A ciklámen gondozása

hirdetes

A csodálatosan szép, hosszúéletű ciklámen titka (Szakértőnk írása)

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden a ciklámen gondozásáról

A nyugalmi időszakban

Meleg hőmérsékletek mellett a szobaciklámenek hamarabb nyugalmi állapotba kerülnek. Egyes kertészek szándékosan kiviszik őket a nyári melegbe, hogy arra az évre biztosítsák ciklámenjeik számára a nyugalmi időszakot. Más kertészek ezzel szemben inkább bent tartják virágaikat, hogy azok ne teljesen váltsanak át nyugalmi állapotba (mint ahogyan azt a kinti melegben tennék).

Hűvösebb otthonokban a szobaciklámenek talán csak néhány levelet veszítenek el a nyár során, nyurgáknak tűnhetnek, és néhány napig talán virágot sem hoznak majd. Ha a nyár után szeretnéd újra virágzásra ösztönözni szobaciklámenjeidet, akkor vágd le róluk az elvirágzott szárakat, közvetlenül azok tövénél.

Ahogy a tavasz végén a virágzás lassulni kezd, hagyd kiszáradni ciklámenjeidet 2-3 teljes napra. Habár egy kevés víz nem árt néha nekik a nyári nyugalmi időszak során, jobb, ha a talaj nem marad vizes alattuk túl sokáig ebben a néhány napban.

A növekedési időszakban

A szobaciklámenek levelein látod majd, hogy felébredtek a nyugalmi állapotból, és újra elindult náluk a növekedési időszak. A növekedés során öntözd meg a talajt alattuk, valahányszor az száraznak érződik egy hüvelyknyi mélységben. Fontos, hogy a leveleket és a koronát (ahol a szár a gyökerekkel találkozik) ne érje víz, különben a növény könnyedén elrohadhat.

hirdetes

Trágyázás

A szobaciklámeneket alacsony nitrogéntartalmú folyékony műtrágyával ajánlott táplálni, kétheti gyakorisággal, de csak a növekedési időszakok során.

Átültetés

A szobaciklámeneket kétévente ajánlott átültetni, nyáron, amikor nyugalmi állapotban vannak. Ilyenkor egy valamivel nagyobb növénytartóba kerüljenek, friss, gazdag termőközeggel, hogy legyen miből tápanyagokat felvenniük a következő növekedési időszakban. Az új növénytartókat először félig töltsd meg virágfölddel. Ez után emeld ki a szobaciklámen gumóját a régi helyéről, és óvatosan próbáld „leporolni” róla a régi talajmaradványokat (ügyelve rá, hogy ne sértsd meg).

Helyezd a gumót az új növénytartóba úgy, hogy teteje csupán 5 centire legyen a perem alatt. Ez után töltsd fel a növénytartót a gumó körül talajjal, és magára a gumóra is helyezz egy keveset. Hagyd a növénytartót egy száraz, árnyékos helyen a nyár végéig, majd kezdd el újra öntözni a gumót valamikor szeptemberben, ahogy új hajtások jelennek meg rajta.

hirdetes

A szobaciklámen mérgező!

Fontos észben tartani, hogy a ciklámenek minden része mérgező a háziállatokra. Ha tehát házon belül gondozol néhány palántát, például szobaciklámeneket, akkor helyezd őket olyan helyekre, ahol állataid nem férhetnek hozzájuk. Ugyan ez vonatkozik persze a szabadban gondozott ciklámenekre is – ne hagyd, hogy állataid hozzájuk férjenek. A ciklámenmérgezés tünetei a nyáladzás, az étvágytalanság, a hasmenés, a hányás, a rángatózás, a rendszertelen pulzus és sajnos időnként akár halálos is lehet.

Susanne Jutzeler, suju-foto képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

géncentrum

bizonyos növényfajok feltételezett keletkezési helye, ahol azok a legnagyobb formagazdagságban... Tovább

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
virág