Hogyan lehet megmenteni a macska által bántott növényeket? Most tudd meg, hogyan tudod megmenteni növényeid

A macskám megrágta a szobanövényem – meg lehet még menteni?

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amennyiben Neked is van kiskedvenced lakásodban, felmerülhetett már a probléma, miszerint megcsócsálták szobanövényeidet. Vajon meg lehet menteni még őket? Mostani cikkünkből kiderül.

Érdeklődő macska

A macskák természetükből adódóan végtelenül kíváncsiak mindenre. Ezt a kíváncsiságot nem csak a széttört vázád, kaparófaként használt bútoraid, de szobanövényeid is megtapasztalhatják. Gyakran szeretnek „mintát” venni a szobádban, lakásodban található növényekről. Ennek oka lehet a már említett érdeklődő természetük, de akár az is, hogy valami zöldet keresnek a környezetükben, mivel szobacicák lévén nem tudnak máshogy fűhez jutni. Köztudott ugyanis, hogy a szabadban élő társaik gyakran fogyasztanak füvet, valamint egyéb növényeket, így is megtisztítva szervezetüket az ott felgyülemlett szőrtől. Ez az ösztön ugyanúgy megtalálható a beltéri négylábúakban is, így segítve pocakjukon. Ennek ugyanakkor szobanövényeid fogják megfizetni az árát. A legtöbb esetben ezután még meg lehet menteni a növényt, valamint másra irányítani a macska figyelmét.


Honnan látom, hogy sérült növényem?


Ezt a legtöbb macska gazdájának nem kell bemutatni – mindenki találkozott már vele, felismeri a megrongált növény jeleit. Esetenként csak kisebb karmolások, karcolások találhatóak meg levelein, ugyanakkor nagyon figyelni kell arra, ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk megrágta növényeinket. Ennek oka, hogy a legtöbb számukra akár mérgező is lehet, így érdemes még időben megmutatni cicánknak, hogy amit csinál az nem jó, s elterelni figyelmét. Erre jó példa lehet, hogy rengeteg beltéri fűfélét lehet termeszteni kiskedvencünk számára, így segítve nem csak növényeinken, de könnyebb kizárni a mérgezés kockázatát is négylábúnk számára. Ezek általában állatkereskedésekben kaphatóak, érdemes utána nézned.

A növények szempontjából ez a baleset egyáltalán nem végzetes. Bár a megrágott leveleket már nem lesz képes saját maga helyreállítani, megjelenésén még tudunk változtatni, mely részben helyrehozza szobanövényünket.


Meg lehet még menten a megrágott szobanövényeket?


A macska által megsértett növényeknek valószínűleg látható jelei lesznek: ezek lehet nagyobb növények esetén karmolás nyomok, valamint előfordulhat, hogy macskánk a növény leszedi, megtépi a palánta leveleit. Ha kedvencünknek a figyelmét különösen felkeltette az adott növény, akkor találhatunk rajta harapásnyomokat is. 

 

Amennyiben érdekel, hogyan lehet megmenteni növényeid, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hormonok

a szervezet meghatározott sejtjei, sejtcsoportjai (belső elválasztása mirigyek) által... Tovább

hidrogén (H)

a periódusos rendszer első eleme; a Földön elemi állapotban csak kis mennyiségben fordul elő,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény