A szeder gondozása - minden, amit érdemes tudnod gondozásásról, neveléséről, szaporításáról

hirdetes

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Szeder tudnivalók

A szeder metszése

Mint azt már említettem nem olyan a régen, a szeder abban is hasonlít a málnához, hogy csak két évig élnek a vesszői. Ezért tövenként csak 5-7 sarjat hagyjunk meg, a többit pedig, különösen a gyengéket tőből, csonk nélkül távolítsuk el. A letermett vesszőket lehetőség szerint ősszel vágjuk vissza, így jobb feltételeket teremthetünk a sarjak növekedéséhez és beéréséhez. 

A szeder szaporítása

A legjobb és legeredményesebb módszer a felbujtás. Töltsünk meg jó minőségű, tápanyagban gazdag földdel egy cserepet és ültessük bele a szeder hosszú indájának a csúcsát fejjel lefelé, az így elkészített edényt pedig süllyesszük be a földbe. A hajtáscsúcs pár hét múlva elhalványul, és belőle gyökerek képződnek, melyek gyorsan megerősödnek, ha kellő nedvességet kapnak. Erre a legjobb időszak az augusztus, mivel tavasszal már annyira megerősödnek, hogy elválaszthatjuk az anyatőtől, és továbbnevelhetjük, még mindig cserépben. A következő tavaszra már annyira meg fog erősödni, hogy nyugodtan kiültethetjük. 

hirdetes

A szeder felhasználása

Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag. A szeder bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől egészen szeptember végéig, a kifejlett gyümölcsök kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül pedig feketék lesznek. Érdemes megjegyeznem, hogy a szeder nem utóérő gyümölcs, éppen ezért csak az éretteket érdemes leszedni a növényről! 

hirdetes

Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. A szedret sütemények bevonására, lekvár, gyümölcszselé és gyümölcsital készítésére is felhasználják. A friss gyümölcsöt továbbá mélyhűtéssel konzerválják. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom erről a fantasztikus gyümölcsről, vágjatok bele minél hamarabb a termesztésébe! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-08-30

Barackfa ültetése magról

A barackmagról való faültetés bizony csak hosszabb távon eredményez édes, lédús gyümölcsöket, akkor azonban annál finomabbakat! Ráadásul csak a kertig kell menned!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-08-31

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

Nincs is annál jobb, mint amikor otthon a kertedből szedheted a gyümölcsöket. Nevelj otthon cseresznyefát magról! Lépésről lépésre leírunk mindent amit tudni kell róla!

2022-08-29

Nagymamaféle hagyományos szilvás gombóc receptje

Gyermekkoromban ez volt a kedvencem ősszel. Mutatom is nagymamám féltve őrzött receptjét, és egy-két praktikát a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez.

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

További cikkek ebben a témában


nyérc (Mustela lutreola)

a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó ragadozó állat. A vadon élő ny. a sűrű... Tovább

zero tillage [e. zéró tiledzs]

a mechanikai művelés mellőzésével folytatott növ. A gyomosodást ilyenkor vegyszerekkel... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert