Vessük be kertünkben a szolarizációt

hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

A szolarizáció menete

Először is takaríts el mindent arról a területről, amit szolarizálni szeretnél. Érdemes felszántani is ezt a részt, hogy meginduljon a talajban a lebomlás folyamata. Áss egy árkot a szolarizálni kívánt terület körül, amibe később leveszítheted a műanyag fólia széleit. Ezután alaposan öntözd meg alaposan a kijelölt területet úgy, hogy a talaj felső 15 cm-e alaposan átnedvesedjen.

Ideje lefektetni a ponyvát. Takard be vele az egész területet, és feszítsd ki úgy, hogy ne legyenek alatta légbuborékok. Ásd be a ponyva széleit a talajba (az árkokban), majd helyezz valamilyen nehezéket (pl. nehéz köveket vagy téglákat) ezekre a részekre, hogy ne fújja fel őket a szél.

Hagyd a műanyagot a talajon 6 héten át, és öntözd szükség szerint, hogy gőz képződjön a műanyag alatt. A 6 hét elteltével távolítsd el a ponyvát. Ne szántsd fel újra talajt, mert ezzel csak további gyomokat hozhatsz majd a felszínre. Tisztítsd meg a ponyvát, és tedd el máskori használatra.

hirdetes

A szolarizáció hátrányai

A szolarizáció egy meglehetősen drasztikus eljárás, ami számos élőlényt és magot elpusztít a talajban. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a talaj egészségének, és hogy vannak-e hátrányai az eljárásnak. Igen, a szolarizáció sajnos a hasznos baktériumoknak is árt – azoknak a baktériumoknak, amelyek nagyon sokat segíthetnek az olyan organikus kertészeknek, akik a vegyszerek helyett inkább a szolarizációt választanák.

hirdetes

Szerencsére a kutatási eredmények szerint a hasznos baktériumok idővel visszatérnek majd a talajba a szolarizáció után. A földigiliszták – a kertészek szorgos segítői – mélyebbre ássák magukat a talajban, ha az túlságosan felmelegszik számukra. Később aztán, amikor felszeded a ponyvát, fokozatosan visszatérnek majd a felsőbb rétegekbe.

A szolarizáció továbbá nem olyan hatékony az évelő gyomok rizómái ellen, ezek ugyanis olyan hajtásokat növesztenek, amelyek eltávolodnak a műanyag ponyvától. Ilyen gyomok például a kerek repkény, a mérges szömörce, az Equisetum és a tapadó vadszőlő.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-04-11

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

A kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni kertrendezés közben? Most mutatom, mikben gondolkozz.

2021-04-09

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát.

2021-04-10

Moha a kertben – tippek, hogy tökéletes fejlődjenek

A mohák nevelése kertekben új megoldást nyújthat többünknek kertrendezés szempontjából. Lássuk most, mire érdemes odafigyelni gondozásuk, nevelésük közben.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-12

Kertészkedés gyerekekkel – ezeket érdemes tudnod

Tavasszal mindenkinek kedve támad a kertészkedéshez, akár a gyermekeknek is! Most kiderül, mikre figyelj amennyiben gyermeked szeretne a kertben tevékenykedni.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


cymoxanil hatóanyagú gombaölő szerek

kombinált készítmények: a cymoxanil szisztemikus hatású növényvédő szer, —> kontakt... Tovább

2008. évi XLIV. törvény

Az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról. 1. § Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem