Sziklakerti növények - Miket ültess sziklakertedbe? Sziklakerti útmutató

hirdetes

Útmutató a sziklakerti növényekhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezek a legjobb sziklakerti növények

Növények kisméretű sziklakertekbe

Ternye, Bíborvörös délvirág, Kövi varjúháj, Körömvirág, Keskenylevelű kakukkfű, Kék csenkesz, Molyhos madárhúr, Örökzöld tatárvirág, Ínfüvek, Kúszó lángvirág, Kökörcsin, Recéshagymájú nőszirom, Erdei kutyatej.

Az ember néha az arany középútra vágyik. Ilyenkor se nem túl kicsi, se nem túl nagy virágok nem illenek a képbe, ezt szem előtt tartva kell tehát döntést hozni a sziklakert lakói kiválasztása során. Ez a rész a közepes méretű lehetőségekről szól.

Az egyik nagy kedvenc a harangláb. Ez a növény kifejezetten érdekes formájú virágokkal büszkélkedik. Persze több más opció is van, mint például a képen látható kasvirág, ami a haranglábhoz hasonlóan egy észak-amerikai vadvirág. Ha szeretnéd egy kicsit színesebbé tenni a dolgokat, akkor helyezz el néhány ezüstös levelű növényt, például bársonyos kakukkszegfűt, csak vigyázz vele, mert hajlamos hamar szétterjedni.

hirdetes

Növények közepes méretű sziklakertekbe

hirdetes

Keskenylevelű menyecskeszem, Levendula, Közönséges cickafark, Pompás varjúháj, Veronika, Harangláb, Rózsás tollborzfű, Kék kúszóboróka, Superbum Margaréta (Leucanthemum superbum), Borzas kúpvirág, Évelő látnokzsályák, Kerti macskamenta.

Ha Szemiramisz függőkertje nem is fér el otthonod mellett, egy méretes, lejtőre kialakított hatalmas sziklákkal díszített sziklakert lehet a második legjobb dolog a világ egyik csodája után. A lejtők nem éppen alkalmasak tereprendezésre, kivéve persze, ha az ember sziklakertet szeretne készíteni magának. A kisebb növények azonban könnyedén elvesznek egy nagyobb hegyoldalban (kivéve ha takaróként vannak ültetve), így a nagyobb sziklakertekbe nagyobb lakókra lesz szükséged. Mint a kisebb és közepes verzióknál is, a nagyobb kertekben is ügyelj az arányokra – itt már valódi sziklákról beszélünk, és nem kövekről.

Az ilyen körülményekben az olyan szívósabb fajták érzik jól magukat, mint a japán rózsa, vagy a kerti madárbirs. Ha valami örökzöldre vágysz, és japán stílusú kertet szeretnél berendezni, akkor a havasi törpefenyő kiváló ezekre. A kék sudárzsálya és a gyapjas tisztesfű a kategória finomabb külsejű képviselői, de megfelelő magasságúra nőnek, így illenek a nagyobb sziklakertekbe is. Az utóbbi magassága a virágokban rejlik, így ha kisebb méretűre szeretnéd nevelni, akkor egyszerűen vágd le a virágszárat, amikor megjelenik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

20/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

takarékos művelés (minimum tillage)

a —>talajművelés meneteinek lehető összevonása a talajtiprás, szerkezetrombolás... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem