A ciklámen gondozása

hirdetes

A csodálatosan szép, hosszúéletű ciklámen titka (Szakértőnk írása)

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a ciklámen gondozásáról

Egyéb ciklámenfajták

Kislevelű ciklámen – Ez a ciklámen 6-os USDA zónától hidegtűrő, tehát hazánkban is évelőként gondozható a szabadban (ellenben a szobaciklámenekkel, amelyek nem véletlenül kapták magyar nevüket). A kislevelű ciklámennek kerekded, vagy szív alakú levelei vannak, és apró, világos színű virágokat visel, amelyek a tél közepén jelennek meg. Népszerű változatai az Album, a Blush, a Maurice Dryden, a Rubrum, a Silver Leaf, és a Something Magic.

Cyclamen graecum – Habár ezt a fajtát nagyon nehéz termeszteni és nem olyan életerős, mint más ciklámenek, szépsége bőven kárpótol mindezért. A Cyclamen graecum kisméretű, illatos virágainak élénk színei és csinos mintái vannak, amelyek tökéletesen illenek a növény sötétzöld, bársonyszerű leveleihez. 7-9 USDA zónák között hidegtűrő, és gondozható évelőként. Népszerű változatai a Glyfada és a Rhodopou.

hirdetes

Borostyánlevelű ciklámen – Ez az 5-7 USDA zónákban hidegtűrő ciklámen fehér, vagy rózsaszínesen fehér virágokat hoz az őszi napok során. Hidegtűrése miatt hazánkban is nevelhető évelőként. Népszerű változatai a Bowle’s Apollo, a Nettleton Silver, a Pewter White, a Silver Arrow és a White Cloud.

Cyclamen mirabile – Ennek a ciklámennek apró, halvány rózsaszín szirmai vannak, amelyek kiválóan passzolnak ezüstös, márványmintázatú leveleihez. 6-8 USDA zónák között hidegtűrő, tehát hazánkban is átteleltethető a szabadban. Népszerű változatai a Tilebarn Ann, a Tilebarn Jan és a Tilebarn Nicholas.

hirdetes

A szobaciklámen ültetése és szaporítása

A szobacikláment általában maggal szaporítják, amiket teljes sötétségben kell elültetni, amikor megérnek erre. Érdemes 10 órára langyos vízbe áztatni a magokat, közvetlenül az ültetés előtt. Átültetéskor sekély talajba kerüljenek, hogy gumójuk felső része kiálljon a talajból, elkerülve ezzel a rothadást.

Big_Heart képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

beszerzési ár

a vállalatok, gazd.-ok termelőeszközeinek ára, amely a beszerzési forrástól függően lehet... Tovább

Körzeti Földhivatal Tata

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv Altípus: Központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

Tovább a lexikonra
virág