A szeder gondozása

hirdetes

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Szeder tudnivalók

A szeder metszése

Mint azt már említettem nem olyan a régen, a szeder abban is hasonlít a málnához, hogy csak két évig élnek a vesszői. Ezért tövenként csak 5-7 sarjat hagyjunk meg, a többit pedig, különösen a gyengéket tőből, csonk nélkül távolítsuk el. A letermett vesszőket lehetőség szerint ősszel vágjuk vissza, így jobb feltételeket teremthetünk a sarjak növekedéséhez és beéréséhez. 

A szeder szaporítása

A legjobb és legeredményesebb módszer a felbujtás. Töltsünk meg jó minőségű, tápanyagban gazdag földdel egy cserepet és ültessük bele a szeder hosszú indájának a csúcsát fejjel lefelé, az így elkészített edényt pedig süllyesszük be a földbe. A hajtáscsúcs pár hét múlva elhalványul, és belőle gyökerek képződnek, melyek gyorsan megerősödnek, ha kellő nedvességet kapnak. Erre a legjobb időszak az augusztus, mivel tavasszal már annyira megerősödnek, hogy elválaszthatjuk az anyatőtől, és továbbnevelhetjük, még mindig cserépben. A következő tavaszra már annyira meg fog erősödni, hogy nyugodtan kiültethetjük. 

hirdetes

A szeder felhasználása

Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag. A szeder bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől egészen szeptember végéig, a kifejlett gyümölcsök kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül pedig feketék lesznek. Érdemes megjegyeznem, hogy a szeder nem utóérő gyümölcs, éppen ezért csak az éretteket érdemes leszedni a növényről! 

hirdetes

Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. A szedret sütemények bevonására, lekvár, gyümölcszselé és gyümölcsital készítésére is felhasználják. A friss gyümölcsöt továbbá mélyhűtéssel konzerválják. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom erről a fantasztikus gyümölcsről, vágjatok bele minél hamarabb a termesztésébe! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

További cikkek ebben a témában


fenoxisav-származék hatóanyagú gyomirtó szerek

az 1940-es évek nagy felfedezése volt a növekedést szabályozó, hormonhatású... Tovább

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert