Kutyád szeparációs szorongással küzd? Így segíts neki, hogyan legyen egyedül

hirdetes

Tanítsd meg kutyádnak, hogyan legyen egyedül!

vd

Amikor elmész otthonról reggel dolgozni, valószínűleg egyáltalán nem szentelsz annak figyelmet, hogy mi történhet addig az otthonodban, amíg nem vagy otthon, de amikor hazaérve látod azt a pusztítást, ami történt az otthonodban, míg te távol voltál. Ráadásként jönnek a szomszédok, hogy a kutyád onnantól kezdve folyamatosan ugatott, amint elhagytad a parkolót vagy, hogy miért porszívózol este 9-kor, amikor a kutyád után takarítod a romokat. De ha szeretnéd orvosolni a problémát, úgy, hogy közben kutyádnak is kedvezz, akkor íme néhány javaslat, hogyan kezdj neki!
 

Tippek, hogyan segíts kutyádnak, hogy egyedül legyen

Az édes kiskutyád napközben egy szörnyen idegesítő kis szörnyé változik és szétrágta a kanapét, a kedvenc cipődet, rápisil a szőnyegre vagy kipakolja a szemetes teljes tartalmát. Ha bármikor voltál már hasonló helyzetben, ne csüggedj, nem vagy egyedül!
Rengeteg kutyatartó küzd hasonló gondokkal, hogy kutyájuk az életüket is szétrágja, mire hazaérnek a napi munkájukból. És sajnos sok esetben ez a legfőbb indok arra is, amiért sok gazdi megválik a kutyájától. Alábbi néhány ötlettel szeretnénk segíteni, még mielőtt még úgy éreznéd nincsen más választásod neked sem. Nem vagy egyedül a gonddal, viszont ha már felismerted az egy jó dolog. Nagyon sok kutyatartó szenved ezekkel a gondokkal. A probléma pontos megnevezése szeparációs szorongás, melyben sok kutyus szenved. Ez azt jelenti, hogy nem tudják kezelni, értelmezni, vagy csak nagyon nehezen azt a tényt, hogy gazdájuk magára hagyja őket. A kutyáknak szinte egyáltalán nincsen időérzékük, így ők nem tudják felmérni, hogy 5 perecre vagy 5 órára hagyjuk magukra őket.


A következő néhány tipp segítségére lehet sok kutyatartónak, aki a kutyáján felfedezi a szeparációs szorongás jeleit. Természetesen ennél a betegségnél vannak enyhébb és komolyabb tünetek is. Van kutya, amelyik csak ugat és van, amelyik tényleg a csilláron lóg, míg te távol vagy. 

hirdetes

Mielőtt elhagyod a házat, ignoráld


Rendben, elismerem, hogy ez brutálisan hangozhat elsőre, pedig nem az. Hogyha nagyon izgatott vagy, amikor hazaérsz, és már alig várod, hogy lásd, sokkal többet ártasz, mint használsz. Próbáld meg ignorálni őt egy kis időre. Így nem kerül a kutya izgalmi állapotba, már mielőtt megjönnél, vagy elmennél.

Sokkal nyugodtabb fog maradni, míg távol vagy, ha az elindulásod és hazaérkezésed nyugodt állapotban történik az ő számára is. Ha van reggeli rutinod, csapd be őt. A kutyák nagyon gyorsan megtanulják, ha valami rendszerré válik. Ha egy-két momentumot felcserélsz a reggeli készülődéseben, nem kerül annyira stresszhelyzetben, hogy otthon fogod hagyni. Próbáld ki esetleg azt is, hogy amíg készülődsz, ő neki a helyén kell feküdnie. További tippek a következő oldalon.
 

Tippek, hogyan segíts kutyádnak, hogy egyedül legyen

Ismerd fel, hogy ez gond


Ha már fel tudjuk ismerni a gondot, és be is tudjuk ismerni, hogy gondunk van, az már fél siker. Sőt annak is légy tudatában, hogy a kutyád nem viccből csinálja azt, amit csinál. Tényleg nagyon hiányzol neki, amíg távol vagy és unatkozik a te távollétedben.

hirdetes

Éppen ezért megpróbál olyan dolgot tenni, amivel felhívja magára a figyelmedet és ez általában működik is neki! Ha el tudod fogadni és beismered, hogy kutyád egy létező betegségtől szenved, sokkal jobban fogsz tudni uralkodni magadon, amikor valami rosszat csinál.

A sitt néha hasznos dolog


Nagyon sok kutyatulajdonos ördögtől való dolognak tartja kutyáját ketrecbe zárni, amíg ő távol van. Azonban a kutya rombolási kényszere nem csak a házadra, hanem magára a kutyádra is nagy veszélyeket tartogat. Gondolj csak bele, hogy mondjuk kutyád kedvenc időtöltése az, hogy kirámolja a kukát, amibe te éppen aznap reggel dobtál ki egy tisztítószeres flakont. A kutyának semmi percébe nem kerül szinte, hogy szétcsócsálja a flakont, és vele együtt a flakon tartalmát is, ami pedig elég nagy gondot tud okozni. De nem kell ennyire messzire mennünk. Elég, ha csak magára ránt valamit és máris megtörténik a baj.

Ezért is szokták szakértők és rengeteg kutyaiskolában oktatók is azt tanácsolni a szeparációs szorongásos kutyák gazdáinak, hogy ajánlatos beszerezni egy szobakenelt, vagy nagyobb ketrecet. A kutyák ösztönből keresik a kicsi, zugos, védett helyeket, mivel ez a genetikájukban kódolt, hogy ezeken a helyeken érzik magukat biztonságban. Ha első lépésként, szépen lassan neki kezdesz a ketrecbe szoktatáshoz, akkor kutyád nem csak, hogy védve lesz, de sokkal nyugodtabb is fog tudni maradni, hiszen érteni fogja, neki ott pihennie kell.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


készletgazdálkodás

az anyaggazdálkodáson belüli olyan tevékenység, amely a folyamatos termelés érdekében a... Tovább

kötések

a sebkötés célja a seb védelme a fertőzéstől, a külső behatásoktól és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok