A szelídgesztenye nevelése, a szelídgesztenye felhasználása

Őshonos őszi csemegénk – A szelídgesztenye

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a szelídgesztenyéről

A szelídgesztenye jellemzői

A gesztenyefák nagyméretűek, ideális esetben akár a 25-30 méteres magasságot is elérhetik. Kérgük csavarodó kéregkötegektől bordás, rügyei kerekdedek és zömökek. Levelei fényesek, bőrszerűek, keskenyek, 15-20 centiméter hosszúságúak, lándzsaalakúak, fiatalon szőrösek, később kopaszok, színük pedig sötétzöld.

A szelídgesztenye egylaki növény, a hím és a nővirágok egy fán belül, viszont külön-külön alakulnak ki. A hímnős barkavirágzata látványos, felálló, csúcsán a nagy részét adó sárga porzók nyílnak, alapjuknál pedig a zöld termős virágok, gyakran a porzóknál később. Megporzást követően a termős virágok gömbbé növekednek, egy-egy ilyen gömbben két-három termés nő. Ezek a makktermések fényesek, barnák, melyeket gesztenyének hívunk. A termés kupacsa zöld, sűrűn tövises, szúrós.

A szelídgesztenye gondozása

Nincs sok dolog, amire oda kell figyelni, csak ezt a párat kell betartani és biztosan örömöt leltek majd a gesztenyefában! Ültetés során figyelembe kell venni a gesztenyefa méreteit, olyan helyre ültessük, ahol van bőségesen hely ahhoz, hogy fejlődjön. Metszés nélkül is mutatós, szép, formás koronát növeszt számára kedvező talajon – meszes talajon a lombozat rosszul fejlődik, sárgul és lehullik, ezen kívül minden talajtípus megfelel. A gesztenyefa szereti az enyhe telet és a meleg nyarat, illetve a bőséges víz-, és tápanyagellátást. Virágai június-júliusban nyílnak, az érett gesztenyék pedig októberben hullanak a földre a felpattanó kupacsok közül. 

A szelídgesztenye felhasználása

A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, igazi különlegességnek számít a belőlük készített gesztenyeméz. Termése, a gesztenye sokak által ismert, maghéját bevágva tűzön pirítjuk, héjától megszabadítva kandírozhatjuk, főzés után meghámozva készíthetünk belőle gesztenyepürét is. A gesztenyefát sok helyen tartják díszfaként, mivel sűrű, szabályos koronája csodaszép. Azonban faanyaga is sokoldalúan felhasználható: tartós, közepesen kemény, rugalmas, szép rajzolatú, repedésre nem hajlamos, jól fényezhető, és még a korhadásnak is ellenáll, éppen ezért kedvelt bútorfa. Most pedig nézzük, mit érdemes tudni a szelídgesztenye szaporításáról, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról

A növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

hallás

a levegő részecskéinek periodikusan ismétlődő nyomásváltozásai (hanghullámok) által... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert