Vessük be kertünkben a szolarizációt - íme, a vegyszermentes megoldás a gyomok, növénybetegségek ellen

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hol alkalmazható a leghatékonyabban a szolarizáció?

A kerti talajt első sorban szárazabb éghajlatú területeken lehet a leghatékonyabban szolarizálni, de valójában minden olyan kertben alkalmazható ez a technika, ahol a talaj képes jól elvezetni a vizet, és közvetlen napfényt kap. A szolarizációt gyümölcskertekben is szokás alkalmazni a divertikulumos hervadás és más betegségek leküzdés céljából. Ehhez egy négyzetformájú területet kell lefedni átlátszó műanyaggal a fák töve körül.

Fontos persze észben tartani, hogy bizonyos fák (pl. cseresznye, szilva, barack) érzékenyek lehetnek a hőre, ezért figyelj oda rájuk a szolarizáció során. A szolarizálható területnek csupán az szabhat határt, hogy mekkora ponyvád van. Elvégezheted ezt egy kisebb ágyáson és egész kerteden is, de növénytartóid talaját is szolarizálhatod, ha rájuk húzol egy átlátszó műanyagot, és hagyod, hogy felforrósodjanak a napon.

Milyen műanyaggal szolarizálj?

Mint azt már többször is olvashattad a cikkben, a szolarizációt lehetőleg átlátszó műanyaggal kell végezni, ugyanis ezek sokkal többet engednek át a talajba a nap UV-sugaraiból. A sötét, vagy etljesen fekete műanyagoknak csak a felszíne forrósodik fel, de a hő nem hatol olyan mélyre, így nem pusztít majd el annyi magot és élősködőt sem. Fontos, hogy jó minőségű műanyagot használj, mert az olcsó ponyvák szétmállhatnak és elszakadhatnak a szolarizáció során.

Érdemes kifejezetten UV-tűrő ponyvát keresni, ami 4-6 mm vastag. Ha csak vékonyabb ponyvát találsz, akkor használj két réteget belőle az ideális eredményekért. Kőolajtermékekből készült műanyag talajtakarókat is alkalmazhatsz, ha nem tartalmaznak PVC-t. Ezeket azonban nem szabad sokáig a talajban hagyni, mert elkezdhetnek szétmállani, és beleszivárogni abba.

Miért nem lehet más anyagokat használni?

Valójában lehet, de semmi sem olyan hatékony, mint az átlátszó műanyag. A fekete műanyag ponyvák más kerti felhasználásra ideálisak – például már kinőtt gyomokat és füves területeket lehet lecsupaszítani velük. Ez hasznos, ha már kifejlődött növények okoznak problémát, mert teljesen megvonja tőlük a napfényt. Azonban ez a folyamat nem forrósítja fel a talajt úgy és olyan mélyen, mint az átlátszó műanyagok.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kecske (házikecske, Capra [litreus] hircus)

a szarvasmarhafélék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.... Tovább

comb

a hátulsó végtag csípő- és térdízület közötti, jól izmolt tájéka. Háziállatainkon a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem