Szívesen felvásárolnák a magyar földeket

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szakemberek szerint nyugati szomszédaink az utolsó pillanatig ki fogják használni Magyarország földvásárlási moratórium-hiányát. Hazánkkal ellentétben Ausztriában nincs és nem is volt földmoratórium, mert a magas árak miatt nem akartak a külföldiek tömegesen földet vásárolni. Nyugati szomszédunknál ötmillió forint a legolcsóbb föld hektárja.
Hazánkkal ellentétben Ausztriában nincs és nem is volt földmoratórium, mert a magas árak miatt nem akartak a külföldiek tömegesen földet vásárolni. Nyugati szomszédunknál ötmillió forint a legolcsóbb föld hektárja, míg Győr-Moson-Sopron megyében a határhoz közel félmillió forintért már egy hektár jó minőségű földet lehet venni – mondta az MR1 Kossuth Rádió Krónika című műsorának Nyugat-magyarországi Egyetem mezőgazdasági és agrártudományi karának oktatója.

Alvincz József elmondása szerint az osztrákoknál egy földforgalmazást szabályozó bizottság dönt arról: ki, mikor, mekkora földet vehet, tehát nem lehet kvázi piaci alapon csak úgy adni-venni birtokot. Előírják, hogy ki vásárolhat földet, milyen célra fordíthatja, vagyis spekulációs szempontok nem juthatnak érvényre. Sőt, Ausztria sokkal stabilabbak a föld tulajdoni viszonyai, mivel evolúciós alapon alakultak ki a feltételek.

A szakember szerint különbség az is, hogy a magyar birtokok kisebbek, mint az osztrákok, és gyakran nem a tulajdonos műveli azokat. Ugyanis Magyarországon sokan csak azért vettek szántóföldet, hogy utána bérbe adhassák.

Az olcsó magyar föld miatt egyre több osztrák és német gazda szeretne nálunk birtokot vásárolni – mondta a rádiónak Somogyi Balázs a burgenlandi agrárkamara nyugdíjazott igazgatóhelyettese.

A szakember meglátása szerint a külföldiek most akarják kihasználni a lehetőséget, amikor még Magyarországon viszonylag olcsón lehet vásárolni, mert ha szabad lesz a vásár Magyarországon, akkor mindenki tódul földet vásárolni, és fölmennek a földárak.

Mint ahogy azt már a Világgazdaság Online megírta, nemcsak a kormánynak, hanem a Fidesznek és kiforrott terve van a földvásárlási moratórium meghosszabbításáról.

Míg a kormány három évvel akarja meghosszabbítani a külföldiek - 2011-ben lejáró - földvásárlási moratóriumát, addig a Fidesz szíve szerint nyelvtudáshoz kötné a földvásárlás.

Magyarországon egyébként eltérnek a vélemények arról, hogy most hány hektárnyi föld van külföldi tulajdonban. Egyes szakértők szerint a földek egynegyede, de akad olyan agrárszakember is, aki azt mondja, hogy mindössze két-háromszáz hektárnyi területnek nem magyar a tulajdonosa.

Forrás: EU-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Match 50 EC

Környezetkímélő kitinszintézis gátló szer.Hatóanyag: 50 g/l lufenuronFelhasználható: -... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek lepárlásáról és... Tovább

Tovább a lexikonra