A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

hirdetes

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye szaporítása

A szelídgesztenye magjait az októberi érés után, ősszel vetik szabadba. Lehet tavasszal is vetni, de ebben az esetben a tölgymakkokhoz hasonlóan a talaj felszínén alom alatt vagy veremben kell tárolni a tél folyamán. Neveléséhez sok-sok türelemre van szükség, ugyanis a csemeteiskolában gyakran két évet is igénybe vehet, csak ilyenkorra lesz olyan erős, hogy oltványiskolába lehet telepíteni a csemetét. Nevelése eredményes párás klímában, közömbös kémhatású talajon. 

Ritkán szaporítják a szelídgesztenyét ivartalanul, közönséges bujtással, de ősszel ezzel is próbálkozhatunk. A legjobb, legegyszerűbb megoldás viszont a sarjról való szaporítási mód. A szelídgesztenye fajtái télen házban olthatók kecskeláb ékezéssel, párosítással vagy angol nyelves párosítással, a tőalak a cserépben begyökeresedik magoncaira. Az átoltás tavasszal, rügypattanás idején a legeredményesebb, héj alá oltást alkalmazunk esetében. 

hirdetes

A gesztenye nem tartja meg magról szaporítás során a fajtatulajdonságit, mégis többnyire ezt a módszert alkalmazzák, pedig szabadföldi oltása, és szemzése nem ütközik nehézségekbe Magyarországon. Alanyként saját magcsemetéjét, a Castanea sativát használják. Azt tudni kell, hogy a csírázási százaléka alacsony, mert még a megfelelően tárolt gesztenye is elveszti csírázóképességét öt-hat nap alatt. Mint már említettem, a magcsemete lassan fejlődik, szemzésre csak a minimum kétéves csemete felel meg. 

hirdetes

Nyugat-Európa egyes részein a tintafoltbetegség pusztítja, mely a gyökereken keresztül is fertőz, ezért japán gesztenyére (Castanea crenata) szemzik a fajtákat – ez ugyanis ellenállóbb gyökérzetű. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom nektek a szelídgesztenyéről, érdemes megpróbálkoznotok a nevelésével, mivel tényleg nagyon szép és hasznos növény, persze, nagy terület szükséges hozzá! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

További cikkek ebben a témában


tályog

A körülírt gennyes gyulladás jellegzetes alakja,a genny a szövetekben képződött üregben... Tovább

madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert