Minden, amit egy kertésznek a takarmányrépa termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A takarmányrépa (Beta vulgaris 'Mangelwurzel') a cukorrépa és a cékla rokona, így hasonlóan finom ízre is számíthatsz tőle. Habár egy ritkán emlegetett haszonnövény, a takarmányrépa valójában egy sokoldalú, ízletes gyökérzöldség, amivel megéri megismerkedni! Ha szeretnéd egy finom újdonsággal meglepni magadat a konyhában, akkor íme minden, amit egy kertésznek a takarmányrépa termesztéséről tudnia kell!

Tudj meg mindent a takarmányrépa termesztéséről

A takarmányrépa ültetése

A takarmányrépa 2-10 USDA zónák között hidegtűrő, tehát jól bírja a keményebb fagyokat is. Ebben is megmutatkozik, hogy a cékla közeli rokona. Kifejezetten jól érzi magát hidegebb helyeken – a meleg, trópusi vidékek a maguk nedves talajával már túl melegek számára.

Napigény

Olyan területeken, ahol a nap legmelegebb részében nincs túl nagy forróság, a takarmányrépa napra is ültethető. Ellenkező esetben ajánlott árnyékba ültetni a hőstressz elkerülése érdekében. Egy másik megoldás a forró nyári napok idejére árnyékoló ponyvát használni az ágyás felett.

Talajigény

A takarmányrépa laza, homokos vagy vályogos talajban érzi magát a legjobban, ami kellő mozgásteret biztosít a gyökértermés növekedéséhez. Ültetéskor a talajt érdemes érlelt komposzttal és organikus trágyával gazdagítani. Az ideális pH-érték 6-7 között van. Általánosságban jellemző, hogy ahol a cékla jól érzi magát a kertben, az a hely megfelelő a takarmányrépa számára is.

hirdetes

Mikor érdemes elültetni a takarmányrépát?

Mérsékelt éghajlaton tavasszal ajánlott elöltetni a magokat, miután az utolsó téli fagy is elköszönt. Várd meg, hogy a talaj hőmérséklete elérje a stabil 10°C-ot (nap közben legalább átlagosan 15-18°C). Melegebb (szubtrópusi) éghajlaton várd meg, hogy az idő hűvösebbé váljon – ez általában nyár végén, vagy kora ősszel következik be.

hirdetes

Ültetési távolság

A takarmányrépa magvait egymástól 5 cm-re kialakított sorokba ültesd el, 15-20 mm mélyre. Miután a palánták 5-8 cm magasra nőttek, ritkítsd meg őket, hogy legalább 15 cm-nyi hely legyen közöttük. Ez nagyon fontos, mert ha az ideális körülmények adottak, akkor a takarmányrépa meglehetősen gyorsan nő, gyökértermései pedig még a cékláénál is nagyobbak. Ezen kívül levelei is nagyok és szerteágazók, így a méretes hézagok a kellő légáramlást is biztosítják közöttük. A következő oldalon mindent elmondunk nektek a takarmányrépa gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borjú viselkedése

a borjú örökletes megnyilvánulásait igyekeznek kedvezően alakítani. Szopás közben a borjú... Tovább

ernyősök (Umbelliferae)

a kétszikűek osztályának egyik családja; zömmel lágy szárú, egyszerű v. összetett... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés