Vessük be kertünkben a szolarizációt

hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hogyan kell szolarizálni?

A szolarizáció, ha jól csinálják, gőzt és párát termel. Ez jelzi, hogy a talaj igazán felforrósodott. Egy szakértői csoport kimutatta, hogy a 37,2 °C feletti hőmérsékletek egy nap alatt képesek végezni a legtöbb egynyári gyom magjával. Ideális esetben 4 héten keresztül 49-50°C-os hőmérsékletre kell törekedni a ponyva alatt. Ezt egy talajhőmérővel ellenőrizheted.

Fontos, hogy műanyagod feszes legyen. Ez kevesebb mozgásnak ad teret a ponyva alatt, ami csökkenthetné a hőmérsékletet. A cél az, hogy a nap sugarai közvetlenül a talajba jussanak be. A ponyvát lehetőleg 6 hétig hagyd a talajon. Ha sok felhős nap csúszik be, akkor hagyd meg tovább, de ha kifogsz egy forró napot, akkor négy hét is elég kell, hogy legyen.

hirdetes

Szántás és öntözés

Habár furának hangzik, egy alapos szántás és öntözés sokat segíthet a szolarizációban, mielőtt lefektetnéd ponyvádat a kerti talajra. A szántás egyrészt egyszerűbbé teszi a ponyva lefektetését, másrészt feljebb hozza a gyomok magvait, így a forróság még könnyebben elpusztíthatja azokat.

Az öntözésre azért van szükség, mert ettől a gyommagok kicsíráznak majd, amihez kénytelenek felhasználni az elraktározott energiájukat. A kimerült, kicsírázott magokat sokkal könnyebb elpusztítani, mert nem igazán tudnak mivel védekezni a hő ellen. Onnan tudod, hogy több vízre van szükséged, ha egyik reggel kevesebb vízcseppet látsz a ponyva alatt, mint előző reggel.

hirdetes

Karbantartás

A szabadban kifeszített műanyagot az időjárás viszontagságai idővel megviselhetik, és többféleképpen is megsérülhet (ráhulló törmelék, erős szél, stb.) Bizonyos állatok is kárt tehetnek bennem, amikor ráállnak vagy átmásznak rajta. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizd ponyváidat, és rögtön kijavítsd az esetleges károkat, hogy ne veszítsd el a hőt a ponyva alól. Erre érdemes melegház-ponyvák javítására használatos műanyag ragasztószalagot alkalmazni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-04-11

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

A kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni kertrendezés közben? Most mutatom, mikben gondolkozz.

2021-04-09

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát.

2021-04-10

Moha a kertben – tippek, hogy tökéletes fejlődjenek

A mohák nevelése kertekben új megoldást nyújthat többünknek kertrendezés szempontjából. Lássuk most, mire érdemes odafigyelni gondozásuk, nevelésük közben.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-12

Kertészkedés gyerekekkel – ezeket érdemes tudnod

Tavasszal mindenkinek kedve támad a kertészkedéshez, akár a gyermekeknek is! Most kiderül, mikre figyelj amennyiben gyermeked szeretne a kertben tevékenykedni.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


védekezés

A betegségek megelőzéséből,jelentkezésük esetén pedig elfolytásukból áll.A v.-hez... Tovább

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem