notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szegfűszeg felhasználása

Hirdetés

A sokoldalú csodamirtusz – A szegfűszeg felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha azt mondom, hogy szegfűszeg, akkor biztos mindenkinek eszébe jut a finom forralt bor, ugye? Azt viszont kevesen tudják, hogy számtalan módon fel lehet használni ezt a csodamirtuszt, és fel is kell, mivel nagyon sok jótékony hatással bír. Most ti is megtudhattok róla mindent! 

Ismerd meg a szegfűszeg hatásait

Egy kis szegfűszeg-történelem

Egy nagyon ősi fűszerféleségről beszélünk, amit mindig is nagy becsben tartottak a világon. Legalább 2500 évre nyúlik vissza a Ternate (szegfűszeg-sziget) és Kína közötti kereskedelem. Az első írásos utalások a kínai Han dinasztia idejéből (Kr.e 206 és Kr.u 220 közötti időszak) származnak, ekkor a nyelv fűszerének nevezték, mivel az udvari népnek ezt a fűszert kellett a szájukban tartaniuk, amikor a császár elé járultak.

 

Európába arab kereskedők által került, a Római Birodalom idején, ezután vált az egyik legfontosabb fűszerré a kontinensen – ekkor tartósításhoz, és ízesítéshez használták. Portugália, miután gyarmatosította Ternate-t, 100 évig uralta a szegfűszeg-kereskedelmet, őket pedig a hollandok követték. A XVIII. században francia kereskedők lopták el a hollandoktól a szegfűszegfa magjai, hogy megtörjék az egyeduralmat.

Hirdetés

 

Ezt sikerült is elérni, a XVIII. század második felében kicsempészték a szegfűszeget és eljuttatták az Indiai-óceán szigeteire, valamint az Újvilágba. Jelenleg Indonézia a világ termelésének közel ötven százalékának felhasználója – érdekesség, hogy nem ételekhez, hanem a cigarettáikhoz alkalmazzák, édeskés, tömjénhez hasonlító szaguk átjárják a vendéglőket, boltokat. 

 

A szegfűszeg bemutatása

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a Maluku-szigeten termett, egészen a XVIII. századig. Érdekesség, hogy halálbüntetéssel sújtották azokat, akik ki akarták csempészni az őshazából. Manapság a trópusi Afrikában, Madagaszkáron és Zanzibárban termesztik. A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, 15-20 méter magasra nő meg, levelei lándzsásak, maga a növény pedig örökzöld.

 

A szegfűszeg termesztése

Meleg-, valamint vízigényes, magát a fűszert a pirosló virágbimbóibók készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolják és egészen addig szárítják, amíg nem sötétednek be a közismert barna színre. Alakjuk a szögre emlékeztet, nevét is innen kapta. Érdemes még tudni róla, hogy magvetéssel szaporítható, de a magoncok csak az ötödik évtől kezdődik meg a virágok képződése, az első szüretre pedig várni kell 7-10 éves koráig.

Hirdetés

 

Szüretelés során a még zárt rügyeket kézzel kell leszedni a fáról, egy jól termő fáról pedig nagyjából 30-35 kilogramm szárított virágrügyet lehet összegyűjteni. A szegfűszeg íze erősen aromás, kissé égető, ezt nagy illóolajtartalmának köszönheti. Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk fel a szegfűszeget, a következő oldalon ezt mondom el nektek, érdemes velem tartani továbbra is! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

Komárom-Esztergom Megyei Földhivatal

Földhivatal Vezetõ: Kovács István mb. hivatalvezetõ Cím: Esztergom Rudnay Sándor tér 2.... Tovább

fűtermés mérése

legegyszerűbb az átlagosan kiválasztott mintaterek termésének lekaszálása és lemérése;... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 7

Átlagos értékelés: 4.6

Növénytermesztés