Sziklakerti növények - Miket ültess sziklakertedbe? Sziklakerti útmutató

Útmutató a sziklakerti növényekhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezek a legjobb sziklakerti növények

Növények kisméretű sziklakertekbe

Ternye, Bíborvörös délvirág, Kövi varjúháj, Körömvirág, Keskenylevelű kakukkfű, Kék csenkesz, Molyhos madárhúr, Örökzöld tatárvirág, Ínfüvek, Kúszó lángvirág, Kökörcsin, Recéshagymájú nőszirom, Erdei kutyatej.

Az ember néha az arany középútra vágyik. Ilyenkor se nem túl kicsi, se nem túl nagy virágok nem illenek a képbe, ezt szem előtt tartva kell tehát döntést hozni a sziklakert lakói kiválasztása során. Ez a rész a közepes méretű lehetőségekről szól.

Az egyik nagy kedvenc a harangláb. Ez a növény kifejezetten érdekes formájú virágokkal büszkélkedik. Persze több más opció is van, mint például a képen látható kasvirág, ami a haranglábhoz hasonlóan egy észak-amerikai vadvirág. Ha szeretnéd egy kicsit színesebbé tenni a dolgokat, akkor helyezz el néhány ezüstös levelű növényt, például bársonyos kakukkszegfűt, csak vigyázz vele, mert hajlamos hamar szétterjedni.

Növények közepes méretű sziklakertekbe

Keskenylevelű menyecskeszem, Levendula, Közönséges cickafark, Pompás varjúháj, Veronika, Harangláb, Rózsás tollborzfű, Kék kúszóboróka, Superbum Margaréta (Leucanthemum superbum), Borzas kúpvirág, Évelő látnokzsályák, Kerti macskamenta.

Ha Szemiramisz függőkertje nem is fér el otthonod mellett, egy méretes, lejtőre kialakított hatalmas sziklákkal díszített sziklakert lehet a második legjobb dolog a világ egyik csodája után. A lejtők nem éppen alkalmasak tereprendezésre, kivéve persze, ha az ember sziklakertet szeretne készíteni magának. A kisebb növények azonban könnyedén elvesznek egy nagyobb hegyoldalban (kivéve ha takaróként vannak ültetve), így a nagyobb sziklakertekbe nagyobb lakókra lesz szükséged. Mint a kisebb és közepes verzióknál is, a nagyobb kertekben is ügyelj az arányokra – itt már valódi sziklákról beszélünk, és nem kövekről.

Az ilyen körülményekben az olyan szívósabb fajták érzik jól magukat, mint a japán rózsa, vagy a kerti madárbirs. Ha valami örökzöldre vágysz, és japán stílusú kertet szeretnél berendezni, akkor a havasi törpefenyő kiváló ezekre. A kék sudárzsálya és a gyapjas tisztesfű a kategória finomabb külsejű képviselői, de megfelelő magasságúra nőnek, így illenek a nagyobb sziklakertekbe is. Az utóbbi magassága a virágokban rejlik, így ha kisebb méretűre szeretnéd nevelni, akkor egyszerűen vágd le a virágszárat, amikor megjelenik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Cím:... Tovább

hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem