15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

9. Ne öntözzük túl a növényeket

Te is meg szoktad locsolni a növényeket akkor, amikor el kezdenek kókadni? Ne tedd! A kókadást ugyanis a túlöntözés is okozhatja. Öntözés előtt ellenőrizd a növény földjének alsóbb rétegeit, és ha nedvességet észlelsz, akkor ne öntözz.

10. Öntsük ki a felesleges vizet! 

Minden esetben öntsük ki a virágtartóban, illetve az alátétben összegyűlt felesleges vizet, mert ha nem, az a növény rothadásához vezethet! 

11. Fontos a víz hőmérséklete!

Fontos, hogy nagyon melegben ne öntözzünk túl hideg vízzel, mivel ez nem frissíti a növényeket, hanem inkább sokkolja. Minden esetben ügyeljünk arra, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg, használjunk inkább szobahőmérsékletű vagy annál melegebb vizet! 

12. Használjunk jó minőségű virágföldet

Az öntözés sikerességét a föld is befolyásolja – ezt a növény egyedi igényei szerint kell megválasztani, de általánosságban elmondható, hogy a tömör, agyagos földet érdemes kerülni, a laza, porhanyós föld viszont jobb gyökérfejlődést eredményezhet. 

13. Minden növény mást igényel! 

Mindig nézzetek utána, hogy honnan származik az adott szobanövény. A melegebb vidékekről származók jobban bírják a szárazságot, a trópusi növények pedig nem öntözést, hanem magasabb páratartalmat szeretnének kapni. 

14. A növekedési időszak

Növekedési időszakban ne öntözzünk túlságosan gyakran, arra viszont figyeljünk, hogy a földet teljesen átnedvesítő vízmennyiséggel locsoljunk. 

15. A túl kevés víz sem jó!

Az sem jó, ha túl kevés vizet használunk öntözéshez – ebben az esetben csak a föld felszíne lesz nedves, a cserép belsejében található gyökerek viszont nem fognak kellő vizet kapni, ami elég nagy baj. Nagyon bízok benne, hogy tudtam nektek segíteni a szobanövények öntözésével kapcsolatban, tartsátok életben és legyenek nagyon szépek, egészségesek a növényeitek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hengerezés

felszínalakító és -tömörítő művelési eljárás. Hatását a felhasznált eszköz tömege,... Tovább

lovak vastagbélférgessége

okozói a Strongylidae fonálféregcsalád tagjai. A kifejlett férgek a vakbélben és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés