A ciklámen gondozása

hirdetes

A csodálatosan szép, hosszúéletű ciklámen titka (Szakértőnk írása)

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a ciklámen gondozásáról

Mik az ideális körülmények a szobaciklámen számára?

A szobaciklámennek télen világos, de nem közvetlen napfényre van szüksége, ugyanis ilyenkor növekszik aktívan. Nyáron ezzel szemben „nyári álomba” (nyugalmi állapotba) szenderül, amikor is ajánlott többnyire száraz talajban tartani, egy sötét, hűvös, jól szellőző helyen. A cikláment jó vízelvezetésű talajba kell ültetni, ami sok tápanyagot kínál (például egy jó adag komposzt hozzáadásával).

A talajnak továbbá enyhén savasnak kell lennie. Ha növénytartókban termeszted őket, szobaciklámenjeid virágföldjéhez némi tőzegmohát is érdemes hozzákeverni, hogy valamivel savanyúbb termőközeget biztosíts számukra. A szobaciklámenek nem tűrik jól a nagy meleget, az erős szelet és a száraz levegőt sem. A legjobb eredmények érdekében próbálj tehát olyan körülményeket biztosítani nekik, amelyek természetes élőhelyüket idézik: 5-10°C éjszakánként, illetve 16-21°C nap közben.

hirdetes

A szobaciklámenek sikeres gondozásához nagyon fontos továbbá, hogy magas páratartalmat biztosíts számukra, különösen a téli növekedési időszak során. A páratartalom növeléséhez helyezd növényeidet vízzel és kavicsokkal feltöltött tálcákra – a kavicsok segítenek majd, hogy a víz ne érje a növénytartót, és ne szivárogjon bele a virágföldbe.

Ha a nyár nem túl forró, és kiviszed szobaciklámenjeidet a szabadba erre az időszakra, akkor még az előtt vidd vissza az otthon melegébe, hogy a hőmérséklet csökkenni kezdene odakint. Ha a kinti levegő még mindig kellemesnek érződik számodra, és gond nélkül kiszellőztetheted úgy otthonodat, hogy közben nem fázol, akkor már érdemes bevinni őket.

hirdetes

A szobaciklámen gondozása

A szobaciklámeneket – nem meglepő módon – házon belül szokás gondozni, valamilyen növénytartóban. Ezek nyáron nyugalmi állapotra váltanak, de ősszel újra életre lehet kelteni őket némi gondoskodással. Hogy pontosan mikor szenderülnek nyugalmi állapotba, az a növekedési körülményektől függ.

Monika Rosenbaum képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

nyakló

a ló nyakára helyezett tartószíj, amit lánccal erősítettek a rúd végéhez. A népies... Tovább

Tovább a lexikonra
virág