notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

Hirdetés

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyre hidegebb van kint, lassan elvégeztük a növények teleltetését (ha még nem, kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned), éppen ezért most már leginkább a szobanövényekkel foglalkozunk. Nem olyan régen megkérdeztem pár ismerősömet arról, hogyan öntözi a szobanövényeit, meglepődtem, hogy 10-ből 8 embernek fogalma sincs azokról a fontos szabályokról, amiket be kell tartanunk szobanövények esetén. Most ezeket az aranyszabályokat mutatom meg nektek! 

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

Az életet adó víz

Minden egyes növénynek szüksége van a vízre. A szabadban tartott növények esetében könnyebb dolgunk, van, mert azért sokszor esik az eső, a szobanövények viszont nem ilyen szerencsések – csak mi gondoskodhatunk a víz pótlásáról! A víz nagyon fontos, mivel ez a növények növekedését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Csakúgy, mint az emberek esetében, a növényeknél is az egyik fő alkotóelem a víz, ráadásul a tápanyagok szállításáért is felelős. Nekünk nagy szerepünk van a pótlásában, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, mert különben könnyedén végezhetünk a szobanövényekkel! 

 

Nem minden szobanövény ugyanolyan

Szinte minden szobanövény igénye más, nincs ez másképpen a víz esetében – a szobanövények vízigénye növényfajonként változó, csak egyetlen egy dologban van egyezés, mégpedig abban, hogy mindegyiknek szüksége van az öntözésre. Na, de nézzük azt a 15 szabályt! 

Hirdetés

 

1. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések számát 

A növények a hidegebb idő érkezésével nyugalmi időszakba kerülnek, úgymond elvonulnak pihenni. Ez nem csak a kinti növények esetében igaz, hanem a szobanövényeknél is. A nyugalmi időszakban lassul a növények anyagcseréje, ezért sokkal kevesebb tápanyagra és vízre van szükségük. Ezért csökkenteni kell a locsolások számát és a mennyiséget is. Fontos tudni, hogy a hidegebb időszakban nagyon könnyen kirohaszthatjuk az egyébként nagyon egészséges növényeket abban az esetben, ha ugyanúgy öntözzük őket, mint nyáron. 

Hirdetés

 

2. Ne használjunk csapvizet! 

Általánosságban elmondható a növények öntözésénél, hogy nem érdemes csapvizet használnunk, helyette részesítsük előnyben az esővizet. Természetesen gondolunk azokra is, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy esővízzel öntözzenek, ezért elmondom, hogyan használhatjátok végsősoron a csapvizet. Érdemes a locsolásra szánt csapvizet legalább egy napig állni hagyni – ez az idő elegendő arra, hogy a klór kipárologjon belőle. Ez még csak két szabály, szóval nem végeztünk, lapozzatok a következő oldalra és ismerkedjetek meg a többi fontos dologgal is!  

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-10

Fácskának is nevelhető a kövirózsa – Bemutatkozik a kövirózsacserje

Mostani cikkemben egy nagyon különleges növényt mutatok be nektek, ami nem más, mint a fatermetű kövirózsa, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

hozzáadott érték

nemzetgazdasági szinten a bruttó hazai termék (GDP, Gross Domestic Product) az anyagi és a nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés