A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

hirdetes

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye jellemzői

A gesztenyefák nagyméretűek, ideális esetben akár a 25-30 méteres magasságot is elérhetik. Kérgük csavarodó kéregkötegektől bordás, rügyei kerekdedek és zömökek. Levelei fényesek, bőrszerűek, keskenyek, 15-20 centiméter hosszúságúak, lándzsaalakúak, fiatalon szőrösek, később kopaszok, színük pedig sötétzöld.

A szelídgesztenye egylaki növény, a hím és a nővirágok egy fán belül, viszont külön-külön alakulnak ki. A hímnős barkavirágzata látványos, felálló, csúcsán a nagy részét adó sárga porzók nyílnak, alapjuknál pedig a zöld termős virágok, gyakran a porzóknál később. Megporzást követően a termős virágok gömbbé növekednek, egy-egy ilyen gömbben két-három termés nő. Ezek a makktermések fényesek, barnák, melyeket gesztenyének hívunk. A termés kupacsa zöld, sűrűn tövises, szúrós.

hirdetes

A szelídgesztenye gondozása

Nincs sok dolog, amire oda kell figyelni, csak ezt a párat kell betartani és biztosan örömöt leltek majd a gesztenyefában! Ültetés során figyelembe kell venni a gesztenyefa méreteit, olyan helyre ültessük, ahol van bőségesen hely ahhoz, hogy fejlődjön. Metszés nélkül is mutatós, szép, formás koronát növeszt számára kedvező talajon – meszes talajon a lombozat rosszul fejlődik, sárgul és lehullik, ezen kívül minden talajtípus megfelel. A gesztenyefa szereti az enyhe telet és a meleg nyarat, illetve a bőséges víz-, és tápanyagellátást. Virágai június-júliusban nyílnak, az érett gesztenyék pedig októberben hullanak a földre a felpattanó kupacsok közül. 

hirdetes

A szelídgesztenye felhasználása

A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, igazi különlegességnek számít a belőlük készített gesztenyeméz. Termése, a gesztenye sokak által ismert, maghéját bevágva tűzön pirítjuk, héjától megszabadítva kandírozhatjuk, főzés után meghámozva készíthetünk belőle gesztenyepürét is. A gesztenyefát sok helyen tartják díszfaként, mivel sűrű, szabályos koronája csodaszép. Azonban faanyaga is sokoldalúan felhasználható: tartós, közepesen kemény, rugalmas, szép rajzolatú, repedésre nem hajlamos, jól fényezhető, és még a korhadásnak is ellenáll, éppen ezért kedvelt bútorfa. Most pedig nézzük, mit érdemes tudni a szelídgesztenye szaporításáról, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hematóma (haematoma)

vérzésből származó jelenség, amikor a szövethézagokba ömlő vér kisebb-nagyobb üregben... Tovább

kollapszus (sokk, collapsus, shock)

a körzeti vérkeringés súlyos zavara, amely elsősorban abból adódik, hogy vérvesztés v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert