A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

hirdetes

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye jellemzői

A gesztenyefák nagyméretűek, ideális esetben akár a 25-30 méteres magasságot is elérhetik. Kérgük csavarodó kéregkötegektől bordás, rügyei kerekdedek és zömökek. Levelei fényesek, bőrszerűek, keskenyek, 15-20 centiméter hosszúságúak, lándzsaalakúak, fiatalon szőrösek, később kopaszok, színük pedig sötétzöld.

A szelídgesztenye egylaki növény, a hím és a nővirágok egy fán belül, viszont külön-külön alakulnak ki. A hímnős barkavirágzata látványos, felálló, csúcsán a nagy részét adó sárga porzók nyílnak, alapjuknál pedig a zöld termős virágok, gyakran a porzóknál később. Megporzást követően a termős virágok gömbbé növekednek, egy-egy ilyen gömbben két-három termés nő. Ezek a makktermések fényesek, barnák, melyeket gesztenyének hívunk. A termés kupacsa zöld, sűrűn tövises, szúrós.

hirdetes

A szelídgesztenye gondozása

Nincs sok dolog, amire oda kell figyelni, csak ezt a párat kell betartani és biztosan örömöt leltek majd a gesztenyefában! Ültetés során figyelembe kell venni a gesztenyefa méreteit, olyan helyre ültessük, ahol van bőségesen hely ahhoz, hogy fejlődjön. Metszés nélkül is mutatós, szép, formás koronát növeszt számára kedvező talajon – meszes talajon a lombozat rosszul fejlődik, sárgul és lehullik, ezen kívül minden talajtípus megfelel. A gesztenyefa szereti az enyhe telet és a meleg nyarat, illetve a bőséges víz-, és tápanyagellátást. Virágai június-júliusban nyílnak, az érett gesztenyék pedig októberben hullanak a földre a felpattanó kupacsok közül. 

hirdetes

A szelídgesztenye felhasználása

A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, igazi különlegességnek számít a belőlük készített gesztenyeméz. Termése, a gesztenye sokak által ismert, maghéját bevágva tűzön pirítjuk, héjától megszabadítva kandírozhatjuk, főzés után meghámozva készíthetünk belőle gesztenyepürét is. A gesztenyefát sok helyen tartják díszfaként, mivel sűrű, szabályos koronája csodaszép. Azonban faanyaga is sokoldalúan felhasználható: tartós, közepesen kemény, rugalmas, szép rajzolatú, repedésre nem hajlamos, jól fényezhető, és még a korhadásnak is ellenáll, éppen ezért kedvelt bútorfa. Most pedig nézzük, mit érdemes tudni a szelídgesztenye szaporításáról, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

További cikkek ebben a témában


37/2006. (V. 18.) FVM rendelet

az "EK-mûtrágya"-ként megjelölt mûtrágyák forgalomba hozataláról és ellenõrzésérõl A... Tovább

kutrica

a sertésfiaztató épület alapegysége, amely az anyakoca és naposmalacok együttes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert