notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Idén is szarvasbőgés

Hirdetés

Kedetét vette a szarvasbőgés, ne maradjatok le róla!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Megkezdődött a gímszarvasok nászának időszaka, így egyre több helyen rendeltek el erdőlátogatási tilalmat! Nézzük, mi is a szarvasbőgés, és hol számíthatunk rá leginkább! 

Szarvasbőgés idén is

Szarvasbőgés a magyar erdőkben

 

A magyar erdőkben a szeptember a gímszarvasok nászának időszaka. A következő hetekben sok területen lehet hallani majd szarvasbőgést, ám sokan nem tudják, hogy pontosan miért is történik mindez a fák sűrűjében.

 

Ahogy azt is kevesen tudják, hogy a szarvasbőgéssel megkezdődő őszi vadászati időszak miatt sokfelé erdőlátogatási tilalmat rendelnek el a vadászatra jogosultak, amely a természetjárók testi épségét is óvja. 

 

Bár az élményekben gazdag magyar erdők ezekben a hetekben csak korlátozottan látogathatók, így is sok lehetőség van arra, hogy az érdeklődők szarvasbőgést hallgassanak - akár esti túrával, akár erdei kisvasutazással fűszerezve. A következő oldalon mindent elmondunk nektek részletesen a szarvasbőgésről, megéri lapozni egyet! 

 

Itt van érvényben erdőlátogatási tilalom! 

Hirdetés

 

Szarvasbőgés idén is

 

Szarvasbőgésnek a gímszarvasok párzási időszakát nevezzük. A bőgést a szarvasbika adja ki magából, ezzel tudatva, hogy ő a hárem ura, a vadászok egyik legkedvesebb ünnepnapja van ilyenkor. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, és pozíciójukról, ezzel tehát versengenek egymással.

 

Augusztus végétől egészen szeptember végéig hallhatjuk az erdőkben a szarvasbőgést, leginkább hűvös, párás hajnalokon, illetve alkonyatkor, illetve éjszaka is lehet benne részünk.

 

A versengés legelső fázisa a bőgés, ha a hárem ura nagyjából ugyanolyan erősnek tűnik a bőgés alapján, mint a trónkövetelő, akkor az utóbbi felkeresi ellenfelét. Ekkor felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos séta során, ahol agancsot mutogatva, bőgve próbálják eldönteni, melyikük az erősebb. Ha itt sem dől el semmi, akkor egymásnak esnek, az agancsokat összecsapva veszi kezdetét a birkózás.

Hirdetés

 

Szarvasbőgéssel kapcsolatos programokat itt találhattok!

 

Szarvasbőgés idén is

A hímek bőgése közben a tehenek félrehúzódnak és csak szemlélik az eseményeket. A szeptemberi szarvasbőgés semmi másra nem hasonlít, fantasztikus élmény részt venni ilyenkor a szervezett programokon! A bika bőgését utánozhatjuk műanyag csövekkel, szürkemarha tülökkel, vagy bármilyen eszközzel, amely a hangot fel tudja erősíteni. A szarvasbikát megtéveszthetjük úgy is, ha befogjuk az orrunkat, ezután ugyanis segédeszköz nélkül utánozhatjuk a tehén hangját.

 

Egy korábbi válogatás a szarvasbőgésről: 

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

Mv 303

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

aromás szénhidrogének

váltakozó egyes és kettős kötéseket tartalmazó hattagú, csak szénatomokból felépített... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 238

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok