Szobanövények visszaszoktatása a lakásba

hirdetes

Így szoktassuk vissza a lakásba a kint tartott szobanövényeket!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan (köztük én is) tartják a szabadban a szobanövényeket az év melegebb időszakaiban. Ezzel nincs is semmi baj, mivel sok szobanövény szeret kint lenni, a hibát viszont ott követik el a kertbarátok, hogy ősszel semmi mást nem csinálnak, csak beviszik ezeket a növényeket a lakásba…Nézzük, miért olyan nagy probléma ez, és mit kell tenni, ha közeleg a hideg!

Szobanövények visszaszoktatása a lakásba

Szobanövények beszoktatása ősszel – Nem olyan egyszerű, mint azt a legtöbben gondolják! 

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy csak összeszedi az erkélyről, teraszról, esetleg a kertből az eddig kint tartott szobanövényeke, beviszi mindet a lakásba, és kész. Itt jön a legnagyobb tévedés, ennyivel ugyanis nem tudjuk megúszni meg dolgot! Van néhány kötelező lépés, úgymond óvintézkedés, amivel az a célunk, hogy szobanövényeink zökkenőmentesen akklimatizálódjanak, tehát a lehető legnagyobb mértékben kíméljük meg a növényeket a négy fal közé történő áttelepítés alatt. A fő cél lebegjen mindenki szeme előtt: a sokkhatás elkerülése, ezt pedig lassú visszaszoktatással előzhetjük meg. Nézzük, mik azok a lépések, amiket el kell végeznünk! 

Szobanövények beszoktatása ősszel – Növényvédelem, a kártevők behurcolása

Legtöbben azt mondják, hogy át sem nézik a növényeke, csak beviszik a lakásba. Abba bele sem gondolnak, hogy mekkora bajt okozhatnak a nemkívánatos kártevők, amik simán bejutnak a növénnyel együtt. A legfontosabb tehát az, hogy vizsgáljunk meg minden növényt, kutassunk kártevők után, például levél-, pajzstetvek, vagy éppen takácsatkák után. Ha találunk rajtuk valamit, akkor azonnal végezzük el a szükséges permetezést. Sajnos, ha nem figyelünk oda, akkor az őszi/téli hónapok során azt fogjuk észrevenni, hogy minden növény fertőzött lesz. 

hirdetes

Szobanövények beszoktatása ősszel – Metszés beköltözés előtt

Ez csak esztétikai célokat szolgál, vagy akkor van rá szükség, ha nagyon megnőtt az adott növényünk. Ha metszünk, akkor figyeljünk arra, hogy a növény egyharmad részét vágjuk vissza maximum. Ha átültetni szeretnénk a növényt, akkor pedig legalább öt centiméterrel nagyobb cserepet válasszunk annál, mint amiben volt. 

hirdetes

Szobanövények beszoktatása ősszel – Kezdődik a visszaszoktatás! 

Amikor már az éjszakai órákban is 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, meg kell kezdenünk a növények betelepítését. Ez azért van, mert a szobanövények többsége nehezen viseli a 7-8 Celsius fok alatti hőmérsékletet. Fontos a visszaszoktatás, mivel a szabadban töltött idő után környezeti változásokkal fog szembesülni a növény. 

A kül-, és beltér között a legnagyobb különbségeket a fényviszonyok és a páratartalom jelentik. Éppen ezért kezdjük azzal a visszaszoktatást, hogy először csak éjszakára visszük be a növényeket. Ezt úgy kellene csinálni, hogy egy-két héten keresztül növeljük a bent töltött órák számát, majd elérkezünk arra a pontra, amikor már nem is visszük ki a növényeket. 

Szobanövények beszoktatása ősszel – Téli gondozás

A szobanövények nem igényelnek annyi öntözést, mint akkor, amikor kint vannak a szabadban, ezért csak akkor végezzük el a locsolásukat, ha a földjük már száraz. Ezeket a szobanövényeket mindig olyan helyre érdemes tennünk, ahol sok természetes fény szűrődik be a téli hónapok alatt is. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok a szobanövények teleltetéséhez! 

Sebastian Mey képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kenderfélék (Cannabinaceae)

a kétszikűek egyik családja, lágy szárú, kétlaki növények. Fontos ipari növény a kender,... Tovább

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés