A szeder gondozása - minden, amit érdemes tudnod gondozásásról, neveléséről, szaporításáról

hirdetes

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Szeder tudnivalók

A szeder termesztése

A szeder leginkább a védett, napos, nagy szelektől megkímélt területeket kedveli, illetve a tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajt, de fontos számára az egyenletes és elégséges nedvesség is. Telepítés előtt érdemes a talajt megforgatni 40-50 centiméter mélyen (de legalább ilyen mélységű gödröt kell ásni a részére). A gödörbe tegyünk komposztot, vagy érett istállótrágyát, ezzel biztosítani tudjuk a szeder gyorsabb és egészségesebb fejlődését. Fontos tudnunk, hogy a szeder 4-6 méteres indákat növeszt, ezért legalább 2-3 méter távolságokra ültessük a töveket. A későbbiekben szükség lesz támasztékra, ezért már a telepítés évében ajánlatos kiépíteni a támrendszert.

Érdemes konténerben előnevelt sarjakat vásárolnunk, mivel ezek bármikor ültethetők és biztonságosabb a telepítésük (a legjobb időpont azért mégiscsak a kora tavasz, vagy az ősz). Ültetés után tömörítsük a talajt, és öntözzük be jó alaposan, a locsolásra fokozottan ügyeljünk az első pár hétben. A kiültetett növény szárait 20-30 centiméterre vágjuk vissza, az első évben csupán 2-3 vesszőt hagyjunk meg, ezeket kötözzük azonnal a támrendszerhez, hogy minél több fényhez juthassanak. Július-augusztus környékén a nyáron fejlődő hónaljhajtásokat vágjuk vissza, így esélyt adunk arra, hogy a hónaljrügyek megerősödjenek (ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások).

hirdetes

Fontos tudnivaló, hogy a szeder vesszői, hasonlóan a málnáéhoz, csak két évig élnek, letermés után elhalnak, szóval nincs mese, ezeket ki kell vágnunk. A termő töveken maximum 5-7 termő (kétéves) és ugyanennyi fiatal hajtást hagyjunk meg, és ezeket rendezzük a támrendszer segítségével legyezőszerűen. Ez egy fontos tennivaló, amit folyamatosan el kell végeznünk, mert ha nem, akkor a gyorsan fejlődő indák kifutnak a kezünkből. 

hirdetes

A szedernek sok vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez, éppen ezért tavasszal érdemes nitrogénnel erősítenünk. Ha a friss hajtások elkezdenek sárgulni, akkor magnéziumhiányra gyanakodhatunk, ebben az esetben tavasszal és a nyár folyamán többször érdemes az öntözővízhez Volldüngert kevernünk, és ezzel locsolnunk a töveket. Van azért egy jó hírem is: jelenleg nincs olyan betegsége a szedernek, ami ellen rendszeresen kellene védekezni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-08-30

Barackfa ültetése magról

A barackmagról való faültetés bizony csak hosszabb távon eredményez édes, lédús gyümölcsöket, akkor azonban annál finomabbakat! Ráadásul csak a kertig kell menned!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-08-29

Nagymamaféle hagyományos szilvás gombóc receptje

Gyermekkoromban ez volt a kedvencem ősszel. Mutatom is nagymamám féltve őrzött receptjét, és egy-két praktikát a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez.

2022-08-31

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

Nincs is annál jobb, mint amikor otthon a kertedből szedheted a gyümölcsöket. Nevelj otthon cseresznyefát magról! Lépésről lépésre leírunk mindent amit tudni kell róla!

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

További cikkek ebben a témában


59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

vizek mezõgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési... Tovább

Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert