Zsákoló, kiszerelő mérlegek

Hirdetés

Korszerű elektronikus mérlegek a mezőgazdaságban IV.

Zsoldos Tibor - Szabó Zoltán, Hódmezővásárhely
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A rendszerváltozást követően, az ezzel együtt szélesre nyíló piaci lehetőségek miatt egyre fontosabbá vált, válik a termék- és csomagolásfejlesztés, a piaci igényeknek megfelelő termékszerkezet és fogyasztói kiszerelés folyamatos alakítása. Ez vonatkozik a mezőgazdaságban előállított termékekre is. Nem mondunk újdonságot azzal, hogy az eladhatóságot is megkönnyíti az egyes alapanyagok, félkész, vagy kész termékek kiszerelésének jó megválasztása. Régi igazság az is, hogy sokszor nem a termelőnél csapódik le a haszon legnagyobb része, hanem annál, aki a kiszerelést és a csomagolást végzi, illetve a kereskedőnél. Nyugat-Európában már nagyon régóta egész iparágak alakultak a kiszerelés köré, a design-tól, a reklámig. Egész hadseregnyi szakember dolgozik azon, hogy magával a csomagolással minél jobban eladhatóvá tegyen egy-egy terméket. Elég, ha csak a kutya-, vagy macskaeledelekre gondolunk. Megnőtt tehát az igény a kiszerelés és a csomagolás iránt, amellyel egyre inkább maguk a termelők is megpróbálkoznak. Ezzel párhuzamosan fontos tényezővé vált a kiszerelés közben történő pontos mérés is.
Zsákoló, kiszerelő mérlegek

A rendszerváltozást követően, az ezzel együtt szélesre nyíló piaci lehetőségek miatt egyre fontosabbá vált, válik a termék- és csomagolásfejlesztés, a piaci igényeknek megfelelő termékszerkezet és fogyasztói kiszerelés folyamatos alakítása. Ez vonatkozik a mezőgazdaságban előállított termékekre is. Nem mondunk újdonságot azzal, hogy az eladhatóságot is megkönnyíti az egyes alapanyagok, félkész, vagy kész termékek kiszerelésének jó megválasztása. Régi igazság az is, hogy sokszor nem a termelőnél csapódik le a haszon legnagyobb része, hanem annál, aki a kiszerelést és a csomagolást végzi, illetve a kereskedőnél. Nyugat-Európában már nagyon régóta egész iparágak alakultak a kiszerelés köré, a design-tól, a reklámig. Egész hadseregnyi szakember dolgozik azon, hogy magával a csomagolással minél jobban eladhatóvá tegyen egy-egy terméket. Elég, ha csak a kutya-, vagy macskaeledelekre gondolunk. Megnőtt tehát az igény a kiszerelés és a csomagolás iránt, amellyel egyre inkább maguk a termelők is megpróbálkoznak. Ezzel párhuzamosan fontos tényezővé vált a kiszerelés közben történő pontos mérés is.

Magának a mérlegnek a milyenségét, a fő rész, az adagoló fajtáját, a termék határozza meg. Ez lehet gravitációs adagolás. Főleg szemes terménynél, könnyen folyó anyagoknál lehet alkalmazni. Egy másik lehetőség, a vibrációs adagolás, amikor az anyagot mozgatva a folyamatos haladásra kényszerítjük, esetünkben a csomagoló anyagba. Ilyen eljárással csomagolják a fagyasztott termékeket, például a zöldborsót, kukoricát, brokkolit, de ilyen módon adagolják a kutyatápot, a granulátumokat.

A poranyagok adagolására már más módszert kell választani. Itt első sorban a csigás adagolás jöhet szóba, vagyis egy tartályban összegyűlt adott mennyiség kerül a csomagoló anyagba, zacskóba, zsákba stb. Egyre inkább elterjedté vált a szalagos adagolás is, amikor egy beállított egyenletes vastagságú poranyag halad a szállítószalagon és ömlik bele magába a mérő tartályba, majd pedig a csomagoló anyagba. Egyértelmű tehát, hogy az anyagjellemzők határozzák meg az adagoló fajtáját.

Hirdetés

Bruttó kiszerelő mérleg

A kiszerelő folyamat második számú főegysége a mérlegrész. Alapvetően két fő csoportra osztható: bruttó, vagy nettó zsákoló, kiszerelő mérlegre. Nagy a különbség a kettő közt, hiszen az előbbi gyakorlatilag a zsákkal, csomagolással együtt méri a beleadagolt anyagot, vagyis nincs külön mérőtartály. Ennek szerepét maga a csomagoló anyag tölti be. Gyakorlatilag ez úgy történik, hogy a dolgozó felhelyezi a zsákot az adagolóra, amit a rendszer nyugtáz és kinyitja az adagoló egységet, az előre beállított mennyiség pedig befolyik a zsákba. A beömlő anyag mennyiségének pontosságához, kétszintű adagolást kell megvalósítani: egy nagysebességű és egy finom adagolást. Általában csak félszázalékos lehet az eltérés.

Nettó kiszerelő mérleg

A nettó méréses zsákolásnál viszont előbb egy mérőtartályba ömlik az anyag. Ez a beállított mennyiség ezután átömlik egy utótartályba. Ezt követően bezáródik a fenékajtó és a töltési folyamat megismétlődik. A két folyamat közötti időszakban a dolgozó leveszi a megtelt zsákot és felhelyezi az ürest. A kétféle mérési, kiszerelési folyamat leírásából is kivehető, hogy a bruttó zsákoló, kiszerelő mérleg termelékenyebb, hatékonysága kétszerese a nettóénak, hiszen kimarad a megtöltött zsák levételének, és az üres zsák felhelyezésének munkafolyamata. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy mindkét mérlegelés azonos pontosságú. Nem elhanyagolható szempontként figyelembe kell venni, hogy a nettó zsákoló, kiszerelő mérleg megépítéséhez jóval több hely szükséges, mert szükség van előtartályra, mérlegrészre és utótartályra, valamint meg kell oldani a csomagolóanyag: zsák, doboz, zacskó folyamatos adagolását is. Nem csak por-, szemes anyagra, vagy granulátumra, hanem folyadékhordóba, kannába, dobozba töltésére alkalmas kiszerelő mérlegek is vannak. Sőt a szeletelő- csomagoló rendszerek is egyre gyakoribbak. A kiszerelő mérleg a betöltött termékből, például szalámi rúdból automatikusan tálcára szeleteli és fóliázza a beprogramozott mennyiséget.

Hirdetés

Minden a részleteken múlik

Természetesen - mint ahogy sorozatunk előző részeiben is leírtuk, a kiépítésre kerülő mérleghez tartozó elektronikus rendszernek ma már elemi követelménye, a mérési adatok feldolgozásának lehetősége. Legyen nyomon követhető a napi termelékenység, a kihasználtság, a kiszerelt mennyiségek, anyagok vagy akár az állásidő. Ezek különös fontossággal bírnak például a cukoriparban vagy a vegyiparban. Hangsúlyozni kell, hogy a zsákoló, kiszerelő mérlegek nem tartoznak a hitelesíthető mérlegek kategóriájába. Abban az esetben, ha elszámolás alapját képező mérésről van szó, kötelező vásárolni egy hiteles ellenőrző mérleget. A zsákoló, kiszerelő mérlegeknél akár gravitációs, akár vibrációs rendszerről van szó, mindegyiknél folyamatos, illetve ciklikus mozgások vannak, sok mozgó alkatrésszel. Folyamatos karbantartásuk nélkülözhetetlen. A megrendeléskor is tekintetbe kell venni, mekkora lesz ezeknek a berendezéseknek az igénybe vétele. A vevőnek rögtön észre kell vennie a vásárolandó berendezés - úgy mond - műszaki kultúráját. Lényegtelennek tűnő, de bizony fontos apróságokról van szó: a kopó, mozgó részeknél van-e zsírzási lehetőség, a csapágyazások le vannak-e zárva? A kiszerelő egységek tervezésekor azt is figyelembe kell venni, milyen mennyiségek csomagolását szeretnék megvalósítani. Ezek nagysága szerint három csoportot lehet megkülönböztetni: az alsó kategóriába az 1-5 kilogrammos egység tartozik, azt követi az 5-25 és a 25-50 kilogrammos kiszerelés. De létezik a big-bag, a nagyzsákos töltőegység is. Mindebből az következik, hogy a tervezéskor, kivitelezés megkezdésekor bizony gondosan számításba kell venni: mekkora lesz a kiszerelési egység, milyen anyag kerül csomagolásra, milyen termelékenységgel.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottság

Állatvédõ szervezet Dr. Lorászkó Gábor, dr. Gerencsér Ferenc, dr. Gráf Zoltán.... Tovább

csirkék fertőző tenoszinovítisze (tenosynovitis)

néhány hetes és növendék csirkék ízület- és ínhüvelygyulladássaljáró, reovírus által... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.