Így gondozd tavasszal a szobanövényeidet, hogy elégedettek és boldogok legyenek ők is!

hirdetes

Tavaszi növényápolási tippek és trükkök a szobanövényekhez

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tavasz az év egyik legjobb időszaka a szobanövények számára – a tavasz kezdetekor a növények a szemünk láttára újra életre kelnek. Hozzánk hasonlóan ők is várják a melegebb időt és a hosszabb napokat. Emeld új szintre a növényápolási rutinodat ebben a szezonban az alábbi legjobb tavaszi növényápolási tippjeink segítségével, és figyeld szobanövényeid fejlődését.

Szobanövény gondozása tavasszal

1. tipp: Öntözz gyakrabban

A tavasz egyik legnagyobb előnye a több napfény! Mivel a növények a kapott fény mennyiségétől függően vesznek fel vizet, a nappali világos órák számának növekedése lehet arra, hogy a növények milyen gyakran igényelnek vizet .
Az évszakok változása során a növény túlöntözésének elkerülése érdekében fokozatosan növeld az öntözés gyakoriságát. Rendszeresen ellenőrizd a növényeket ebben az időszakban. Ha fonnyadást vagy levelek felpöndörödését észleled, és ez száraz virágfölddel párosul, öntözd gyakrabban. Ha a föld két napig vagy tovább nedves marad, kevesebbet öntözzünk. Ha növényed teljes napfényben van, és félnaponta öntözöd, segíthet a nedvesség jobb megtartásában, ha köveket teszel a talaj tetejére, vagy olyan helyre helyezed a növényt, ahol erős, de közvetett fényt kap.
Tavasszal és nyáron a legjobb idő az öntözésre a kora reggel vagy kora este, amikor a hőmérséklet hűvösebb és a víz kevésbé párolog el.

2. tipp: Hozd vissza a napfényt

Télen a szobanövényeid valószínűleg a lehető legközelebb voltak az ablakhoz, hogy maximalizálják a fényt. Most, hogy erősebben süt a nap, és hosszabbak a nappalok, meg kell fontolni, hogy néhány növényt távolabb helyezz el az ablaktól vagy áttetsző függönyt kell húzni a napsugarak szétszóródása érdekében, hogy elkerüld a levelek megperzselését.

hirdetes
Nem vagy biztos benne, hogy túl erős-e a napfény? Ha kinézel a növény látószögéből, és a napot a növény „látásával” egy síkban látod, akkor ez közvetlen napfénynek minősül. A közvetett fény pedig olyan környezeti fény, amely a növényre fenti nézetéből bocsát ki anélkül, hogy az közvetlenül látná a napot. 
Az öntözés gyakoriságának növeléséhez hasonlóan a fény csökkentésének is fokozatos folyamatnak kell lennie. Előfordulhat, hogy egyes növényeket nem kell mozgatni, legyen szó közvetlen fényben virágzókról vagy az ablakon kívüli akadályok távol tartják az erős sugarakat. 

3. tipp: Ügyelj a hőmérsékletre

A legtöbb szobanövény a 18-28 fok közötti hőmérsékletet részesíti előnyben; a legideálisabb 24 fok körül van. Bármilyen szélsőséges hőmérséklet-változás, illetve a hideg vagy meleg levegő huzata stresszessé teheti a beltéri növényeket, amelyek kissé stabil körülményekhez szoktak. Tartsd távol a növényeket a nyitott ablakoktól és ajtóktól, különösen éjszaka, amikor még hűvös a hőmérséklet, valamint a klímaberendezésektől, amikor azok elkezdenek bekapcsolni. 

4. tipp: Fonnyadt lombozat

Tegyél egy kis tavaszi nagytakarítást szobanövényeid számára. A fakó vagy fonnyadt lombozat levágásával a növények visszakapják a tápanyagokat, amelyeket az új, egészséges növekedéshez használhatnak fel. Ráadásul egyes növényeknek előnyös a gyakori metszés – ez segít megőrizni a bokros, túlságosan telt alakot.

hirdetes

5. tipp: Takarítsd le a leveleket

A növények tavaszi tisztításának másik módja a levelek leporolása. A növényeknek statikus töltésük van, és tapad rájuk a por. Ezért veheted észre, hogy egyes növények nagyon hamar porosak lesznek – hiszen eltávolítják a fizikai porrészecskéket az őket körülvevő levegőből!
Ezek a porszemcsék azonban idővel felhalmozódhatnak a növények felületén, és eltömíthetik a pórusokat, amelyeket sztómáknak neveznek. Ezek az apró pórusok kulcsfontosságúak számos növényi funkcióhoz: lehetővé teszik az oxigén átjutását a légzés során, a szén-dioxidot a fotoszintézis során, és a vízgőz átjutását a párologtatás során. Amikor eltömődnek a porral, ezek a nagyon fontos gázcserék nem tudnak olyan hatékonyan végbe menni, mint kellene. Gondoskodj arról, hogy növényeid egészségesek és boldogok legyenek: egyszerűen töröld le a leveleiket egy puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsa a lerakódásokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halkiemelő rács

a —>halastóban a vízcserét megoldó zsilip v. a ->halkiemelő zsilip tó felőli oldalán... Tovább

ecsetpenész (Penicillium)

a —>töm1ősgombák osztályába tartozó, nagy fajszámú gombanemzetség. Különféle... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek