Légtisztító szobanövények az otthonodba

hirdetes

A legjobb szobanövények a beltéri levegő tisztítására

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudtad, hogy a szobanövények segítenek megtisztítani otthonaink levegőjét? Régóta tudjuk, hogy a szobanövények javítják a hangulatunkat és csökkentik a stresszszintet, de a levegőminőség javítása is az előnyökhöz tartozik!  A hidegebb hónapokban sok időt töltöttünk bent, így természetesen az egészséges beltéri levegő a legfontosabb, ebben pedig segítenek ezek a növények.

Növények a tiszta levegőhöz

10 beltéri növény, amely tisztítja a levegőt

A legjobb levegőtisztító szobanövények közül néhány:

1.  A póknövények (Chlorophytum comosum) olyan erős légtisztítók, amelyek képesek eltávolítani a formaldehidet a cigarettafüstből, vegytisztításból, szintetikus szőnyegekből, körömlakkból stb. A póknövények a szén-monoxidot is eltávolítják, amelyet kandallóval vagy kályhával ellátott szobákban találhatsz. Szerencsére a póknövényeket nagyon könnyű termeszteni és karbantartani. Csak tartsd nedvesen egy félig napos vagy árnyékos helyen, és virágzik is.

2. A filodendron, az egyik legnépszerűbb szobanövény, kiváló légtisztítók is, és eltávolítják a formaldehid gázokat a levegőből. Ráadásul gyakorlatilag golyóálló növények, gyorsan növő tővel és szép szív alakú levelekkel. Rendszeres öntözés esetén a teljes napsütést se igénylik annyira. A szeldeltlevelű filodendron és az elefántfül filodendron a legjobb légtisztító.

3.  Az angol borostyán (Hedera helix) szintén népszerű, szívós növény, amelyet könnyű termeszteni. Eltávolítja a legtöbb szennyező anyagot. Nem érzékeny a fényre, de nem szereti a magas hőmérsékletet, és inkább hűvös helyen maradna. Tartsd nedvesen, és hetente permetezd be a leveleket, hogy elriaszd a kártevőket.

hirdetes

4. A békeliliom  (Spathiphyllum sp.) vagy más néven vitorlavirág egy gyönyörű növény, szép fehér virággal, amely átlagos beltéri hőmérsékleten szépen fejlődik. A békeliliomok köztudottan megtisztítják a levegőt az alkoholoktól, az acetontól, a triklór-etiléntől, a benzoltól és a formaldehidtől. Tartsd nedvesen félárnyékos helyen.  

5. A tarka kígyónövényt (Sansevieria trivasciata), más néven „anyósnyelvnek” nevezik (mindenki döntse el maga mi az összefüggés a két név között…), nagyon könnyen ehet termeszteni. Erősen öntözd meg, majd hagyd kiszáradni, mielőtt újra öntözöd. A naptól kezdve az árnyékig minden helyet túlél.   

6. A broméliák aranycsillagot nyernek a legtöbb szennyező anyag eltávolításáért. Oxigént bocsátanak ki és eltávolítják a légszennyező anyagokat éjszaka, miközben alszol! Ezek a csinos növények fényes virágaikkal és zöld lombozatukkal a legjobban jól viselik az erős, közvetett napfényt vagy a fluoreszkáló irodai világítást. Ez a szárazságtűrő növény nem igényel sok karbantartást, de gyökérrothadást szenved, ha túlöntözik vagy nem gondoskodnak a megfelelő vízelvezetésről.

hirdetes

7. A Sárkányfa szereti, ha félig napos vagy árnyékos helyen nedvesen tartják. A Warneck, a Janet Craig és a tarka sárkányfákat értékelték a legjobban a légszennyező anyagok eltávolításában.

8. A kislevelű fikusz (Ficus benjamina) szereti az erős közvetett fényt, a magas páratartalmat és a meleg hőmérsékletet. Öntözd meg, amikor a talaj teteje kiszáradt, és rendszeresen párásítsd be a tetejét.

9. A szobafikusz (Ficus elastica) tolerálja a gyenge fényt és a hideg hőmérsékletet, és eltávolítja a levegőből származó méreganyagokat minden beltéri környezetből.

10. Az Areca pálmák (Chrysalidocarpus lutescens )  gyönyörű, könnyen kezelhető növények, amelyek eltávolítják az összes beltéri levegő méreganyagát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-19

Hogyan tartsuk távol a hangyákat a konyhától

A hangyák komoly kellemetlenséget okozhatnak a konyhában, különösen a melegebb hónapokban. Így tarthatod távol a hangyákat a konyhától és a lakásodtól!

2023-05-18

Hogyan tisztítsuk meg a vasaló alját ecettel – 4 lépésben újra makulátlan lesz!

A vasalás elengedhetetlen feladat ahhoz, hogy a ruhák ropogósak és frissek legyenek mindennap, mivel idővel azonban a vasaló alja foltossá és piszkossá válhat

2023-05-18

Medencét terveztek a kertbe? – 9 hiba, amelyet el kell kerülni a kerti oázis tervezése és építése során!

Ügyelj arra, hogy elkerüld ezeket a gyakori hibákat egy beépített medence tervezése és megvalósítása során, hogy nyáron már a kertben pancsolhassatok!

2023-05-26

7 tipp a hazai szállásadóknak, hogy hatékonyabb legyen a szálloda üzemeltetése

A hatékony szállodaüzemeltetés összetett feladat, de a megfelelő stratégiával és az alább említett tippek alkalmazásával megalapozható a szálloda hosszú távú sikere.

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

A legszebb liziantuszok, ha különleges virágokat szeretnél kertedbe

A liziantusz (Lisianthus) virágai lenyűgöző szépséggel és bájjal rendelkeznek. Összegyűjtöttük a legszebb liziantusz fajtákat! Nézd meg a cikkben a lsitát!

2023-05-27

A kertészek titka: Így virágzik egész nyáron a rózsa

A rózsa minden bizonnyal az egyik legkedveltebb és legelragadóbb virág a kertekben. Az egész nyáron át tartó virágzása pedig egy különleges kihívást jelenthet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élesztőgombák

egyes rendszerekben a tömlős-gombák osztályába sorolt rend (Endomycetales), más... Tovább

csírázás

a növény embrionális fejl.-ének nyitó szakasza. A nyugalmi szakasz után az érett csíra a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek