Vessük be kertünkben a szolarizációt

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

A szolarizáció menete

Először is takaríts el mindent arról a területről, amit szolarizálni szeretnél. Érdemes felszántani is ezt a részt, hogy meginduljon a talajban a lebomlás folyamata. Áss egy árkot a szolarizálni kívánt terület körül, amibe később leveszítheted a műanyag fólia széleit. Ezután alaposan öntözd meg alaposan a kijelölt területet úgy, hogy a talaj felső 15 cm-e alaposan átnedvesedjen.

Ideje lefektetni a ponyvát. Takard be vele az egész területet, és feszítsd ki úgy, hogy ne legyenek alatta légbuborékok. Ásd be a ponyva széleit a talajba (az árkokban), majd helyezz valamilyen nehezéket (pl. nehéz köveket vagy téglákat) ezekre a részekre, hogy ne fújja fel őket a szél.

Hagyd a műanyagot a talajon 6 héten át, és öntözd szükség szerint, hogy gőz képződjön a műanyag alatt. A 6 hét elteltével távolítsd el a ponyvát. Ne szántsd fel újra talajt, mert ezzel csak további gyomokat hozhatsz majd a felszínre. Tisztítsd meg a ponyvát, és tedd el máskori használatra.

hirdetes

A szolarizáció hátrányai

A szolarizáció egy meglehetősen drasztikus eljárás, ami számos élőlényt és magot elpusztít a talajban. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a talaj egészségének, és hogy vannak-e hátrányai az eljárásnak. Igen, a szolarizáció sajnos a hasznos baktériumoknak is árt – azoknak a baktériumoknak, amelyek nagyon sokat segíthetnek az olyan organikus kertészeknek, akik a vegyszerek helyett inkább a szolarizációt választanák.

hirdetes

Szerencsére a kutatási eredmények szerint a hasznos baktériumok idővel visszatérnek majd a talajba a szolarizáció után. A földigiliszták – a kertészek szorgos segítői – mélyebbre ássák magukat a talajban, ha az túlságosan felmelegszik számukra. Később aztán, amikor felszeded a ponyvát, fokozatosan visszatérnek majd a felsőbb rétegekbe.

A szolarizáció továbbá nem olyan hatékony az évelő gyomok rizómái ellen, ezek ugyanis olyan hajtásokat növesztenek, amelyek eltávolodnak a műanyag ponyvától. Ilyen gyomok például a kerek repkény, a mérges szömörce, az Equisetum és a tapadó vadszőlő.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


juh (Ovis aries)

a szarvasmarha-félék családjának, juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozik; egyik legrégibb... Tovább

facélia (méhvirág, mézontófű, Phacelia tanacetifolia L.)

a méhvirágfélek (Hydrophyllaceae) családhoz tartozó, sugaras szimmetriájú, forrt szirmú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem