Ezeket a növényeket érdemes használni akár gyep helyett is - ismerd meg a taposható növényeket

hirdetes

Taposható növények, amiken bátran végigsétálhatsz kertedben

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Taposható növényeknek számítanak azok a növények, amikre nyugodtan ráléphetsz, anélkül, hogy tönkretennéd őket. Gyakran használják őket gyep helyett, mert jól bírják a gyűrődést, tűrik a szárazságot, és csak minimális karbantartást igényelnek.

Gyapjas kakukkfű

Fontos azonban észben tartani, hogy még a taposható növények sem feltétlenül olyan tartósak és „járhatók”, mint a hagyományos gyep, és többségük nem bírja, ha túl sokat lépkednek rajtuk. Azonban, ha nem kell sűrűn végigsétálnod udvarodon, akkor akár taposható növényekkel is feldobhatod!


Taposható növények használata a kertben


Egyes taposható növények lombhullató jellegűek, ami azt jelenti, hogy télen elhalnak, mielőtt tavasszal új erőre kapnának. Léteznek örökzöld opciók is, amik egész évben megőrzik színüket.


A taposható növények remekül mutatnak egy ösvény vagy virágágyás mellett, vagy a kert azon részein, ahol a kényes füvek nem hajlandók jól nőni (például egy fa lombja alatt, ahol nem kapnak elegendő vizet).


A legtöbb taposható növény egyáltalán nem igényel semmilyen törődést, miután egyszer megerősödik, habár néhány fajt évente egy-két alkalommal érdemes lenyírni (de ez még mindig jobb, mint rendszeresen a fűvel bajlódni, nem igaz?)

hirdetes


Tartsd szem előtt, hogy sok alacsonyra növő, taposható növény hajlamos agresszívan terjeszkedni!


Példák a talajtakaró, taposható növényekre


Számos taposható növény használható gyep helyett az udvarban – íme csupán néhány példa ezek közül:


Gyapjas kakukkfű (Thymus pseudolanuginosus):


Ez a díszjellegű kakukkfű puha, „szőrös” leveleiről és szárairól kapta a nevét. Ez az 5-8 USDA zónákban hidegtűrő taposható növény kifejezetten jól tűri a lépkedést. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy csinos, rózsaszín virágai vonzzák a méheket, ami fontos szempont, ha gyerekek is játszanak néha az udvaron, vagy ha szeretnél mezítláb sétálni benne.


Kúszó keserűporclián (Muehlenbeckia)

hirdetes


A kúszó keserűporclián az egyik legjobb taposható növény 6-9 USDA zónákba. A főszerepet fénylő, zöld levelei töltik be, fehér virágai ugyanis alig látszódnak (és nyáron apró, fehér termések veszik át a helyüket).


Kék csillag (Isotoma fluviatilis)


Ez a szívós taposható növény egészen 5-ös USDA zónáig hidegtűrő, ráadásul örökzöld is, ami nyáron apró, kék virágokkal gyönyörködteti el a kerttulajdonosokat. Fontos viszont észben tartani, hogy nagyon hevesen terjeszkedik.


Veronika (Veronica)


A veronika egy 4-9 USDA zónákban hidegtűrő taposható növény, amelynek sötétzöld levelein réz és burgundi vörös díszek jelennek meg, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd. Tavasszal kékes-levendula színű virágokat hoz, aminek fehér belsejük van.


Korzikai menta (Mentha requienii)


A korzikai menta szintén 6-9 USDA zónákban képes áttelelni. Kellemes illatú, örökzöld levelei között nyaranta apró, lila virágok jelennek meg. Mivel egy mentáról van szó, ügyelni kell a heves terjeszkedésére, habár ilyen téren kevesebb fejfájást okoz, mint más mentafajták.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-16

Ezek alapján válassz akkus fűnyírót

A fűnyírás még várat magára, de nem árt előre tervezni, főleg, ha idén szeretnél venni egy megbízható gépet: ezek a szempont alapján válassz a siker érdekében!

2023-01-19

Vethetek fűmagot télen? – itt van a válasz rá!

Sokan gondolkodunk már azon, hogy szeretnénk kezdeni a fűnek a vetését lassan: de vajon, mikortól lehet? A tél nem teszi tönkre? A cikkben minden kiderül!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2022-12-21

Hogyan lehet újraéleszteni a gyepet havazás után?

Még akkor is, ha a fű jól néz ki a hó elolvadása után, szüksége lesz egy kis segítségre, hogy visszanyerje csodálatos megszokott formáját tavaszra és nyárra.

2023-02-02

8 lépés az egyszerű tavaszi gyepápoláshoz

Amikor már a tavasz a levegőben van, az első virágok jelzik a szezon közeledtét. Ezek a korai jelek azt is jelzik, hogy ideje előkészíteni a pázsitot, mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok fürösztése

a juhok külső élősködőinek (rühatkák, tetvek stb.) elpusztítására, ill. azok... Tovább

determináció

az —>egyedfejlődésben az a folyamat, amelyben eldől, hogy milyen irányú lesz a sejt... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés kert