Minden, amit egy kertésznek a takarmányrépa termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudj meg mindent a takarmányrépa termesztéséről

A takarmányrépa gondozása

Érdemes a takarmányrépát tápanyagban gazdag talajba ültetni, hogy a növekedése során már ne kelljen foglalkozni a trágyázásával. Ehhez fontos, hogy ültetés előtt adj egy adag érlelt organikus trágyát vagy komposztot a talajhoz. Ezt követően, amikor a gyökerek nagyjából egy hüvelykujjnyi méretűre nőnek, egy kis adag kiegyensúlyozott összetételű műtrágyát vagy szárnyas trágyát is kaphatnak.

A kevesebb azonban több: a takarmányrépa nem tűri jól, ha túl sok trágyát kap, mert megéghet tőle – erre még a többi gyökérzöldségnél is érzékenyebb. Fontos, hogy ne kerüljön trágya vagy komposzt a leveleire, és vigyázz akkor is, amikor hozzáadod ezeket a talajhoz, mert a gyökerek ilyen fiatal korban még nagyon érzékenyek. Használhatsz kifejezetten levelekre fújható tápszereket is, amit heti rendszerességgel is alkalmazhatsz.

Öntözés

A takarmányrépa egyedül a vízre kényes, de ha sikerül megtalálnod a közös hangot vele, akkor nem lesz gond. Fontos a rendszeres öntözés, hogy a talaj ne száradjon ki körülötte, különben szétreped, amikor vizet próbál felvenni. Ha kertedben csepegtető öntözőrendszert használsz, akkor mindenképpen terjeszd ki azt takarmányrépa-ágyásaidra is. Ha azonban saját kezűleg öntözöd őket, akkor mindig csak kevés vizet adj nekik, de azt sűrűn. Heti egy hüvelyknyi elég lesz, de vegyél vissza, ha esik az eső.

hirdetes

Talajtakarás

Mivel a takarmányrépának nagyjából 5 hónapra van szüksége ahhoz, hogy szüretelhetőre érjen, élete során különféle időjárási viszonyokat kell átvészelnie. Sokat segíthet, ha szalmával vagy hasonló jellegű talajtakaróval véded, amit nagyjából egy hüvelyknyi vastagon érdemes használni ágyásaidon.

Társültetés

A takarmányrépa mellé remek társ a mángold, a bimbós kel, a karalábé, a vöröshagyma, a karfiol, a brokkoli, a kerti saláta, a burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a kukorica és a paprikák is. Ne ültesd tűzbab, sáfrány vagy mustár közelébe.

hirdetes

A takarmányrépa szüretelése és felhasználása

A takarmányrépa gyökereit 4-5 hónappal az ültetés után szüretelheted. Nem ajánlott megvárni, hogy túl nagyra nőjenek, különben fássá válhatnak. Hagyd, hogy kicsit nagyobbak legyenek, mint a céklák, mielőtt felásnád őket. A takarmányrépának nem csak gyökere, hanem levelei is felhasználhatók a konyhában – az utóbbiak különösen salátákba ideálisak. Gyökértermését a burgonyákhoz hasonlóan készítheted el, tehát sütve, főzve, pürésítve, és így tovább. Még savanyíthatod is őket, vagy sört is készíthetsz belőlük! Sokoldalúságát és édeskés ízét magas cukortartama adja. A levelek magukban, nyersen is fogyaszthatók, de meg is főzheted őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

belgyógyászat

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely az állatok különféle szerveinek,... Tovább

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés