Ezeket a növényeket érdemes használni akár gyep helyett is - ismerd meg a taposható növényeket

hirdetes

Taposható növények, amiken bátran végigsétálhatsz kertedben

TK, SFV

Taposható növényeknek számítanak azok a növények, amikre nyugodtan ráléphetsz, anélkül, hogy tönkretennéd őket. Gyakran használják őket gyep helyett, mert jól bírják a gyűrődést, tűrik a szárazságot, és csak minimális karbantartást igényelnek.

Gyapjas kakukkfű

Fontos azonban észben tartani, hogy még a taposható növények sem feltétlenül olyan tartósak és „járhatók”, mint a hagyományos gyep, és többségük nem bírja, ha túl sokat lépkednek rajtuk. Azonban, ha nem kell sűrűn végigsétálnod udvarodon, akkor akár taposható növényekkel is feldobhatod!


Taposható növények használata a kertben


Egyes taposható növények lombhullató jellegűek, ami azt jelenti, hogy télen elhalnak, mielőtt tavasszal új erőre kapnának. Léteznek örökzöld opciók is, amik egész évben megőrzik színüket.


A taposható növények remekül mutatnak egy ösvény vagy virágágyás mellett, vagy a kert azon részein, ahol a kényes füvek nem hajlandók jól nőni (például egy fa lombja alatt, ahol nem kapnak elegendő vizet).


A legtöbb taposható növény egyáltalán nem igényel semmilyen törődést, miután egyszer megerősödik, habár néhány fajt évente egy-két alkalommal érdemes lenyírni (de ez még mindig jobb, mint rendszeresen a fűvel bajlódni, nem igaz?)

hirdetes


Tartsd szem előtt, hogy sok alacsonyra növő, taposható növény hajlamos agresszívan terjeszkedni!


Példák a talajtakaró, taposható növényekre


Számos taposható növény használható gyep helyett az udvarban – íme csupán néhány példa ezek közül:


Gyapjas kakukkfű (Thymus pseudolanuginosus):


Ez a díszjellegű kakukkfű puha, „szőrös” leveleiről és szárairól kapta a nevét. Ez az 5-8 USDA zónákban hidegtűrő taposható növény kifejezetten jól tűri a lépkedést. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy csinos, rózsaszín virágai vonzzák a méheket, ami fontos szempont, ha gyerekek is játszanak néha az udvaron, vagy ha szeretnél mezítláb sétálni benne.


Kúszó keserűporclián (Muehlenbeckia)

hirdetes


A kúszó keserűporclián az egyik legjobb taposható növény 6-9 USDA zónákba. A főszerepet fénylő, zöld levelei töltik be, fehér virágai ugyanis alig látszódnak (és nyáron apró, fehér termések veszik át a helyüket).


Kék csillag (Isotoma fluviatilis)


Ez a szívós taposható növény egészen 5-ös USDA zónáig hidegtűrő, ráadásul örökzöld is, ami nyáron apró, kék virágokkal gyönyörködteti el a kerttulajdonosokat. Fontos viszont észben tartani, hogy nagyon hevesen terjeszkedik.


Veronika (Veronica)


A veronika egy 4-9 USDA zónákban hidegtűrő taposható növény, amelynek sötétzöld levelein réz és burgundi vörös díszek jelennek meg, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd. Tavasszal kékes-levendula színű virágokat hoz, aminek fehér belsejük van.


Korzikai menta (Mentha requienii)


A korzikai menta szintén 6-9 USDA zónákban képes áttelelni. Kellemes illatú, örökzöld levelei között nyaranta apró, lila virágok jelennek meg. Mivel egy mentáról van szó, ügyelni kell a heves terjeszkedésére, habár ilyen téren kevesebb fejfájást okoz, mint más mentafajták.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-06-01

Így lehet gyönyörű fehér pázsitod, ha segítségül hívod a lóherét

Te is szeretnél egy kis extrát vinni a talajtakaródba, sőt, szeretnéd, ha strapabíróbb lenne? Hívd segítségül a fehérvirágú lóherét és ragyogjon a kerted!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

További cikkek ebben a témában


ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

lép

1. (anat.) A hasüregben a gyomor nagy görbületén, a bal bordaív síkjában helyeződő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés kert