Légtisztító szobanövények az otthonodba

A legjobb szobanövények a beltéri levegő tisztítására

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudtad, hogy a szobanövények segítenek megtisztítani otthonaink levegőjét? Régóta tudjuk, hogy a szobanövények javítják a hangulatunkat és csökkentik a stresszszintet, de a levegőminőség javítása is az előnyökhöz tartozik!  A hidegebb hónapokban sok időt töltöttünk bent, így természetesen az egészséges beltéri levegő a legfontosabb, ebben pedig segítenek ezek a növények.

Növények a tiszta levegőhöz

10 beltéri növény, amely tisztítja a levegőt

A legjobb levegőtisztító szobanövények közül néhány:

1.  A póknövények (Chlorophytum comosum) olyan erős légtisztítók, amelyek képesek eltávolítani a formaldehidet a cigarettafüstből, vegytisztításból, szintetikus szőnyegekből, körömlakkból stb. A póknövények a szén-monoxidot is eltávolítják, amelyet kandallóval vagy kályhával ellátott szobákban találhatsz. Szerencsére a póknövényeket nagyon könnyű termeszteni és karbantartani. Csak tartsd nedvesen egy félig napos vagy árnyékos helyen, és virágzik is.

2. A filodendron, az egyik legnépszerűbb szobanövény, kiváló légtisztítók is, és eltávolítják a formaldehid gázokat a levegőből. Ráadásul gyakorlatilag golyóálló növények, gyorsan növő tővel és szép szív alakú levelekkel. Rendszeres öntözés esetén a teljes napsütést se igénylik annyira. A szeldeltlevelű filodendron és az elefántfül filodendron a legjobb légtisztító.

3.  Az angol borostyán (Hedera helix) szintén népszerű, szívós növény, amelyet könnyű termeszteni. Eltávolítja a legtöbb szennyező anyagot. Nem érzékeny a fényre, de nem szereti a magas hőmérsékletet, és inkább hűvös helyen maradna. Tartsd nedvesen, és hetente permetezd be a leveleket, hogy elriaszd a kártevőket.

4. A békeliliom  (Spathiphyllum sp.) vagy más néven vitorlavirág egy gyönyörű növény, szép fehér virággal, amely átlagos beltéri hőmérsékleten szépen fejlődik. A békeliliomok köztudottan megtisztítják a levegőt az alkoholoktól, az acetontól, a triklór-etiléntől, a benzoltól és a formaldehidtől. Tartsd nedvesen félárnyékos helyen.  

5. A tarka kígyónövényt (Sansevieria trivasciata), más néven „anyósnyelvnek” nevezik (mindenki döntse el maga mi az összefüggés a két név között…), nagyon könnyen ehet termeszteni. Erősen öntözd meg, majd hagyd kiszáradni, mielőtt újra öntözöd. A naptól kezdve az árnyékig minden helyet túlél.   

6. A broméliák aranycsillagot nyernek a legtöbb szennyező anyag eltávolításáért. Oxigént bocsátanak ki és eltávolítják a légszennyező anyagokat éjszaka, miközben alszol! Ezek a csinos növények fényes virágaikkal és zöld lombozatukkal a legjobban jól viselik az erős, közvetett napfényt vagy a fluoreszkáló irodai világítást. Ez a szárazságtűrő növény nem igényel sok karbantartást, de gyökérrothadást szenved, ha túlöntözik vagy nem gondoskodnak a megfelelő vízelvezetésről.

7. A Sárkányfa szereti, ha félig napos vagy árnyékos helyen nedvesen tartják. A Warneck, a Janet Craig és a tarka sárkányfákat értékelték a legjobban a légszennyező anyagok eltávolításában.

8. A kislevelű fikusz (Ficus benjamina) szereti az erős közvetett fényt, a magas páratartalmat és a meleg hőmérsékletet. Öntözd meg, amikor a talaj teteje kiszáradt, és rendszeresen párásítsd be a tetejét.

9. A szobafikusz (Ficus elastica) tolerálja a gyenge fényt és a hideg hőmérsékletet, és eltávolítja a levegőből származó méreganyagokat minden beltéri környezetből.

10. Az Areca pálmák (Chrysalidocarpus lutescens )  gyönyörű, könnyen kezelhető növények, amelyek eltávolítják az összes beltéri levegő méreganyagát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tájfajta

1. (növ.) Egy-egy vidéken a —>természetes szelekció folyamán hosszú idő alatt... Tovább

gyomirtó szerek (herbicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a gyomok elpusztítására használnak. Ide szokták sorolni... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek