A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye szaporítása

A szelídgesztenye magjait az októberi érés után, ősszel vetik szabadba. Lehet tavasszal is vetni, de ebben az esetben a tölgymakkokhoz hasonlóan a talaj felszínén alom alatt vagy veremben kell tárolni a tél folyamán. Neveléséhez sok-sok türelemre van szükség, ugyanis a csemeteiskolában gyakran két évet is igénybe vehet, csak ilyenkorra lesz olyan erős, hogy oltványiskolába lehet telepíteni a csemetét. Nevelése eredményes párás klímában, közömbös kémhatású talajon. 

Ritkán szaporítják a szelídgesztenyét ivartalanul, közönséges bujtással, de ősszel ezzel is próbálkozhatunk. A legjobb, legegyszerűbb megoldás viszont a sarjról való szaporítási mód. A szelídgesztenye fajtái télen házban olthatók kecskeláb ékezéssel, párosítással vagy angol nyelves párosítással, a tőalak a cserépben begyökeresedik magoncaira. Az átoltás tavasszal, rügypattanás idején a legeredményesebb, héj alá oltást alkalmazunk esetében. 

A gesztenye nem tartja meg magról szaporítás során a fajtatulajdonságit, mégis többnyire ezt a módszert alkalmazzák, pedig szabadföldi oltása, és szemzése nem ütközik nehézségekbe Magyarországon. Alanyként saját magcsemetéjét, a Castanea sativát használják. Azt tudni kell, hogy a csírázási százaléka alacsony, mert még a megfelelően tárolt gesztenye is elveszti csírázóképességét öt-hat hónap alatt. Mint már említettem, a magcsemete lassan fejlődik, szemzésre csak a minimum kétéves csemete felel meg. 

Nyugat-Európa egyes részein a tintafoltbetegség pusztítja, mely a gyökereken keresztül is fertőz, ezért japán gesztenyére (Castanea crenata) szemzik a fajtákat – ez ugyanis ellenállóbb gyökérzetű. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom nektek a szelídgesztenyéről, érdemes megpróbálkoznotok a nevelésével, mivel tényleg nagyon szép és hasznos növény, persze, nagy terület szükséges hozzá! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

embrióátültetés (embriótranszplantáció)

jó gen. álományú (genotípus) nőstény állat (donor) megtermékenyült petesejtjéből... Tovább

éghajlat (klíma)

egy adott helyen, hosszabb időszak (ált. néhány évtized) alatt a környezetével állandó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert