A szeder gondozása

hirdetes

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Szeder tudnivalók

A szeder termesztése

A szeder leginkább a védett, napos, nagy szelektől megkímélt területeket kedveli, illetve a tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajt, de fontos számára az egyenletes és elégséges nedvesség is. Telepítés előtt érdemes a talajt megforgatni 40-50 centiméter mélyen (de legalább ilyen mélységű gödröt kell ásni a részére). A gödörbe tegyünk komposztot, vagy érett istállótrágyát, ezzel biztosítani tudjuk a szeder gyorsabb és egészségesebb fejlődését. Fontos tudnunk, hogy a szeder 4-6 méteres indákat növeszt, ezért legalább 2-3 méter távolságokra ültessük a töveket. A későbbiekben szükség lesz támasztékra, ezért már a telepítés évében ajánlatos kiépíteni a támrendszert.

Érdemes konténerben előnevelt sarjakat vásárolnunk, mivel ezek bármikor ültethetők és biztonságosabb a telepítésük (a legjobb időpont azért mégiscsak a kora tavasz, vagy az ősz). Ültetés után tömörítsük a talajt, és öntözzük be jó alaposan, a locsolásra fokozottan ügyeljünk az első pár hétben. A kiültetett növény szárait 20-30 centiméterre vágjuk vissza, az első évben csupán 2-3 vesszőt hagyjunk meg, ezeket kötözzük azonnal a támrendszerhez, hogy minél több fényhez juthassanak. Július-augusztus környékén a nyáron fejlődő naljhajtásokat vágjuk vissza, így esélyt adunk arra, hogy a naljrügyek megerősödjenek (ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások).

hirdetes

Fontos tudnivaló, hogy a szeder vesszői, hasonlóan a málnáéhoz, csak két évig élnek, letermés után elhalnak, szóval nincs mese, ezeket ki kell vágnunk. A termő töveken maximum 5-7 termő (kétéves) és ugyanennyi fiatal hajtást hagyjunk meg, és ezeket rendezzük a támrendszer segítségével legyezőszerűen. Ez egy fontos tennivaló, amit folyamatosan el kell végeznünk, mert ha nem, akkor a gyorsan fejlődő indák kifutnak a kezünkből. 

hirdetes

A szedernek sok vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez, éppen ezért tavasszal érdemes nitrogénnel erősítenünk. Ha a friss hajtások elkezdenek sárgulni, akkor magnéziumhiányra gyanakodhatunk, ebben az esetben tavasszal és a nyár folyamán többször érdemes az öntözővízhez Volldüngert kevernünk, és ezzel locsolnunk a töveket. Van azért egy jó hírem is: jelenleg nincs olyan betegsége a szedernek, ami ellen rendszeresen kellene védekezni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

További cikkek ebben a témában


talajhasználat

a talaj termékenységének kiaknázása gazd. célra. Magába foglalja a —>talajműveléstől... Tovább

talajuntság

a termesztett növények fejl.-ét gátló tünetcsoport. Főleg ->monokultúra, esetleg egy-egy faj... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert