Hogyan lehet megmenteni a macska által bántott növényeket? Most tudd meg, hogyan tudod megmenteni növényeid

hirdetes

A macskám megrágta a szobanövényem – meg lehet még menteni?

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Érdeklődő macska

Ezen említett károk közül egyik sem fog elmúlni, a levelek nem gyógyítják meg maguktól sebeiket. Esetenként a növény megpróbálja ledobni a sérült leveleit, s újakat hoz majd helyette, vagy megtanul együtt élni sérüléseivel, viszont ez látványán nem fog változtatni.


Amennyiben növényed folyamatosan hozza új leveleit, érdemes a már sérülteket eltávolítanod róla, hiszen így azok helyett is képes lesz majd újakat produkálni, ezzel is megújítva külsejét. Ugyanakkor érdemes arra odafigyelned, hogy ne vágd le a levelek több mint 1/3-át egyszerre, hiszen ez akadályozhatja a növény fotoszintézis folyamatát, illetve virágzását.


Van olyan, hogy túl késő már megmentésükhöz?


Abban az esetben, ha növényed még fiatal, pici, és macskád majdnem tövig megrágcsálta, akkor igen, van olyan, hogy már nem fogod tudni megmenteni. 

hirdetes


A virághagymás, gyökeres növényeknek nagy része viszont idővel (mivel földalatti részük nem sérült) képes lesz újra kifejlődni. Biztosíts számukra megfelelő gondoskodást, a fejlődésükhöz ideális környezetet, és hidd el, a növény elkezd majd újra növekedni. Légy azonban türelmes, ez ugyanis eltarthat néhány hónapig. 


Amennyiben a macska kiásta növényedet, de még megmaradt néhány levele, ültesd újra, majd folytasd a már megszokott trágyázását, öntözését. Ő is képes lesz majd visszatérni kevesebb, maradandó sérülés nélkül, feltéve, ha nem sokéig került ki a földből.


Rendkívüli károsodás esetén gyakran eltehetsz egy megmaradt, még egészséges hajtást, ebből gyökereztetve, nevelve tovább növényedet.


Hogyan lehetnek növényeim biztonságban lakásomban?

hirdetes


Az első lépés, hogy macskánk ne rágja meg növényeinket, hogy olyan helyet biztosítunk számára, ahol kedvencünk nem fog hozzáférni. Számolnunk kell viszont azzal, hogy a cicák rendkívül jó mászók, mozgékonyak, ezért érdemes olyan dolgok felé fordulnunk, ami kedvencünknek biztos, hogy nem fog ízleni. Állatkereskedésben lehet kapni olyan sprayket, melyeket, ha növényünkre fújunk, s cicánk egyszer megízleli azt, biztosak lehetünk abban, hogy utána messziről el fogja kerülni. Az ásás megelőzése érdekében érdemes növényünket egy fóliával, vagy valami hasonló dologgal lefedni, így megakadályozva, hogy cicánk kiássa azt helyéről.

Neked tett már hasonló kárt kiskedvenced?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

talliummérgezés

Talliumtartalmú patkányirtó szerek felvételekor következik be;... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény