Vizsgálatok erősítik meg, hogy néhány növénykultúrában egyszerűen nincs mód a növényvédő szerek helyettesítésére

Táplálékunk jövője

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vajon az európai politikusok csapást akarnak mérni az európai élelmiszertermelésre és élelmiszerbiztonságra? Komoly esély van arra, hogy az uniós törvényhozóknak az a törekvése, mely az európai piacon egy új szabályozás keretében lényegesen csökkentené a rendelkezésre álló növényvédő-szereket, ezt eredményezné.
Azzal mindenki egyetért, hogy táplálékunk biztonságos volta kiemelt jelentőségű

A politikusok figyelmen kívül hagyják a növényvédőszerek fontosságát


Félő, aziránti törekvésükben, hogy élelmiszereink biztonságosabbak, környezetünk tisztább legyen, a politikusok Brüsszelben figyelmen kívül hagyják a növényvédő szerek fontosságát az európai eredetű élelmiszerek folyamatos biztosításában.

Táplálékunk biztonságossága


Természetesen azzal mindenki egyetért, hogy táplálékunk biztonságos volta kiemelt jelentőségű –többek között ezért tartoznak a növényvédő szerek Európa legjobban szabályozott vegyi anyagai közé, és piacra kerülésük előtt nagyon szigorú vizsgálatokon kell keresztülmenniük. Az engedélyezési feltételek drasztikus megváltoztatása, mely a szabályozás jelenlegi tervezetében szerepel, a gazdálkodókat a növényvédő szerek 80-85%-ától megfosztaná. A farmokon Európa-szerte megkondították a vészharangot. Ha a javaslatból végül rendelet lenne, az európai növényvédelem óriási veszteségeket szenvedne el.

Nomisma


A Nomisma, egy független olasz intézet közelmúltban közzétett tanulmánya szerint – a legrosszabb esetet feltételezve – a termésátlagok búzában 29%-kal, burgonyában 33%-kal, szőlőben 10%-kal esnének vissza Európában 2020-ra, beleszámítva az addig várható fejlesztések hatását is. Ennek eredményeként a kereslet-kínálat alakulása versenyképtelen helyzetbe hozná az európai gazdákat az olcsóbb, importált termékekkel szemben. Így az eredeti biztonsági célkitűzésekkel ellentétben, táplálékunk azokból az országokból érkezne, ahol a növényvédő szerekre vonatkozó szabályozások sokkal enyhébbek.

Környezetvédelem


Valamennyien egyetértünk a környezet megóvásának fontosságával, különösen akkor, ha a klímaváltozás hatásaira is gondolunk: a növekvő vízhiányra, a váratlan időjárási eseményekre, a művelhető terület csökkenésére. De ha megtagadják a gazdálkodóktól a növényvédelemhez szükséges eszközöket, az még nem segít minket az egészségesebb környezet elérésében. A károsítók könnyebben ellenállóbbakká válnak a kevés piacon maradó hatóanyaggal szemben – ennek kivédésére a felhasználók megnövelik a dózisokat, hatástalanítva a szabályozás eredeti célját.

 
Napi 5 adag zöldség és gyümölcs
A terjedő túlsúlyosság kivédésére a nyugati világban arra ösztönöznek, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A növényvédő szer maradékokkal szembeni teoretikus és alaptalan előítéletekre épülő, riogató szabályozó rendszer ellentétes a friss termékek fogyasztására ösztönző törekvésekkel.

Növényvédő szerek
A növényvédő szerek növénygyógyszerként működnek; megvédik a növényeket azoktól a károsítóktól, melyek lényegesen befolyásolják a tányérunkra kerülő élelem mennyiségét és minőségét. Még a jelenleg rendelkezésünkre álló növényvédő szer választék mellet is az európai növénytermelésben 20-40%-os kárt okoznak a károsítók és a rossz időjárási körülmények. A gazdálkodók megfosztása a károsítók elleni hatékony védekezés lehetőségétől ezt az arányt lényegesen növelné, egész élelmiszer ellátásunk stabilitását veszélyeztetve.

 

Európa gazdálkodói több évtizedes munkával világszerte elismerést váltottak ki olyan termékeik minőségével, melyek gyakran a nemzeti vagy regionális identitást is szolgálják: gondoljunk az olasz ételek alapanyagára, a paradicsomra, vagy a görög olajbogyóra, a francia szőlőre és a hazai hungarikumokra. Amikor Európa egyes politikusai leírták javaslatukat a szabályozásra, gondoltak arra, hogy ezek a kulcstermékek eltűnhetnek a piacról?

Szerves gazdálkodás


Van, aki úgy gondolja, a megoldást a szerves (öko-) gazdálkodás jelenti. Nincsen azonban megbízható bizonyíték arra, hogy az ökotermékek egészségesebbek a hagyományosan termelt termékeknél, ráadásul előállításuk az egyre kevesebb rendelkezésre álló termőföldön kevésbé hatékony és sokkal drágább végtermékeket eredményez. Vizsgálatok erősítik meg, hogy néhány növénykultúrában egyszerűen nincs mód a növényvédő szerek helyettesítésére. A „bio”-megoldások valójában az integrált növényvédelmi programok részeként lehetnek hatékonyak, a szükséges mértékű kemizálás mellett.

A rendelkezésünkre álló növényvédő szerek drámai korlátozásának elfogadásával a gazdálkodás irreális, idillikus képét festjük és helyezzük előtérbe a versenyképes európai növényvédelemmel szemben.

 

Senki nem vonja kétségbe, hogy az európai törvényhozók nehéz döntés előtt állnak, amikor különböző véleményekkel kell szembenézniük. Ezzel együtt, reálisan kell tekinteni a szabályozandó kérdésekre, a várható következmények tudományos elemzésére kell építeni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott megoldást találjanak. Ez a megoldás azonban nem akadályozhatja jövendő táplálékunk védelmét.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fogsipoly

a zápfogak (—>fogak) tájékán jelentkező gennyes fogmedergyulladás következménye... Tovább

öklendezés

a —>hányáshoz hasonló jelenség, de a hányinger ellenére nem ürül gyomortartalom. Tovább

Tovább a lexikonra