A szilva jótékony hatásai

Régen minden kertben ott volt – A csodálatos szilvafa

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezért kellene nektek is több szilvát fogyasztani

Főzz szilvabrandyt

Régebben sokan otthon, házilag készítettek maguknak borpárlatot (közismertebb nevén bradnyt), amihez többek között szilvákat is használtak. A gyümölcsöket egészben erjesztették meg, majd kipréselték a levüket. Ezt a lét végül alkohollá párolták le.

Készíts szilvabort

Ha már az alkoholokról van szó, szilváidból kiváló bort is készíthetsz. A szilvát ritkábban használják borkészítéshez, mert kevesebb cukrot tartalmaz, mint a szőlők. Azonban ha kissé kiszárítod szilváidat az erjesztés előtt, akkor megnő a cukortartalmuk, és ezzel a bor alkoholszintje is. Természetesen élesztőt és hozzáadott cukrot is használhatsz, hogy pontosabban szabályozni tudd az alkoholszintet.

Csinálj szilvaecetet

Ha a bor vagy a brandy nem a te világod, akkor ecetet is készíthetsz szilváidból. Ehhez valójában előbb el kell készítened magát a szilvabort, csak utána egy meleg helyre kell helyezned, ahol egy-két hónapig állhat és levegőzhet. Kiváló megoldás akkor is, ha nem sikerül elég jó ízűre a bor! Az igazán jó minőség érdekében tölgyfahordóban is érlelheted szilvaecetedet 6-12 hónapig, mielőtt felhasználnád. Egy másik opció néhány pirított tölgydarabot dobni az ecetbe két hétre.

Aszald meg szilváidat

A gyümölcsök szárítása, aszalása volt az egyik leggyakoribb tartósítási módszer, mielőtt a hűtők megjelentek volna. Hasonlóan a paradicsomokhoz, a szilvákat is lehet napon illetve alacsony hőfokon a sütőben is szárítani, amíg bőrszerűvé nem válik a héjuk. Persze egy kifejezetten erre a célra vásárolt gyümölcsszárítót is használhatsz. Ha félbe vágod és kimagozod őket, akkor gyorsabban száradnak majd, de ezt nem muszáj – evés közben is kiveheted belőlük a magokat.

Készíts szilvavajat

A boltban vásárolható pektin és kristálycukor előtti időkben sokkal többen ismerték a gyümölcsvajakat. A gyümölcsvaj alapját lényegében feldarabolt és krémesre főzött gyümölcsök adják, és a szilvák tökéletesek erre a célra. Nincs más dolgod, mint kimagozni és megfőzni őket, amíg sűrű masszás állaguk nem lesz. A szilvavaj sokban hasonlít az almavajra, és kiváló némi fahéjjal egy szelet kenyéren.

Érdemes észben tartani, hogy a régebbi szilvafajták nagyon savasak voltak. Éppen ezért a belőlük készült gyümölcsvajat cserépedényekben tartották egy pincében, ahol így néhány hónapig elállt. A mai új szilvafajták sokkal édesebbek és kevésbé savanyúak, ezért a belőlük főzött szilvavajat a hűtőben, a fagyasztóban, vagy befőttként érdemes tárolni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányos vetésforgó

főleg ->pillangósokból, ->fűfélékből és egyéb takarmánynövényekből összeállított... Tovább

Dunakeszi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Ügyfélfogadás: Hétfõ: 13-17.30-ig Szerda: 8-16-ig Péntek:... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs