Így szabadulj meg a szúnyogoktól kertedben: szúnyogok elűzése a kertből egyszerűen

Így szabadulj meg a szúnyogoktól kertedben

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szúnyogokat a világ legveszélyesebb rovarjai között tartják számon, évente ugyanis több ezren halnak meg szúnyogok által terjesztett betegségekben (malária, Zika-vírus, encephalitis stb.) A szúnyogoknak nagyjából 3 000 fajtáját különböztetjük meg világszerte.

Szúnyogok eltávolítása a kertből

Az állatvilág összes képviselője közül a szúnyogok felelősek a legtöbb megbetegedésért, és nem csak emberekre, hanem házikedvencekre és haszonállatokra is veszélyesek.

Habár egyes országokban sikerült jelentősen csökkenteni a szúnyogok okozta megbetegedések számát, még mindig nem jelenthetjük ki, hogy ezek a vérszívók már nem jelentenek óriási problémát az emberek számára.

A szúnyogok elterjedését több tényező is befolyásolja, amelyek közül csak néhányat szabályozhatsz otthonod körül. Az alábbiakban ehhez kínálunk segítséget.

Hogyan szabadulj meg a szúnyogoktól kertedben

1. Távolítsd el az álló vizet

A stagnáló víz a legkritikusabb tényező a szúnyogok elterjedésében. Az apró vérszívók álló vízbe rakják le petéiket, tehát lényegében afféle keltetőként működik számukra. Tehát rengeteget enyhíthetsz a szúnyoghelyzeten birtokodon, ha minden állóvizet megszüntetsz kertedben. Még a legkisebb pocsolyákba is több száz vagy több ezer szúnyogpete kerülhet.

A legtöbb otthon körül (többek között) ezeket a helyeket érdemes ellenőrizni:
•    Madáritatók – Ezek minden kertben jól jönnek, azonban nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréld bennük a vizet, illetve, hogy tartsd szárazon őket, ha éppen nincsenek használatban
•    Fatönkök
•    Gyerekmedencék
•    Nedves fű
•    Bármilyen kisebb-nagyobb tároló, ahol összegyűlhet az esővíz
•    A kert mélyebb pontjai, ahol pocsolyák alakulhatnak ki

2. Használj védőpermetet

A permet, akármennyire is ellenszenves megoldás az organikus kertészek számára, az egyik leghatékonyabb védekezés a szúnyogok ellen. A permetanyagot a kert peremein szokás alkalmazni, és megfelelő elosztás esetén akár hetekig is képes drasztikusan csökkenteni a szúnyogokat a védett területen belül. Ezt a fajta kezelést mindenképpen ajánlott szakemberre bízni!

3. Az állóvizek kezelése

Egy másik megoldás alkalmatlanná tenni az állóvizeket a szúnyogok szaporodására. Ehhez különféle készítményeket lehet beszerezni, amelyek általában kifejezetten a szúnyoglárvákat megtámadó baktériumokkal szakítják meg a szúnyogok szaporodási ciklusát. Fontos, hogy ezeket a termékeket is csak a gyártó utasításai vagy szakember javaslata szerint alkalmazd kertedben.
 

Még rengeteg szuper tippünk van a szúnyogok eltávolítására, amik neked is tetszeni fognak, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

klónszelekció

a klón egyedeinek szelekció, fontos nemesítési eljárás. Többnyire egy anyatövet szemelnek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert