notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyél szőlőt te is, nagyon egészséges!

Hirdetés

A szőlő gyógyhatásai

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borban az igazság, és borban az egészség! Sokan azonban nem tudják, hogy a szőlőnek számtalan gyógyító hatása van, sokkal többet kellene fogyasztania mindenkinek belőle. Olvasd el cikkünket és tudd meg, miért olyan jó a szőlő! 

Egészséges a szőlő

 

A korai szőlőfajtákat már augusztás végén szüretelik. Ilyenek a “Csabagyöngye” és az “Irsai Olivér”, “Cserszegi fűszeres”. A szőlő különleges helyet foglal el a gyümölcsök nagy családjában. Azon kívül, hogy az emberiség legrégibb élvezeti italának, a bornak a gyümölcse, olyan táplálkozási értékekkel rendelkezik bogyótermése, mint a rögtön emészthető cukrok (szőlőcukor és gyümölcscukor) jelentős (15–25 százalékos) mennyisége, az almasav, a B-vitaminok, az E-vitamin és az antioxidáns flavonoidok. Mindezek a mazsolában is koncentráltan jelen vannak.

 

Szőlő felhasználása az ókortól napjainkig

 

A szőlő őse az erdei vadszőlő (Vitis vinifera ssp sylvestris), amelyből évezredek során mára közel tízezer nemes fajtát állítottak elő. Adataink szerint a kaukázusi népek már mintegy nyolcezer éve termesztik. De elsők között vannak az egyiptomiak is. A szőlő tiszteletére utal Noé cselekedete, aki a vízözön után ezt ültet az Ararát hegyén. A korai keresztény hitvilágban és az Újszövetségben is számos példabeszéd utal a szőlőre és a borra.

 

A Kárpát-medencében a kelták, rómaiak, avarok után a magyarok már szőlősöket találnak, de a szőlő ismeretét magukkal hozták török eredetű szavaikkal is (bor, szőlő, seprő, szűrés). Európa mindmáig a szőlőtermesztés és borkészítés földrésze, a világ termelésének 60 százalékát adja. (Rohamosan zárkózik fel az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika.) Európában a spanyolok, franciák és olaszok termesztik a legtöbb szőlőt, itt készül a legnagyobb mennyiségben asztali és minőségi bor. Nem tekinthetők borszőlőnek az ún. direkt termők: a “Noah”, “Otello”, “Izabella” stb. (bár házilag ezekből is készülnek borok). Most pedig nézzük a gyógyhatásokat, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

<a class="autolinkeles" title="egészség" href="http://www.ferfibarlang.hu/egeszseg.html">Egészség</a>es a szőlő

 

A szőlő egészségünk őrzője is. A szőlőkúra vagy a napi rendszeres fogyasztás valamennyi szervünkre jótékony hatású. A szőlőkúrát már Plinius, Galenosz is ajánlotta (egy-két napig csak, vagy némi más ételpótlással 2–3 kg szőlő elfogyasztása napi megszakításokkal). A szőlőlé bárkinek (idős emberek, állapotos asszonyok, szoptatós anyák) méregtelenítő, roboráló, vizelethajtó, emésztőrendszert rendben tartó táplálék. Előnye a viszonylag kis energiaértéke (74 kcal/100 g) és a nagy (80 %) víztartalma. A világszerte népszerűsített egészséges táplálkozás (hal, saláták, fehér húsok stb.) kedvez a fehérboroknak, míg a főleg Dél-Európában népszerű vörösborok antioxidáns- (flavonoidok), antocián-, rezveratrol- (akadályozza a vérrögképződést) és rosttartalmuk miatt népszerűbbek. A minőségi és az asztali borok alkoholtartalma 9–15 térfogatszázalék, míg összes savtartalma nem lehet több, mint 3,5 g/l.

 

A mediterrán konyhára jellemző teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök, zöldségek, halak és az olivaolaj valamint a mértékkel fogyasztott vörösbor kedvez a flaovonoid felvételnek, amely bizonyítottan 50-70%-kal csökkenti a keringéssel kapcsolatos betegségek kialakulását. Sok kutató éppen a vörösbor fogyasztását jelöli meg elsődlegesen a jótékony hatások tekintetében, amelyet francia paradoxon hatásnak neveztek el.

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Egészséges a szőlő

 

A vörösborban előforduló flavonoidok a “rossz” koleszterin oxidációját gátolják. Az oxidációs folyamatok vezetnek az érfal rugalmasságának megszűnéséhez, illetve az érelmeszesedés kialakulásához. Tudományos tanulmányok számolnak be az élelmiszerekből felvett flavonoidok szívkoszorú betegségek kialakulását csökkentő hatásaikról. Egy 2006-os cikk szerint a legmagasabb flavonoid tartalma az alábbi villányi boroknak volt: Shiraz, Oportó, Kékfrankos és Zweigelt.  Ha valóban a flavonoid tartalomnak köszönhető ez a hatás, akkor a szőlőpréslé ugyanolyan jótékony hatású kell, hogy legyen, mint az alkoholtartalmú vörösbor. Egyes kutatók szerint az alkohol és a flavonoidok komplex hatásáról van szó.

 

Ezt a jótékony hatást sokszorozza meg a szőlőben található transz-rezveratrol. A polifenolok közül is kiemelkedő jelentőségű a transz-rezveratrol, eredetileg növényi antibiotikum, különösen sokrétû biológiai hatás hordozója, amelyek ma már két nagy csoportra oszthatók: kémiai védô és ölô/gátló (pl. a leukémia sejtek szelektív ölése-gátlása) hatások. A növényekben -halmozottan elsôsorban a kékszôlô fajták termésében-, elôforduló, talán az eddig izolált legsokrétûbb biológiai hatásokat hordozó, természetes molekula és újonnan felismert rokonvegyületei hatásmechanizmusa nem ismert. Szerepe a formaldehid ciklusban jelentős.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-02

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Körtetermesztési kisokos mindenkinek, szakértőnk most mindent elmond nektek a körte termesztéséről, gondozásáról, neveléséről! Nagyon hasznos tanácsok minden kertész számára!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

elővetemény

minden termesztett növény, amelyet más termesztett növény követ ugyanazon a területen.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás