15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Egyre hidegebb van kint, lassan elvégeztük a növények teleltetését (ha még nem, kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned), éppen ezért most már leginkább a szobanövényekkel foglalkozunk. Nem olyan régen megkérdeztem pár ismerősömet arról, hogyan öntözi a szobanövényeit, meglepődtem, hogy 10-ből 8 embernek fogalma sincs azokról a fontos szabályokról, amiket be kell tartanunk szobanövények esetén. Most ezeket az aranyszabályokat mutatom meg nektek! 

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

Az életet adó víz

Minden egyes növénynek szüksége van a vízre. A szabadban tartott növények esetében könnyebb dolgunk, van, mert azért sokszor esik az eső, a szobanövények viszont nem ilyen szerencsések – csak mi gondoskodhatunk a víz pótlásáról! A víz nagyon fontos, mivel ez a növények növekedését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Csakúgy, mint az emberek esetében, a növényeknél is az egyik fő alkotóelem a víz, ráadásul a tápanyagok szállításáért is felelős. Nekünk nagy szerepünk van a pótlásában, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, mert különben könnyedén végezhetünk a szobanövényekkel! 

Nem minden szobanövény ugyanolyan

Szinte minden szobanövény igénye más, nincs ez másképpen a víz esetében – a szobanövények vízigénye növényfajonként változó, csak egyetlen egy dologban van egyezés, mégpedig abban, hogy mindegyiknek szüksége van az öntözésre. Na, de nézzük azt a 15 szabályt! 

hirdetes

1. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések számát 

A növények a hidegebb idő érkezésével nyugalmi időszakba kerülnek, úgymond elvonulnak pihenni. Ez nem csak a kinti növények esetében igaz, hanem a szobanövényeknél is. A nyugalmi időszakban lassul a növények anyagcseréje, ezért sokkal kevesebb tápanyagra és vízre van szükségük. Ezért csökkenteni kell a locsolások számát és a mennyiséget is. Fontos tudni, hogy a hidegebb időszakban nagyon könnyen kirohaszthatjuk az egyébként nagyon egészséges növényeket abban az esetben, ha ugyanúgy öntözzük őket, mint nyáron. 

hirdetes

2. Ne használjunk csapvizet! 

Általánosságban elmondható a növények öntözésénél, hogy nem érdemes csapvizet használnunk, helyette részesítsük előnyben az esővizet. Természetesen gondolunk azokra is, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy esővízzel öntözzenek, ezért elmondom, hogyan használhatjátok végsősoron a csapvizet. Érdemes a locsolásra szánt csapvizet legalább egy napig állni hagyni – ez az idő elegendő arra, hogy a klór kipárologjon belőle. Ez még csak két szabály, szóval nem végeztünk, lapozzatok a következő oldalra és ismerkedjetek meg a többi fontos dologgal is!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-09-09

Közeleg az ősz, ültessük át a szobanövényeket!

Ültesd át te is a szobanövényeket, ennek a legjobb időpontja most van, az őszi hónapokat ideálisak az átültetésre, most elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


bruttó energia

a takarmányok bruttó energia-tartalma egyenlő azok égéshőjével. Amikor a takarmányt... Tovább

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés