Te is készíthetsz otthon szivárvány színű rózsákat: íme az egyszerű trükk a szivárvány színű rózsákhoz

hirdetes

Te is készíthetsz otthon szivárvány színű rózsákat: íme az egyszerű trükk hozzá

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rózsákat sokan sorolják a leggyönyörűbb virágok köré, és a legtöbben egyetértenek benne, hogy szépségüket már nem igazán lehetne tovább fokozni. Ha azonban hajlandó vagy kísérletezni egy kicsit virágaiddal, akkor akár te is készíthetsz magadnak néhány szivárványszínű rózsát, amik garantáltan egyediek lesznek nem csak a szomszédságban, hanem az egész városban vagy faluban is!

így készíthetsz otthon szivárvány színű rózsákat

Habár a keresztezés a leggyakoribb módszer az érdekes színösszeállítások megteremtésére, szivárványszínű rózsák nem hibrid fajok, hanem olyan virágok, amelyekbe festékanyagokat fecskendeztek.

Szóval honnan származik ez az ötlet és hogyan készíthetsz te is szivárványszínű rózsákat magadnak? Az alábbiakban erről lesz szó!

A szivárványszínű rózsák története

A szivárványszínű rózsák története egy holland termesztő, Peter Van de Werken nevéhez fűződik. Van de Werken és kollégái szerettek volna nagyobb piacot teremteni a vágott virágok számára, ezért elkezdtek új színösszeállítású rózsákkal, krizantémokkal és egyéb virágokkal kísérletezni.

Először fehér szirmokat próbáltak festékkel lefújni (ahogyan a kék mikulásvirágok is készülnek), azonban nem voltak megelégedve az eredményekkel. Van de Werken ez után úgy döntött, hogy megpróbálja az érrendszerükön keresztül eljuttatni a festékanyagot a növények szirmaiba.

hirdetes

Természetesen nem egyszerű feladat elérni, hogy egy növény festékanyagokat szívjon fel a szárán, majd eljuttassa azokat a szirmaihoz. A legtöbb festékanyag molekulái például túl nagyok ahhoz, hogy a növények érrendszerei képesek legyenek továbbítani őket a szirmokig. Továbbá általában nem jó ötlet idegen anyagokat fecskendezni egy növénybe. 

Rengeteg kísérletezést és próbálkozást követően azonban sikerült növényi alapanyagokból készült festékeket juttatni a palántákba, amelyek szirmai így élénk színeket vettek fel.

A fehér rózsák szárát eredetileg festékanyagba mártották, így azonban csak egyetlen színt lehetett eljuttatni a szirmokig. A szivárványos színhatáshoz valamivel összetettebb eljárásra van szükség, amit Van de Werken cége igyekszik levédetni.

Ültethetek otthon szivárványszínű rózsát?

Az interneten nézelődve talán te is találkoztál már olyan rózsamagvakkal, amelyekről az eladó azt ígéri, hogy színpompás, szivárványos virágok nőnek majd ki belőlük. Sajnos ezeket a rózsákat nem lehet csak úgy magról felnevelni, mert, mint fentebb olvashattad, ezek nem hibridek, hanem olyan (általában) fehér rózsák, amiket utólag színeztek be.

hirdetes

A helyett tehát, hogy ezekre a hamis magvakra vesztegetnéd a pénzedet és az idődet, te is kipróbálhatod otthon a színezős módszert.
Na persze, az eredmények valószínűleg nem lesznek olyan élénkek, mint az eredeti Van de Werken féle szivárványszínű rózsáké (hiszen titkos módszert használnak), azonban mivel a folyamat alapja lényegében az ozmózis, akár te magad is létrehozhatsz néhány látványos, többszínű rózsát alkothatsz.

Hogyan készíthetsz szivárvány színű rózsákat? Mutatjuk lépésről lépésre a teljes folyamatot a következő oldalon. Lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

2023-11-30

Ezeken a helyeken biztosan megmarad a hó: ide menj, ha élvezni akarod a hó csodáit

Fedezd fel Magyarország téli varázslatát Dobogókőn, Mátrafüreden és Kékestetőn, ahol a hó borította tájak felejthetetlen élményeket kínálnak az év utolsó napján.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

libatop (libaparéj, Chenopodium)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjának egyik, gyomnövényekben gazdag nemzetsége.... Tovább

Egri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Eger Barkóczy u. 7. 3300 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág