Szüretelés – Zsenge tök

Mikor: a zsenge tök meglehetősen gyorsan érik. Bármekkora méretűként szüretelheted őket, habár a nagyobb termésekben több magot találsz majd. A legtöbb változat mindössze 60 nap alatt érik szüretelhetővé.

 

Hogyan: vágd le a tököt a szárról egy éles, fertőtlenített késsel. Ne próbáld letépni, vagy lecsavarni őket – ezzel csak felesleges károkat okozol a növénynek, és még a termés is megsérülhet.

 

Szüretelés – Cukorborsó

Mikor: a borsók szintén igen gyorsan nőnek és érnek, és gyakran már a termőidőszak elején szüretelhetsz belőlük, durván 55 nappal az ültetés után. Érdemes rendszeresen szüretelni a hüvelyeket, hogy mindig frissek legyenek – ha túl sokáig maradnak fent, akkor túl keménnyé válnak.

 

Hogyan: tépd le a hüvelyeket, de ne húzd őket túl erősen.

 

Szüretelés – Bimbós kel

Mikor: amikor a termések elérték a kívánt méretet (általában 2,5-5 cm), kezdd el leszüretelni őket. Mivel ezek meglehetősen sokáig érnek, így némi türelmet követelnek majd meg – elképzelhető, hogy egészen a termőidőszak végéig kell várnod velük.

 

Hogyan: a bimbókat egyenként kell lehúzni a növényről, vagy akár az egész növényt is magaddal viheted, hogy minél kevesebb bimbót támadjanak meg a kártevők. Ezek két hétig őrzik meg frissességüket a hűtőben.

 

Szüretelés – Paradicsom

Mikor: ahogy érnek, a paradicsomok színe is változik. Végső színük, vagy mintázatuk (piros, sárga, csíkos, stb.) az adott fajtától függ. Az érett paradicsomok tapintásra feszesek, de egy picit be lehet nyomkodni őket. Érdemes rápillantani a magok csomagolására is a várható érési időért.

 

Hogyan: a paradicsomokat egyszerűen csak óvatosan le kell húzni a szárról. Ha elég érettek, könnyedén leválnak majd róla.

 

Szüretelés – Paprika

Mikor: hasonlóképpen a paradicsomokhoz, a paprikák színe is változik, ahogyan egyre érettebbé válnak. Azonban a paprikákat általában bármilyen „érettségi fázisban” le lehet szüretelni. Ahogy az édes paprikák érnek, úgy egyre édesebbekké válnak. A különböző fajtáknak eltérő ideig tart teljesen megérni.

 

Hogyan: a paprikák meglehetősen érzékeny termések, ezért a legbiztonságosabb megoldás egy éles, fertőtlenített késsel vagy metszőollóval levágni őket.

 

Szüretelés – Cékla

Mikor: a céklákat „babakorukban” vagy teljes méretű formájukban is szüretelheted. A várható átlagos érési időtartamot a csomagolásról derítheted ki. Érdemes nem túl sokáig a talajban hagyni őket, mert textúrájuk keménnyé válhat. Enyhe fagyoknak ellenállnak, de – akárcsak a répákat – nem ajánlott egész télre a talajban hagyni őket, mert lehetetlen lesz eltávolítani őket onnan ásó nélkül.

 

Hogyan: akárcsak a répákat, a céklákat is simán kihúzhatod a talajból a leveliknél fogva.