Szúnyogirtó növények a kert nyugalmáért

hirdetes

10 szúnyogirtó növény, amely hasznos lesz a kertben

SzSz, Bogi
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szúnyoginvázió lassan a nyakunkon és meglehetősen utáljuk ezeket a kis bosszantó rovarokat. Nehéz ellenük védekezni, hiszen az évek alatt egyre több mindennek ellenállnak és az általuk terjesztett betegségekről ne is beszéljünk. 

Szúnyogirtó növények a kert nyugalmáért

Bár hazánkban nem kell attól nagyon tartani, hogy egy szúnyog által valamilyen halálos kórt elkapunk, mégsem szeretjük őket a kertben. Talán a nyár egyetlen negatívuma a szúnyogszezon. A vegyszerek és a füstülők sem segítenek mindig ellenük, azonban van pár növény, amely távoltarthatja őket a kertünkből. 

A szúnyogriasztó növények puszta termesztése nem önálló módszer a kártevők elkerülésére, ám az illóolajok felszabadításával növelheti a növények rovarriasztó képességét. Például grillezés közben is felhasználhatjuk őket, vagy durvára aprítva szétszórhatjuk a gyepen. Így máris sokat tettünk annak érdekében, hogy minél kevesebb szúnyoggal találkozzunk az udvaron. 

Illatos macskamenta

Ahogy az Illatos macskamenta képes elvonni a macskák figyelmét, ugyanúgy képes megvédeni is őket a szúnyogcsípéstől. Érdemes beültetni pár helyre az udvaron belül ebből a növényből, hiszen nem csak a szúnyogok ellen véd, de segít a relaxációban is. Próbál ki a „Walker’s Low” fajtát, amely áprilistól szeptemberig tolerálja a száraz talajt is, és csodás lila színben virágzik. 

hirdetes

Citromfű

A citromfű mellett olyan, mintha egy friss citromfaültetvény mellett mennénk el nap, mint nap. A citromfűnek valódi citrom illata van, amelyet az ázsiai konyhában és a parfümök összetevői között is gyakran megtalálunk. A citromfüvet akár balkonládában is termeszthetjük otthon, de a kert bármely pontján jól mutat. A citromfüvet leghatásosabban úgy használhatjuk a szúnyogok ellen, ha leveleit leaprítjuk és szétszórjuk az udvaron. 

hirdetes

Körömvirág

A körömvirág növényeknek egyedi illata van, amelyet kissé csípősnek lehet leírni. Ezeket a szúnyogriasztó egynyári növényeket könnyű magból termeszteni, és szép kiegészítői lehetnek a virágzó kertnek, ahol más kártevőket is kiirtanak, például a fonálférgeket is elriaszthatják. A körömvirágúakban a szúnyogriasztó képességgel rendelkező anyag a piretroum, ugyanaz az anyag, amelyet sok szerves rovarirtó szerben használnak.

Menta

Termessz mentát és nem csak tökéletes mentás mojitot kortyolgathatsz a szabadban, de a szúnyogok sem fognak körülötted zümmögni. A menta növények minden fajtája visszaszorítja a szúnyogokat, és több fajta is létezik, mint gondolnád: fedezd fel a finom különbségeket a fodormenta és a borsmenta között, vagy próbáld ki, hogy a csokoládé menta mennyire feldobja az édességeket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egysejtfehérje (Single Cell Protein, SCP)

egysejtű szervezetek (gombák, algák, baktériumok) elszaporításával nyert... Tovább

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdõmérnöki Kar

Egyetem Erdõmérnöki Kar A KAR ALAPÍTÁSA, RÖVID TÖRTÉNETE ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek