Tartály mérleg, szalag mérlegek, tömegáram mérő, keverő mérlegek

Korszerű elektronikus mérlegek a mezőgazdaságban III.

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

„Csak az van, amit mérni lehet", tartják a műszaki szakemberek. És valóban, a műszaki és a tudományos kutatások, fejlesztések alapja a mérhető mennyiségek minél pontosabb, minél megbízhatóbb mérése. Nincs ez másképp a gazdaság, ezen belül a mezőgazdaság világában sem, hiszen a pontos mérés ma már például a tenyésztés, a termesztés nélkülözhetetlen fázisa. Elég, ha csak a takarmány összetevőinek legmegfelelőbb keverékére, vagy mondjuk a csávázó, a gyógyszer stb. pontos adagolásának szükségességére gondolunk. Sorozatunk ebben a részében ismerkedjünk meg néhány kiemelkedő jelentőségű technológiai mérleggel.
Tartály mérleg, szalag mérlegek, tömegáram mérő, keverő mérlegek
„Csak az van, amit mérni lehet", tartják a műszaki szakemberek. És valóban, a műszaki és a tudományos kutatások, fejlesztések alapja a mérhető mennyiségek minél pontosabb, minél megbízhatóbb mérése. Nincs ez másképp a gazdaság, ezen belül a mezőgazdaság világában sem, hiszen a pontos mérés ma már például a tenyésztés, a termesztés nélkülözhetetlen fázisa. Elég, ha csak a takarmány összetevőinek legmegfelelőbb keverékére, vagy mondjuk a csávázó, a gyógyszer stb. pontos adagolásának szükségességére gondolunk. Sorozatunk ebben a részében ismerkedjünk meg néhány kiemelkedő jelentőségű technológiai mérleggel.

Tartály mérleg

A betároláshoz, beraktározáshoz, általában bizonyos anyagok mozgatásához sokszor célszerű olyan mérleget használni, amely a mérendő anyag állagánál, vagy egyéb tényezőknél fogva zárt térben történő mérését biztosítja. Ilyen a tartály mérleg, amely például a tejbeszállításkor használható. De a gabonaipar mellett, megemlíthető az édesipar is, ahol szintén a beszállított folyékony alapanyag pontos mennyisége alapján történhet az elszámolás. Éppen ezért hozzá kell tenni, a tartály mérlegek csak részben tekinthetők technológiai mérlegeknek, hiszen hiteles mérésre is használhatók. A tartály mérleg talán a legegyszerűbbnek tűnő mérlegelési feladat, azonban üzemeltetés közben dinamikus erőhatások is befolyásolhatják a mérést. A pontatlanságnak, a hibás mérési eredménynek a kültéri tartálynál például az időjárás, vagy az autoklávoknál a mozgásban lévő folyadék, a zárt tartályrendszer esetén a kapcsolódó csővezeték lehet az oka. Ezért mindig szakember segítségét kell kérni, mert az adott technológia határozza meg a tervezést, a legcélszerűbb beépítési módot, a cellabeépítések jellegét és az anyag rá- illetve elvezetésének kialakítását.
Szalag mérlegek

A legtöbb anyagmozgatást, betárolást igénylő nagyobb üzem rendelkezik szalag mérleggel. Szinte mindenféle anyag mérésére, illetve mozgatására alkalmas. Így aztán találkozhatunk vele a bányákban, vegyi üzemekben, cukorgyárakban. Ez utóbbiban a cukorrépa, illetve a gyártás során keletkező melléktermékek méréses transzportálásában nélkülözhetetlen. Az anyagmozgatás közben történő méréshez a legcélszerűbb mérő eszköz, mivel ez a folyamatosan áramló anyag mérésére alkalmas. Ez a típusú mérő eszköz, dinamikus mérlegnek is tekinthető, így ennek megfelelően kell kialakítani a mérési konstrukciót. A mérő egység a már meglévő szalagba pótlólagosan is beépíthető, de akár egy adott feladathoz is terveztethető speciális mérlegszalag. A szállítószalag egy adott szakasza alá beépítésre kerül egy mérőkeret, mely folyamatosan méri egyrészt a szalag okozta erőhatást, másrészt a szalagon szállított anyag függőleges erőhatásait. Ezeket az erőhatásokat az idő függvényében integrálva számítható ki a szalagon szállított anyag halmozott tömege. A szalag sebességéről illetve annak változásáról speciális jeladó gondoskodik. Természetesen nemcsak a rajta áthaladó anyag mérésére, hanem adagoló mérlegként anyagösszemérésre is használható. Az adagoló szalag mérleget ki lehet úgy alakítani, hogy képes legyen folyamatos anyagáramlás biztosítására, vagy egy meghatározott mennyiség szakaszos beadagolására. A jó konstrukciójú szalag mérleg is adhat hibás mérési eredményt, ha nem megfelelőek az üzemeltetési körülmények. A szalag mérlegek használata során a stabil és pontos működés érdekében nagy gondot kell fordítani a tisztításra és a rendszeres tárázásra. Például a továbbító görgőkre rakódott szennyeződés, akár 10 százalékos mérési eltérést is eredményezhet.


Tömegáram mérő

A tömegárammérő berendezés a mérlegtechnika egyik speciálisnak tekinthető fajtája, hiszen alkalmazási területe elég szűk, elsősorban extruderekhez, folyamatos keverőkhöz illetve folyamatos anyagáramot igénylő berendezésekhez használják. A mezőgazdaságban ritkábban, az iparban inkább van rá igény. Például a mosópor gyártásnál a poranyagok mérésére használják és a mért mennyiséghez adagolják a további mosópor hatóanyag komponenseket, így biztosítva az egyenletes jó minőséget. Működési elvét tekintve a tömegáram mérőberendezés egy beállított áramlási értéket tart, oly módon, hogy az elektronikája az adagoló csigához kapcsolt mérőtartályból, folyamatosan figyeli a fogyást és ennek függvényében szabályozza a kihordó csiga fordulatát. Amikor a mérőtartályban az anyag a beállított mennyiségi érték alá csökken, akkor állandósul a kihordócsiga fordulata és beindul a tartály töltése.
Keverő mérlegek

A legszélesebb felhasználási területen, az egyik leghatékonyabban, legsokrétűbben használható mérő berendezés a keverő mérleg, amely felépítését tekintve egy tartálymérlegből, adagoló egységből és vezérlő elektronikákból állhat. Ez az összetett mérőeszköz biztosíthatja az automatikus anyagösszemérést, mely kiterjedhet a komponensek recept szerinti beadagolására. Az egyik legegyszerűbb példát nézzük: a gazdaságban a takarmánykeverék legideálisabb összeállításában lehet nélkülözhetetlen segítség. Ennek egy magasabb színvonalú megoldásában, már egy elektronikusan vezérelt folyamat során keverőrendszerek összekapcsolásával történik a mérés és keverés. Gyakorlatilag egy mérlegtartályba, több adagolási útvonalon keresztül történik az összemérés. A mérlegelektronika tárolja a recept adatait és ennek megfelelően vezérli a behordó csigát. Segítségével tökéletes adagolású keverékanyaghoz (takarmányhoz, gyógyszerhez, stb.) jutunk. Az Európai Uniós csatlakozásunkkal és ezzel együtt a piacra jutás feltételeinek megteremtéséhez, a termesztési és a tenyésztési folyamatok korszerűsítéséhez egyre inkább szükség lesz a pontos mérések megteremtésére, az egyes összetevők precíz keverésére. A kis, és közepes gazdaságokban egy keverő mérleg beruházásakor, elegendőnek bizonyulhat egy 6-12 komponenses összemérő rendszer, mint amilyen például az MS-ADU. Ez a műszer 16 recept tárolására alkalmas, a memóriájából bármikor előhívható az éppen szükséges keverékadat. A műszer egyszerűen telepíthető egy tartályhoz, amelyre merőcellákat szerelnek, vagy akár egy egyszerű elektronikus raktári mérleghez. A lényeg, hogy ezek a mérlegek a mérési adatotokat elektronikusan adják ki. Ez a kimenő jel csatlakoztatható az összemérőhöz, a mérlegelektronika pedig indíthatja a csigákat. Ahol van mód, számítógéppel is összekapcsolható. Ez utóbbi csupán a beruházás egyharmadát teszi ki. Komplexebb megoldást akkor érdemes kialakítani, ha a keverék - például takarmány - eladásra kerül. Ez az egész mérő rendszer fejleszthető, egészen a keverék összeállításától, a felhasznált anyagok statisztikájának elkészítéséig, az egyes anyagok raktárkészletének precíz nyilvántartásáig. Természetesen ez a mérő egység alkalmas bizonylatok készítésére a minőségi biztosítási rendszerek részére, hiszen éppen ez az EU-ba történő exportálás egyik kritériuma. Végezetül, -mint sorozatunk előző részében is utaltunk ráfontos a megbízható, referenciákkal rendelkező, a szerviz háttért biztosító mérleggyártóval felméretni az igényeket, a helyi sajátosságokat figyelembe véve terveztetni és telepíttetni az általában hosszú távra szóló mérő berendezés beruházásunkat.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szerek cirok (Sorgum)

a pázsitfüvek egyik nemzetsége; melegigényes, egynyári, lágy szárú növények, amelyeket... Tovább

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Tovább a lexikonra