notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szobapáfrány - A szobapáfrány gondozása, a szobapáfrány nevelése

Hirdetés

Hasznos tudnivalók a szobapáfrányok gondozásához!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Szobapáfrány gondozása

A szobapáfrány öntözése

Hogy milyen gyakran kell öntözni a szobapáfrányokat, az attól függ, hogy milyen környezetben tartod őket. Ha szobanövényként díszítik otthonodat, akkor adj nekik vizet, amint a talaj felső 2,5 centije száraznak érződik. Ügyelj rá, hogy öntözés közben lehetőleg ne kerüljön víz a leveleikre. Ha úgy tűnik, hogy párásabb levegőre van szükségük, akkor fogj egy tálcát, töltsd fel kavicsokkal, és vízzel, majd helyezd a cserép alá. Ez megnöveli a levegő páratartalmát a növény közvetlen közelében. Ha nem cserépben, hanem függőkosárban tartod őket, akkor pumpálj rájuk némi vízpermetet napi rendszerességgel, különösen szárazabb, vagy tartósan meleg időben. A szobapáfrányok páraigénye nagyjából 50-60%.

 

Ha a szabadban tartod őket, akkor szintén addig várj csupán, míg a talaj felső 2,5 centije ki nem szárad. A melegebb napokban ezt nehezebb követni, és ilyenkor nagyobb a páraigényük is. Érdemes talajtakarót alkalmazni körülöttük, ami segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és folyamatosan párologtatja azt. Ügyelj rá, hogy ne áztasd el szobapáfrányaidat, a takarójukat, vagy az alattuk lévő talajt! Ügyelj rá, hogy a szobapáfrányok gyökerei érzékenyek a hideg vízre, és sokkot kaphatnak tőle. Engedj nekik melegebb vizet, vagy hagyd, hogy a víz a napon felmelegedjen, mielőtt megöntöznéd őket (de nem a leveleiket). 

Hirdetés

 

A szobapáfrány talajigénye

Mint említettük, a szobapáfrányok trópusi vidékekről származnak, így szeretik a tápanyagokban gazdag talajt – azonban nem feltétlenül van szükségük rá. Némi tőzegmoha, homok, és általános virágföld elegendő vízelvezetést biztosíthat nekik amellett. hogy elegendő vizet is tart meg a gyökerek számár. Ha akad otthon némi komposzt, akkor abból is keverj egy keveset a talajhoz, mielőtt beleültetnéd páfrányodat.

Hirdetés

 

A szobapáfrány trágyázása

A szobapáfrány trágyázásához érdemes folyékony műtrágyát használni. Ez lehet például valamilyen organikus anyag (például folyékony hínár), vagy mesterséges bolti készítmény, lehetőleg legalább fele sűrűségűre hígítva. Trágyázáskor mindig ügyelj rá, hogy a folyékony anyag ne érjen a növény száraihoz és leveleihez, mert könnyedén megéghetnek tőle.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

bolhák (Siphonaptera [Aphaniptera])

a rovarok osztályának egyik rendje, valamennyi faj élősködő (bolhásság). Teljes... Tovább

radioaktív szennyeződés

a —>radioaktív izotópok okozta szennyeződés. Ált. a radioaktív anyagokat felhasználó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 5.0

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások