Szigetköz kirándulás - Fedezd fel a holtágas vidéket

Patkó alakú szigetközi tó – Magyarország rejtett kincsei

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon csodás tájakat fedezhetünk fel, ha húzzuk a túracipőnket és útnak indulunk. A természet ajándéka az Alsó-Szigetközben az élő vizeket kísérő holtágak és morotvák sora. Amilyen csodás látvány terül elénk, ha idelátogatunk, annál kevésbé számít felkapott helynek, így a kikapcsolódás garantált a vidék felfedezése közben.

dunaszegi tó

Kirándulás az Alsó-Szigetközben


Jártál már Dunaszegen? Akkor épp itt az ideje felfedezned az Alsó-Szigetköz jellemző tájképeit az élő vizeket kísérő holtágakkal és morotvákkal. Dunaszeg legszebb vidéke az egykor Mosoni-Duna kanyarulata volt, amelyből ma már kialakult  az elképesztő látványt nyújtó Dunaszegi-tó, ami igazán különleges a tavak között, hiszen patkó alakja van.

Dunaszegi tó kialakulása


Az egykor erőtől duzzadó Duna-ág egyszer holtággá változott, mivel a meder nyílása szépen feltöltődött, majd fokozatosan elzárult. A vize már nem folyik, így a tó vize megcsendesedett. A tó körül mindenhol kinőttek a vízitökök, amelyek széles levelei rásimulnak a megcsendesedett víz tükrére és gyönyörű fehér tündérrózsák díszítik a tavat.


A nádas egyre nagyobb felületen növi be a tó területét és az elmúlás erői azonban nem pihennek, a víz egyre tisztább, hiszen minden leülepszik a tó fenekére, ami egyébként elég sekély, meg is mártózhatunk benne , ha arra járunk. 

Csodaszép Alsó-Szigetköz


A sekélyvizeket kedvelő virágok nyílnak a partközelben és a nádas mellett egy gyönyörű rekettyefűz bokor is szépíti a helyszínt és fehér füzek szegélyezik. Ráadásul itt tenyészik Magyarország egyik legritkább növényfaja is, a kúszó zeller.
Egy tanösvényen végig sétálva megismerhetjük a természetközeli élmények közben a 42 hektáros tó élővilágát. A közelben van egy madármegfigyelő torony, ha az információs táblától jobbra haladunk. Innen tökéletes kilátásban lehet részünk, a tóra és a tavon úszkáló vízimadarakat, esetleg a környék többi állatát is megleshetjük innen.
Találkozhatunk különböző récefajokkal, nagy kócsagokkal, vörös vércsével és még egerészölyvvel is. A madármegfigyelő toronyból beláthatunk a Morotva-tóra is és annak csodás madárvilágát is megismerhetjük.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

Solea (STRU 2111)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek