Vessük be kertünkben a szolarizációt

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hogyan kell szolarizálni?

A szolarizáció, ha jól csinálják, gőzt és párát termel. Ez jelzi, hogy a talaj igazán felforrósodott. Egy szakértői csoport kimutatta, hogy a 37,2 °C feletti hőmérsékletek egy nap alatt képesek végezni a legtöbb egynyári gyom magjával. Ideális esetben 4 héten keresztül 49-50°C-os hőmérsékletre kell törekedni a ponyva alatt. Ezt egy talajhőmérővel ellenőrizheted.

Fontos, hogy műanyagod feszes legyen. Ez kevesebb mozgásnak ad teret a ponyva alatt, ami csökkenthetné a hőmérsékletet. A cél az, hogy a nap sugarai közvetlenül a talajba jussanak be. A ponyvát lehetőleg 6 hétig hagyd a talajon. Ha sok felhős nap csúszik be, akkor hagyd meg tovább, de ha kifogsz egy forró napot, akkor négy hét is elég kell, hogy legyen.

hirdetes

Szántás és öntözés

Habár furának hangzik, egy alapos szántás és öntözés sokat segíthet a szolarizációban, mielőtt lefektetnéd ponyvádat a kerti talajra. A szántás egyrészt egyszerűbbé teszi a ponyva lefektetését, másrészt feljebb hozza a gyomok magvait, így a forróság még könnyebben elpusztíthatja azokat.

Az öntözésre azért van szükség, mert ettől a gyommagok kicsíráznak majd, amihez kénytelenek felhasználni az elraktározott energiájukat. A kimerült, kicsírázott magokat sokkal könnyebb elpusztítani, mert nem igazán tudnak mivel védekezni a hő ellen. Onnan tudod, hogy több vízre van szükséged, ha egyik reggel kevesebb vízcseppet látsz a ponyva alatt, mint előző reggel.

hirdetes

Karbantartás

A szabadban kifeszített műanyagot az időjárás viszontagságai idővel megviselhetik, és többféleképpen is megsérülhet (ráhulló törmelék, erős szél, stb.) Bizonyos állatok is kárt tehetnek bennem, amikor ráállnak vagy átmásznak rajta. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizd ponyváidat, és rögtön kijavítsd az esetleges károkat, hogy ne veszítsd el a hőt a ponyva alól. Erre érdemes melegház-ponyvák javítására használatos műanyag ragasztószalagot alkalmazni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hengerezés

felszínalakító és -tömörítő művelési eljárás. Hatását a felhasznált eszköz tömege,... Tovább

laboda (Atriptex)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család egyik nemzetsége. A kerti l. (A. hortensis) egyéves.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem