A szilva jótékony hatásai

hirdetes

Régen minden kertben ott volt – A csodálatos szilvafa

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Ezért kellene nektek is több szilvát fogyasztani

Főzz szilvabrandyt

Régebben sokan otthon, házilag készítettek maguknak borpárlatot (közismertebb nevén bradnyt), amihez többek között szilvákat is használtak. A gyümölcsöket egészben erjesztették meg, majd kipréselték a levüket. Ezt a lét végül alkohollá párolták le.

Készíts szilvabort

Ha már az alkoholokról van szó, szilváidból kiváló bort is készíthetsz. A szilvát ritkábban használják borkészítéshez, mert kevesebb cukrot tartalmaz, mint a szőlők. Azonban ha kissé kiszárítod szilváidat az erjesztés előtt, akkor megnő a cukortartalmuk, és ezzel a bor alkoholszintje is. Természetesen élesztőt és hozzáadott cukrot is használhatsz, hogy pontosabban szabályozni tudd az alkoholszintet.

Csinálj szilvaecetet

Ha a bor vagy a brandy nem a te világod, akkor ecetet is készíthetsz szilváidból. Ehhez valójában előbb el kell készítened magát a szilvabort, csak utána egy meleg helyre kell helyezned, ahol egy-két hónapig állhat és levegőzhet. Kiváló megoldás akkor is, ha nem sikerül elég jó ízűre a bor! Az igazán jó minőség érdekében tölgyfahordóban is érlelheted szilvaecetedet 6-12 hónapig, mielőtt felhasználnád. Egy másik opció néhány pirított tölgydarabot dobni az ecetbe két hétre.

hirdetes

Aszald meg szilváidat

A gyümölcsök szárítása, aszalása volt az egyik leggyakoribb tartósítási módszer, mielőtt a hűtők megjelentek volna. Hasonlóan a paradicsomokhoz, a szilvákat is lehet napon illetve alacsony hőfokon a sütőben is szárítani, amíg bőrszerűvé nem válik a héjuk. Persze egy kifejezetten erre a célra vásárolt gyümölcsszárítót is használhatsz. Ha félbe vágod és kimagozod őket, akkor gyorsabban száradnak majd, de ezt nem muszáj – evés közben is kiveheted belőlük a magokat.

hirdetes

Készíts szilvavajat

A boltban vásárolható pektin és kristálycukor előtti időkben sokkal többen ismerték a gyümölcsvajakat. A gyümölcsvaj alapját lényegében feldarabolt és krémesre főzött gyümölcsök adják, és a szilvák tökéletesek erre a célra. Nincs más dolgod, mint kimagozni és megfőzni őket, amíg sűrű masszás állaguk nem lesz. A szilvavaj sokban hasonlít az almavajra, és kiváló némi fahéjjal egy szelet kenyéren.

Érdemes észben tartani, hogy a régebbi szilvafajták nagyon savasak voltak. Éppen ezért a belőlük készült gyümölcsvajat cserépedényekben tartották egy pincében, ahol így néhány hónapig elállt. A mai új szilvafajták sokkal édesebbek és kevésbé savanyúak, ezért a belőlük főzött szilvavajat a hűtőben, a fagyasztóban, vagy befőttként érdemes tárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


cickafark (Achillea)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Legelterjedtebb... Tovább

Bill

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs