A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

hirdetes

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye szaporítása

A szelídgesztenye magjait az októberi érés után, ősszel vetik szabadba. Lehet tavasszal is vetni, de ebben az esetben a tölgymakkokhoz hasonlóan a talaj felszínén alom alatt vagy veremben kell tárolni a tél folyamán. Neveléséhez sok-sok türelemre van szükség, ugyanis a csemeteiskolában gyakran két évet is igénybe vehet, csak ilyenkorra lesz olyan erős, hogy oltványiskolába lehet telepíteni a csemetét. Nevelése eredményes párás klímában, közömbös kémhatású talajon. 

Ritkán szaporítják a szelídgesztenyét ivartalanul, közönséges bujtással, de ősszel ezzel is próbálkozhatunk. A legjobb, legegyszerűbb megoldás viszont a sarjról való szaporítási mód. A szelídgesztenye fajtái télen házban olthatók kecskeláb ékezéssel, párosítással vagy angol nyelves párosítással, a tőalak a cserépben begyökeresedik magoncaira. Az átoltás tavasszal, rügypattanás idején a legeredményesebb, héj alá oltást alkalmazunk esetében. 

hirdetes

A gesztenye nem tartja meg magról szaporítás során a fajtatulajdonságit, mégis többnyire ezt a módszert alkalmazzák, pedig szabadföldi oltása, és szemzése nem ütközik nehézségekbe Magyarországon. Alanyként saját magcsemetéjét, a Castanea sativát használják. Azt tudni kell, hogy a csírázási százaléka alacsony, mert még a megfelelően tárolt gesztenye is elveszti csírázóképességét öt-hat hónap alatt. Mint már említettem, a magcsemete lassan fejlődik, szemzésre csak a minimum kétéves csemete felel meg. 

hirdetes

Nyugat-Európa egyes részein a tintafoltbetegség pusztítja, mely a gyökereken keresztül is fertőz, ezért japán gesztenyére (Castanea crenata) szemzik a fajtákat – ez ugyanis ellenállóbb gyökérzetű. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom nektek a szelídgesztenyéről, érdemes megpróbálkoznotok a nevelésével, mivel tényleg nagyon szép és hasznos növény, persze, nagy terület szükséges hozzá! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

átoktüske (Cenchrus pauciflorus Benth.)

a—>pázsitfüvek családjába tartozó, egyéves, heverő szárú gyomnövény. Rövid... Tovább

karanténozás

a fertőző betegségek behurcolásának megelőzése céljából az idegen helyről származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert