Még szüret előtt is törődnünk kell a növényvédelemmel a szőlőt megtámadó betegségek miatt

hirdetes

Még most is védenünk kell a szőlőt

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén nagyon esős és meleg volt az idő, ami kedvezett a betegségek kialakulásának. A régieken kívül egy új betegség is megjelenhet, ami a szőlőt támadja, és ami ellen ráadásul még nincs hatékony ellenszer se. Érdemes még így a szüret előtt is energiát fektetni a növényvédelembe, mert a nehéz időszaknak még nincs vége.

Szőlő

Az idei nyár, sőt, az egész idei év időjárása meglehetősen szeszélyes és esős volt, ezért fokozottan érdemes odafigyelni a növényvédelemre. Mivel nem volt telünk, mellette pedig meleg és párás volt az idő, ezért a betegségek javában pusztítják a szőlőt. Ráadásul a régiek mellé még egy új betegség is megjelent, ami ellen jelenleg nincs ellenszer. Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos főmunkatársa szerint még így a szüret előtti hetekben se dőlhet nyugodtan hátra senki, mert a betegségek még most is tönkretehetik a szőlőt. Ezért hiába van a termelők nyakán a szüretelés, ha nem foglalkoznak a növényvédelemmel, kellemetlen meglepetés érheti őket.

Szőlő

Az utóbbi évben hazánkban is megjelent ez a betegség, ami azért veszélyes, mert jelenleg nincs rá ellenszer. A betegséget egy fitoplazma kórokozó okozza és a tünetei a nevében is benne vannak: ha a szőlőtőke ezzel a betegséggel fertőzött, akkor gyorsan hervadni és pusztulni kezd, és megjelenik rajta ez a jellegzetes aranysárga szín. Ilyenkor érdemes azonnal szakembert hívni. Bár meggyógyítani nem biztos, hogy meg fogja tudni a szőlőt, viszont meg tudja állítani a fertőzést. A kutató elmondta, hogy minden termelő hatóság kötelessége és érdeke, hogy megakadályozza a betegség terjedését.

Szőlő

Viszont a csapadékos nyár nemcsak ezzel az egy betegséggel fenyeget, hanem ott van még a szőlőperonoszpóra, ami még mindig veszélyt jelent a szőlőre. Továbbá ott van még a jól ismert lisztharmat, ami mostanában nagyon sok szőlőtermelő életét megkeserítette. Ez a betegség akkor terjed a legkönnyebben, amikor az idő kissé szárazabbá és melegebbé válik. Viszont a lisztharmat magával hozhatja a szürkepenészt is, ami nem valami szép látvány, mert az egész fürt szőlőből egyetlen rothadó massza lesz. A szürkepenész szőlőmoly kártétele után is kialakulhat.

Szőlő

A szakember szerint ezeknek a betegségeknek a megállításához nem elég a termelőknek csupán kémiai szereket bevetni, hanem biztosítaniuk kell a szőlők számára a lehető legkényelmesebb és legélhetőbb körülményeket. Érdemes olyan agrotechnikai elemeket használni, amik segítségével szellős, laza és gyorsan felszáradó növényállományt biztosíthatnak. Például érdemes kiirtani a gyomokat, mert azok nagyon sokat ronthatnak a helyzeten, de a hajtás kiválogatása, vagy egyéb zöld munkák elvégzése szintén gátat szabhat a betegségeknek.

Szőlő

Ha viszont növényvédő szereket használunk, akkor érdemes odafigyelni az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására. Viszont hatékonyabb, ha inkább azokat a szereket használjuk, ahol rövidebb várakozási időt írnak elő. Szüret előtt viszont nem mindegy, hogy milyen szerekkel permetezzük le a növényt: különösen a réz- és kénkészítményekkel kell vigyázni. A réz használatát már szüret előtt négy héttel érdemes befejezni, mivel az élesztőgombák fejlődését is gátolja és ez akadályozhatja a bor kiforrását. A kéntartalmú szerektől pedig hidrogénes lesz a bor.

 

Ebben az időszakban nagyon fontos odafigyelni a szőlőre. De ha midnent megteszünk azért, hogy egészséges maradjon, biztops meg fogja hálálni.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

fajtajelleg megítélése szarvasmarhán

a szarvasmarhák —>fajtajellegének megítélése — hasonlóan más háziállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem