Hogyan és mikor kell metszeni a szőlőt?

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha szőlőtermesztéssel foglalkozol, akkor tudod, hogy a metszés nem csak egy sima tevékenység; ez valójában egy kulcsfontosságú lépés, ami meghatározza a szőlőd egészségét és a termés minőségét. De miért is olyan fontos ez, és hogyan csináld jól? Ebben a cikkben elmagyarázzuk a metszés alapjait, és bemutatjuk, hogyan segíthet ez a folyamat abban, hogy jobb szőlőt nevelj az ohioi Kertészeti és Növénytudományi Tanszék docenseinek tippjeivel. 

szőlő metszése

Mikor kell metszeni a szőlőt?

A szőlőtermesztők gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nehezen tudják eldönteni, pontosan mikor és mit kell metszeniük. A helyes metszési technika alkalmazása kulcsfontosságú a szőlőtőkék potenciáljának maximális kihasználásához, amely magában foglalja a kiváló minőségű szőlőtermés előállítását, az egészséges tőkeszerkezet kialakítását, a napfény optimális elérését a lombozatban, a következő év termőrészeinek előmozdítását, valamint a kártevők és betegségek okozta problémák minimalizálását.

A metszés sikerének titka abban rejlik, hogy megértsük, hogyan válasszunk ki megfelelő minőségű termőhajtásokat a vágáshoz.

A nyári és őszi időszakban a zöld hajtások elkezdenek megkeményedni, kialakítva egy vörösesbarna színű peridermát (külső kéregréteget). Az egészséges hajtások ebben az időszakban a teljes hosszukban megkeményednek, míg a fagytól zölden maradt részek (általában a csúcsokon) elpusztulnak.

A metszés révén csökkenthető a terméketlen ágak mennyisége, és évente megteremthető a gyümölcsök termelése és a növény általános vegetatív növekedése közötti ideális egyensúly. A metszés befejeztével fontos, hogy a megmaradt termőhajtásokat egyenletesen eloszlassuk a tőkén, biztosítva ezzel a rácson a szőlő számára kijelölt teljes terület optimális kihasználását.

Hogyan kell metszeni a szőlőt az első év után?

Az első év a szőlő életében kulcsfontosságú: távolíts el minden gyümölcsöt és felesleges oldalhajtást, hogy a növény a növekedésre összpontosíthasson. A szőlő gyorsan fog nőni, ha megtisztítod az oldalhajtásoktól. Karózd fel és kösd meg a szőlőt, hogy az új hajtások egyenesen nőjenek. A leveleket hagyd a törzsen, mivel ezek táplálják a növényt, de az oldalhajtásokat eltávolítani kell. A felső drótnál lévő oldalhajtásokat meghagyhatod, amik vízszintesen fognak nőni és ezekből alakulnak ki később az új kordonok. Az első év végén, ha a hajtások elérnek a támogató drótig, csippentsd le őket. A keményfás metszés ebben az évben minimális, de egy kis metszéssel elősegítheted a szőlő helyes formáját a következő évre.

Szőlő metszése a 2. év után: február végén vagy március elején

A második évben a célod az, hogy támogasd a szőlőd további növekedését és fejlődését. Kezdésként minden gyümölcsöt és a törzs mentén kinövő oldalhajtásokat eltávolítva ösztönözd a növényt, hogy a főnövekedési területekre koncentráljon. Amennyiben a szőlőd az első év végére még nem érte el a várt méretet vagy formát, biztosítsd, hogy az új hajtások szépen lefedjék és benépesítsék a pergola vagy rács kívánt részeit.

Ha az oldalhajtások elérték a megfelelő magasságot a felső vezetéken, csippentsd meg a végeiket. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy a kordon, azaz a szőlő állandó főágai mentén fejlessze a másodlagos hajtásokat, amelyek a jövő évi termőrészek alapját képezik.

Téli metszéskor, általában február végén vagy március elején, egyszerűsítsd a folyamatot: minden egyéves hajtást vágj le úgy, hogy vagy 3-5 rövid ágacska (csomó) maradjon rajtuk, amik később gyümölcsöt hoznak, vagy hagyj egyetlen ágacskát (csomót) a hajtáson, ami új hajtások növekedését serkenti a következő évben.

Ezeknek a megmaradt hajtásoknak ceruzanagyságúnak kell lenniük, biztosítva ezzel a szőlő megfelelő fejlődését a következő szezonban.

A harmadik év után így metszd meg a szőlődet

A harmadik év a szőlő első termőéve. Ebben az időszakban, február végén és március elején végezz el egy alvó metszést, ahol az egyéves hajtásokat három-, négy-, vagy ötcsomós sarkantyúkká kell visszametszeni. Ezeket a sarkantyúkat egyenletesen oszd el a kordon mentén.

A termőrügyek számának kiszámításához mérjük meg és számoljuk ki a levágott egyéves fa súlyát. Egy egyszerű szabály alapján az első kiló fa után 30 rügyet, minden további kiló után pedig 10-10 rügyet hagyjunk meg. Tehát, ha 3 kiló fa került levágásra, összesen 50 rügyet kell a szőlőn tartani.

Szőlő metszése: az első három év a legfontosabb

A sikeres szőlőtermesztés titka a gondos metszés, különösen az első pár évben. 

Fontos, hogy helyesen formázzuk és metszük a szőlőt, hogy egészséges és erős maradjon, képes legyen jó minőségű gyümölcsöt termelni. Minden évben metszeni kell, hogy megőrizzük a növény növekedése és gyümölcstermelése közötti egyensúlyt. 

Ha egy évben túl sok gyümölcs terem, az a következő évben problémákat okozhat, mint gyenge termés vagy a növény károsodása. Ha kevés gyümölcs terem, akkor a növény sok levelet és hajtást növeszthet, ami sem ideális. A lényeg, hogy kövessük a helyes metszési útmutatókat, hogy a szőlőnk egészséges legyen és bőven teremjen, így hosszú távon élvezhetjük a szőlőtermesztés gyümölcseit.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fésűsgyapjú

a fésűsfonal előállítására alkalmas, kiegyenlített, erős, rugalmas szálú, 6 cm-nél... Tovább

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek