notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyél szőlőt te is, nagyon egészséges!

Hirdetés

A szőlő gyógyhatásai

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borban az igazság, és borban az egészség! Sokan azonban nem tudják, hogy a szőlőnek számtalan gyógyító hatása van, sokkal többet kellene fogyasztania mindenkinek belőle. Olvasd el cikkünket és tudd meg, miért olyan jó a szőlő! 

Egészséges a szőlő

 

A korai szőlőfajtákat már augusztás végén szüretelik. Ilyenek a “Csabagyöngye” és az “Irsai Olivér”, “Cserszegi fűszeres”. A szőlő különleges helyet foglal el a gyümölcsök nagy családjában. Azon kívül, hogy az emberiség legrégibb élvezeti italának, a bornak a gyümölcse, olyan táplálkozási értékekkel rendelkezik bogyótermése, mint a rögtön emészthető cukrok (szőlőcukor és gyümölcscukor) jelentős (15–25 százalékos) mennyisége, az almasav, a B-vitaminok, az E-vitamin és az antioxidáns flavonoidok. Mindezek a mazsolában is koncentráltan jelen vannak.

 

Szőlő felhasználása az ókortól napjainkig

 

A szőlő őse az erdei vadszőlő (Vitis vinifera ssp sylvestris), amelyből évezredek során mára közel tízezer nemes fajtát állítottak elő. Adataink szerint a kaukázusi népek már mintegy nyolcezer éve termesztik. De elsők között vannak az egyiptomiak is. A szőlő tiszteletére utal Noé cselekedete, aki a vízözön után ezt ültet az Ararát hegyén. A korai keresztény hitvilágban és az Újszövetségben is számos példabeszéd utal a szőlőre és a borra.

 

A Kárpát-medencében a kelták, rómaiak, avarok után a magyarok már szőlősöket találnak, de a szőlő ismeretét magukkal hozták török eredetű szavaikkal is (bor, szőlő, seprő, szűrés). Európa mindmáig a szőlőtermesztés és borkészítés földrésze, a világ termelésének 60 százalékát adja. (Rohamosan zárkózik fel az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika.) Európában a spanyolok, franciák és olaszok termesztik a legtöbb szőlőt, itt készül a legnagyobb mennyiségben asztali és minőségi bor. Nem tekinthetők borszőlőnek az ún. direkt termők: a “Noah”, “Otello”, “Izabella” stb. (bár házilag ezekből is készülnek borok). Most pedig nézzük a gyógyhatásokat, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

<a class="autolinkeles" title="egészség" href="http://www.ferfibarlang.hu/egeszseg.html">Egészség</a>es a szőlő

 

A szőlő egészségünk őrzője is. A szőlőkúra vagy a napi rendszeres fogyasztás valamennyi szervünkre jótékony hatású. A szőlőkúrát már Plinius, Galenosz is ajánlotta (egy-két napig csak, vagy némi más ételpótlással 2–3 kg szőlő elfogyasztása napi megszakításokkal). A szőlőlé bárkinek (idős emberek, állapotos asszonyok, szoptatós anyák) méregtelenítő, roboráló, vizelethajtó, emésztőrendszert rendben tartó táplálék. Előnye a viszonylag kis energiaértéke (74 kcal/100 g) és a nagy (80 %) víztartalma. A világszerte népszerűsített egészséges táplálkozás (hal, saláták, fehér húsok stb.) kedvez a fehérboroknak, míg a főleg Dél-Európában népszerű vörösborok antioxidáns- (flavonoidok), antocián-, rezveratrol- (akadályozza a vérrögképződést) és rosttartalmuk miatt népszerűbbek. A minőségi és az asztali borok alkoholtartalma 9–15 térfogatszázalék, míg összes savtartalma nem lehet több, mint 3,5 g/l.

 

A mediterrán konyhára jellemző teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök, zöldségek, halak és az olivaolaj valamint a mértékkel fogyasztott vörösbor kedvez a flaovonoid felvételnek, amely bizonyítottan 50-70%-kal csökkenti a keringéssel kapcsolatos betegségek kialakulását. Sok kutató éppen a vörösbor fogyasztását jelöli meg elsődlegesen a jótékony hatások tekintetében, amelyet francia paradoxon hatásnak neveztek el.

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Egészséges a szőlő

 

A vörösborban előforduló flavonoidok a “rossz” koleszterin oxidációját gátolják. Az oxidációs folyamatok vezetnek az érfal rugalmasságának megszűnéséhez, illetve az érelmeszesedés kialakulásához. Tudományos tanulmányok számolnak be az élelmiszerekből felvett flavonoidok szívkoszorú betegségek kialakulását csökkentő hatásaikról. Egy 2006-os cikk szerint a legmagasabb flavonoid tartalma az alábbi villányi boroknak volt: Shiraz, Oportó, Kékfrankos és Zweigelt.  Ha valóban a flavonoid tartalomnak köszönhető ez a hatás, akkor a szőlőpréslé ugyanolyan jótékony hatású kell, hogy legyen, mint az alkoholtartalmú vörösbor. Egyes kutatók szerint az alkohol és a flavonoidok komplex hatásáról van szó.

 

Ezt a jótékony hatást sokszorozza meg a szőlőben található transz-rezveratrol. A polifenolok közül is kiemelkedő jelentőségű a transz-rezveratrol, eredetileg növényi antibiotikum, különösen sokrétû biológiai hatás hordozója, amelyek ma már két nagy csoportra oszthatók: kémiai védô és ölô/gátló (pl. a leukémia sejtek szelektív ölése-gátlása) hatások. A növényekben -halmozottan elsôsorban a kékszôlô fajták termésében-, elôforduló, talán az eddig izolált legsokrétûbb biológiai hatásokat hordozó, természetes molekula és újonnan felismert rokonvegyületei hatásmechanizmusa nem ismert. Szerepe a formaldehid ciklusban jelentős.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-02-14

Szerezz ingyen növényeket a kertedbe – 14 szuper tipp mindenkinek!

Szerezz te is teljesen ingyen növényeket, cikkünkben 14 remek tippet mutatunk, amik segítenek abban, hogy teljesen ingyen juthass növényekhez!

2020-02-04

Így metszd a mikulásvirágot, hogy jövőre még szebb legyen!

A mikulásvirág metszése, minden, amit tudni kell a mikulásvirág metszéséről, szakértőnk tapasztalatai, tanácsai a mikulásvirág metszéséről. A mikulásvirág metszése.

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
768 939
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 482 021
Közösség

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

acélosság

a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás