Vessük be kertünkben a szolarizációt

hirdetes

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

Szélesi Ferenc - Főkertész
A szolarizáció hasznosítása a kertben

Hol alkalmazható a leghatékonyabban a szolarizáció?

A kerti talajt első sorban szárazabb éghajlatú területeken lehet a leghatékonyabban szolarizálni, de valójában minden olyan kertben alkalmazható ez a technika, ahol a talaj képes jól elvezetni a vizet, és közvetlen napfényt kap. A szolarizációt gyümölcskertekben is szokás alkalmazni a divertikulumos hervadás és más betegségek leküzdés céljából. Ehhez egy négyzetformájú területet kell lefedni átlátszó műanyaggal a fák töve körül.

Fontos persze észben tartani, hogy bizonyos fák (pl. cseresznye, szilva, barack) érzékenyek lehetnek a hőre, ezért figyelj oda rájuk a szolarizáció során. A szolarizálható területnek csupán az szabhat határt, hogy mekkora ponyvád van. Elvégezheted ezt egy kisebb ágyáson és egész kerteden is, de növénytartóid talaját is szolarizálhatod, ha rájuk húzol egy átlátszó műanyagot, és hagyod, hogy felforrósodjanak a napon.

hirdetes

Milyen műanyaggal szolarizálj?

Mint azt már többször is olvashattad a cikkben, a szolarizációt lehetőleg átlátszó műanyaggal kell végezni, ugyanis ezek sokkal többet engednek át a talajba a nap UV-sugaraiból. A sötét, vagy etljesen fekete műanyagoknak csak a felszíne forrósodik fel, de a hő nem hatol olyan mélyre, így nem pusztít majd el annyi magot és élősködőt sem. Fontos, hogy jó minőségű műanyagot használj, mert az olcsó ponyvák szétmállhatnak és elszakadhatnak a szolarizáció során.

Érdemes kifejezetten UV-tűrő ponyvát keresni, ami 4-6 mm vastag. Ha csak vékonyabb ponyvát találsz, akkor használj két réteget belőle az ideális eredményekért. Kőolajtermékekből készült műanyag talajtakarókat is alkalmazhatsz, ha nem tartalmaznak PVC-t. Ezeket azonban nem szabad sokáig a talajban hagyni, mert elkezdhetnek szétmállani, és beleszivárogni abba.

hirdetes

Miért nem lehet más anyagokat használni?

Valójában lehet, de semmi sem olyan hatékony, mint az átlátszó műanyag. A fekete műanyag ponyvák más kerti felhasználásra ideálisak – például már kinőtt gyomokat és füves területeket lehet lecsupaszítani velük. Ez hasznos, ha már kifejlődött növények okoznak problémát, mert teljesen megvonja tőlük a napfényt. Azonban ez a folyamat nem forrósítja fel a talajt úgy és olyan mélyen, mint az átlátszó műanyagok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-04-11

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

A kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni kertrendezés közben? Most mutatom, mikben gondolkozz.

2021-04-09

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát.

2021-04-10

Moha a kertben – tippek, hogy tökéletes fejlődjenek

A mohák nevelése kertekben új megoldást nyújthat többünknek kertrendezés szempontjából. Lássuk most, mire érdemes odafigyelni gondozásuk, nevelésük közben.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-12

Kertészkedés gyerekekkel – ezeket érdemes tudnod

Tavasszal mindenkinek kedve támad a kertészkedéshez, akár a gyermekeknek is! Most kiderül, mikre figyelj amennyiben gyermeked szeretne a kertben tevékenykedni.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


alomtömeg

az egy fialásból származó malacok össztömege; a születéskor mért a. a kocák vehem-nevelő... Tovább

evaporáció

a víz párolgása a talajról, a növényzet felületéről. Része az evapotranszspirációnak. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem