Vessük be kertünkben a szolarizációt - íme, a vegyszermentes megoldás a gyomok, növénybetegségek ellen

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szolarizáció hasznosítása a kertben

A szolarizáció menete

Először is takaríts el mindent arról a területről, amit szolarizálni szeretnél. Érdemes felszántani is ezt a részt, hogy meginduljon a talajban a lebomlás folyamata. Áss egy árkot a szolarizálni kívánt terület körül, amibe később leveszítheted a műanyag fólia széleit. Ezután alaposan öntözd meg alaposan a kijelölt területet úgy, hogy a talaj felső 15 cm-e alaposan átnedvesedjen.

Ideje lefektetni a ponyvát. Takard be vele az egész területet, és feszítsd ki úgy, hogy ne legyenek alatta légbuborékok. Ásd be a ponyva széleit a talajba (az árkokban), majd helyezz valamilyen nehezéket (pl. nehéz köveket vagy téglákat) ezekre a részekre, hogy ne fújja fel őket a szél.

Hagyd a műanyagot a talajon 6 héten át, és öntözd szükség szerint, hogy gőz képződjön a műanyag alatt. A 6 hét elteltével távolítsd el a ponyvát. Ne szántsd fel újra talajt, mert ezzel csak további gyomokat hozhatsz majd a felszínre. Tisztítsd meg a ponyvát, és tedd el máskori használatra.

A szolarizáció hátrányai

A szolarizáció egy meglehetősen drasztikus eljárás, ami számos élőlényt és magot elpusztít a talajban. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a talaj egészségének, és hogy vannak-e hátrányai az eljárásnak. Igen, a szolarizáció sajnos a hasznos baktériumoknak is árt – azoknak a baktériumoknak, amelyek nagyon sokat segíthetnek az olyan organikus kertészeknek, akik a vegyszerek helyett inkább a szolarizációt választanák.

Szerencsére a kutatási eredmények szerint a hasznos baktériumok idővel visszatérnek majd a talajba a szolarizáció után. A földigiliszták – a kertészek szorgos segítői – mélyebbre ássák magukat a talajban, ha az túlságosan felmelegszik számukra. Később aztán, amikor felszeded a ponyvát, fokozatosan visszatérnek majd a felsőbb rétegekbe.

A szolarizáció továbbá nem olyan hatékony az évelő gyomok rizómái ellen, ezek ugyanis olyan hajtásokat növesztenek, amelyek eltávolodnak a műanyag ponyvától. Ilyen gyomok például a kerek repkény, a mérges szömörce, az Equisetum és a tapadó vadszőlő.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szalmatrágya

régebben szokás volt a fölös szalma nedves erjesztése tipratott kazalban (10 t szalmához 40 t... Tovább

ló életkorának meghatározása

legbiztosabban a törzskönyvi feljegyzésből állapítható meg. Ennek hiányában jelek alapján... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem