Vessük be kertünkben a szolarizációt

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hol alkalmazható a leghatékonyabban a szolarizáció?

A kerti talajt első sorban szárazabb éghajlatú területeken lehet a leghatékonyabban szolarizálni, de valójában minden olyan kertben alkalmazható ez a technika, ahol a talaj képes jól elvezetni a vizet, és közvetlen napfényt kap. A szolarizációt gyümölcskertekben is szokás alkalmazni a divertikulumos hervadás és más betegségek leküzdés céljából. Ehhez egy négyzetformájú területet kell lefedni átlátszó műanyaggal a fák töve körül.

Fontos persze észben tartani, hogy bizonyos fák (pl. cseresznye, szilva, barack) érzékenyek lehetnek a hőre, ezért figyelj oda rájuk a szolarizáció során. A szolarizálható területnek csupán az szabhat határt, hogy mekkora ponyvád van. Elvégezheted ezt egy kisebb ágyáson és egész kerteden is, de növénytartóid talaját is szolarizálhatod, ha rájuk húzol egy átlátszó műanyagot, és hagyod, hogy felforrósodjanak a napon.

hirdetes

Milyen műanyaggal szolarizálj?

Mint azt már többször is olvashattad a cikkben, a szolarizációt lehetőleg átlátszó műanyaggal kell végezni, ugyanis ezek sokkal többet engednek át a talajba a nap UV-sugaraiból. A sötét, vagy etljesen fekete műanyagoknak csak a felszíne forrósodik fel, de a hő nem hatol olyan mélyre, így nem pusztít majd el annyi magot és élősködőt sem. Fontos, hogy jó minőségű műanyagot használj, mert az olcsó ponyvák szétmállhatnak és elszakadhatnak a szolarizáció során.

Érdemes kifejezetten UV-tűrő ponyvát keresni, ami 4-6 mm vastag. Ha csak vékonyabb ponyvát találsz, akkor használj két réteget belőle az ideális eredményekért. Kőolajtermékekből készült műanyag talajtakarókat is alkalmazhatsz, ha nem tartalmaznak PVC-t. Ezeket azonban nem szabad sokáig a talajban hagyni, mert elkezdhetnek szétmállani, és beleszivárogni abba.

hirdetes

Miért nem lehet más anyagokat használni?

Valójában lehet, de semmi sem olyan hatékony, mint az átlátszó műanyag. A fekete műanyag ponyvák más kerti felhasználásra ideálisak – például már kinőtt gyomokat és füves területeket lehet lecsupaszítani velük. Ez hasznos, ha már kifejlődött növények okoznak problémát, mert teljesen megvonja tőlük a napfényt. Azonban ez a folyamat nem forrósítja fel a talajt úgy és olyan mélyen, mint az átlátszó műanyagok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


sávos csörgedeztető öntözés

a ->sávos árasztó öntözéshez hasonló —>felületi öntözés; a különbség az, hogy... Tovább

élelmiszer-higiénia

az a tudományág és tevékenység, amely az élelmiszerek előállítása, forgalomba hozatala és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem