Vessük be kertünkben a szolarizációt - íme, a vegyszermentes megoldás a gyomok, növénybetegségek ellen

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hogyan kell szolarizálni?

A szolarizáció, ha jól csinálják, gőzt és párát termel. Ez jelzi, hogy a talaj igazán felforrósodott. Egy szakértői csoport kimutatta, hogy a 37,2 °C feletti hőmérsékletek egy hónap alatt képesek végezni a legtöbb egynyári gyom magjával. Ideális esetben 4 héten keresztül 49-50°C-os hőmérsékletre kell törekedni a ponyva alatt. Ezt egy talajhőmérővel ellenőrizheted.

Fontos, hogy műanyagod feszes legyen. Ez kevesebb mozgásnak ad teret a ponyva alatt, ami csökkenthetné a hőmérsékletet. A cél az, hogy a nap sugarai közvetlenül a talajba jussanak be. A ponyvát lehetőleg 6 hétig hagyd a talajon. Ha sok felhős nap csúszik be, akkor hagyd meg tovább, de ha kifogsz egy forró hónapot, akkor négy hét is elég kell, hogy legyen.

Szántás és öntözés

Habár furának hangzik, egy alapos szántás és öntözés sokat segíthet a szolarizációban, mielőtt lefektetnéd ponyvádat a kerti talajra. A szántás egyrészt egyszerűbbé teszi a ponyva lefektetését, másrészt feljebb hozza a gyomok magvait, így a forróság még könnyebben elpusztíthatja azokat.

Az öntözésre azért van szükség, mert ettől a gyommagok kicsíráznak majd, amihez kénytelenek felhasználni az elraktározott energiájukat. A kimerült, kicsírázott magokat sokkal könnyebb elpusztítani, mert nem igazán tudnak mivel védekezni a hő ellen. Onnan tudod, hogy több vízre van szükséged, ha egyik reggel kevesebb vízcseppet látsz a ponyva alatt, mint előző reggel.

Karbantartás

A szabadban kifeszített műanyagot az időjárás viszontagságai idővel megviselhetik, és többféleképpen is megsérülhet (ráhulló törmelék, erős szél, stb.) Bizonyos állatok is kárt tehetnek bennem, amikor ráállnak vagy átmásznak rajta. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizd ponyváidat, és rögtön kijavítsd az esetleges károkat, hogy ne veszítsd el a hőt a ponyva alól. Erre érdemes melegház-ponyvák javítására használatos műanyag ragasztószalagot alkalmazni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

Ökotoxikológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Kalotás Zsoltné toxikológiai osztály vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem