Sziklakerti növények - Miket ültess sziklakertedbe? Sziklakerti útmutató

hirdetes

Útmutató a sziklakerti növényekhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ezek a legjobb sziklakerti növények

Növények kisméretű sziklakertekbe: Ternye, Bíborvörös délvirág, Kövi varjúháj, Körömvirág, Keskenylevelű kakukkfű, Kék csenkesz, Molyhos madárhúr, Örökzöld tatárvirág, Ínfüvek, Kúszó lángvirág, Kökörcsin, Recéshagymájú nőszirom, Erdei kutyatej.

Az ember néha az arany középútra vágyik. Ilyenkor se nem túl kicsi, se nem túl nagy virágok nem illenek a képbe, ezt szem előtt tartva kell tehát döntést hozni a sziklakert lakói kiválasztása során. Ez a rész a közepes méretű lehetőségekről szól.

Az egyik nagy kedvenc a harangláb. Ez a növény kifejezetten érdekes formájú virágokkal büszkélkedik. Persze több más opció is van, mint például a képen látható kasvirág, ami a haranglábhoz hasonlóan egy észak-amerikai vadvirág. Ha szeretnéd egy kicsit színesebbé tenni a dolgokat, akkor helyezz el néhány ezüstös levelű növényt, például bársonyos kakukkszegfűt, csak vigyázz vele, mert hajlamos hamar szétterjedni.

hirdetes

Növények közepes méretű sziklakertekbe: Keskenylevelű menyecskeszem, Levendula, Közönséges cickafark, Pompás varjúháj, Veronika, Harangláb, Rózsás tollborzfű, Kék kúszóboróka, Superbum Margaréta (Leucanthemum superbum), Borzas kúpvirág, Évelő látnokzsályák, Kerti macskamenta.

Ha Szemiramisz függőkertje nem is fér el otthonod mellett, egy méretes, lejtőre kialakított hatalmas sziklákkal díszített sziklakert lehet a második legjobb dolog a világ egyik csodája után. A lejtők nem éppen alkalmasak tereprendezésre, kivéve persze, ha az ember sziklakertet szeretne készíteni magának. A kisebb növények azonban könnyedén elvesznek egy nagyobb hegyoldalban (kivéve ha takaróként vannak ültetve), így a nagyobb sziklakertekbe nagyobb lakókra lesz szükséged. Mint a kisebb és közepes verzióknál is, a nagyobb kertekben is ügyelj az arányokra – itt már valódi sziklákról beszélünk, és nem kövekről.

hirdetes

Az ilyen körülményekben az olyan szívósabb fajták érzik jól magukat, mint a japán rózsa, vagy a kerti madárbirs. Ha valami örökzöldre vágysz, és japán stílusú kertet szeretnél berendezni, akkor a havasi törpefenyő kiváló ezekre. A kék sudárzsálya és a gyapjas tisztesfű a kategória finomabb külsejű képviselői, de megfelelő magasságúra nőnek, így illenek a nagyobb sziklakertekbe is. Az utóbbi magassága a virágokban rejlik, így ha kisebb méretűre szeretnéd nevelni, akkor egyszerűen vágd le a virágszárat, amikor megjelenik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Teldor 500 SC

Gombaölő permetezőszer a szőlő, szamóca, málna, uborka paradicsom, saláta szürkepenészes... Tovább

vér

Az erekben (->érrendszer) keringő, folyékony sejtközötti állományú ->kötőszövet, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem