Idén is szarvasbőgés

hirdetes

Kedetét vette a szarvasbőgés, ne maradjatok le róla!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Megkezdődött a gímszarvasok nászának időszaka, így egyre több helyen rendeltek el erdőlátogatási tilalmat! Nézzük, mi is a szarvasbőgés, és hol számíthatunk rá leginkább! 

Szarvasbőgés idén is

Szarvasbőgés a magyar erdőkben

A magyar erdőkben a szeptember a gímszarvasok nászának időszaka. A következő hetekben sok területen lehet hallani majd szarvasbőgést, ám sokan nem tudják, hogy pontosan miért is történik mindez a fák sűrűjében.

Ahogy azt is kevesen tudják, hogy a szarvasbőgéssel megkezdődő őszi vadászati időszak miatt sokfelé erdőlátogatási tilalmat rendelnek el a vadászatra jogosultak, amely a természetjárók testi épségét is óvja. 

Bár az élményekben gazdag magyar erdők ezekben a hetekben csak korlátozottan látogathatók, így is sok lehetőség van arra, hogy az érdeklődők szarvasbőgést hallgassanak - akár esti túrával, akár erdei kisvasutazással fűszerezve. A következő oldalon mindent elmondunk nektek részletesen a szarvasbőgésről, megéri lapozni egyet! 

Itt van érvényben erdőlátogatási tilalom! 

hirdetes
Szarvasbőgés idén is

Szarvasbőgésnek a gímszarvasok párzási időszakát nevezzük. A bőgést a szarvasbika adja ki magából, ezzel tudatva, hogy ő a hárem ura, a vadászok egyik legkedvesebb ünnepnapja van ilyenkor. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, és pozíciójukról, ezzel tehát versengenek egymással.

Augusztus végétől egészen szeptember végéig hallhatjuk az erdőkben a szarvasbőgést, leginkább hűvös, párás hajnalokon, illetve alkonyatkor, illetve éjszaka is lehet benne részünk.

A versengés legelső fázisa a bőgés, ha a hárem ura nagyjából ugyanolyan erősnek tűnik a bőgés alapján, mint a trónkövetelő, akkor az utóbbi felkeresi ellenfelét. Ekkor felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos séta során, ahol agancsot mutogatva, bőgve próbálják eldönteni, melyikük az erősebb. Ha itt sem dől el semmi, akkor egymásnak esnek, az agancsokat összecsapva veszi kezdetét a birkózás.

hirdetes

Szarvasbőgéssel kapcsolatos programokat itt találhattok!

Szarvasbőgés idén is

A hímek bőgése közben a tehenek félrehúzódnak és csak szemlélik az eseményeket. A szeptemberi szarvasbőgés semmi másra nem hasonlít, fantasztikus élmény részt venni ilyenkor a szervezett programokon! A bika bőgését utánozhatjuk műanyag csövekkel, szürkemarha tülökkel, vagy bármilyen eszközzel, amely a hangot fel tudja erősíteni. A szarvasbikát megtéveszthetjük úgy is, ha befogjuk az orrunkat, ezután ugyanis segédeszköz nélkül utánozhatjuk a tehén hangját.

Egy korábbi válogatás a szarvasbőgésről: 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adó

a költségvetési kapcsolatnak az egyik, a bevételi oldala. Kötelező jellegű rendszeres... Tovább

törzsnyáj

A legjobb termelésű juhokból áll; a tenyésztési céloknak legmegfelelőbb csládok és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok