Ismerjétek meg ezeket a szárazságtűrő növényeket

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

10 gyógy-, és fűszernövény, ami a legnagyobb szárazságban is megél!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szárazságtűrő növények bemutatása

Szárazságtűrő növények - Levendula

A levendulát bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ez a mámorító illatú fűszernövény szinte mindent képes még jobbá varázsolni, ráadásul gyógyászati tulajdonságai sem elhanyagolhatók. A levendula napos helyen érzi jól magát, jó vízelvezetésű talajban. Ültetheted bátran kerti ágyásokba és növénytartókba is, hogy gyönyörű, lila színekkel gazdagítsa kerted zöld világát.

A levendula továbbá kiszárítva sokáig tárolható, hogy később fűszerként, vagy házi gyógyszerek alapanyagaként is felhasználhasd. Hasonlóképpen a rozmaringhoz, a levendula aromája is határozottabbá válik, ha száraz körülmények között növekedhet. 5-9 USDA zónában évelőként termeszthető.

Szárazságtűrő növények - Borsikafű

Habár régebben sok helyen termesztették, a borsikafű ma már alig található meg a kertekben. Leveleinek borsos, kellemes íze van (habár ez a fajtájától is függ), és nem igényel túl sok törődést. A borsikafűnek két fő fajtáját különböztetjük meg: nyárit és télit. A téli borsikafű egy évelő fűszernövény (5-11 USDA zónákban), amit bátran használhatsz kedvenc fogásaid ízesítésére. A nyári borsikafű egynyáriként termeszthető, és borsos ízt kínál.

hirdetes

Tippek a szárazságtűrő gyógy- és fűszernövények termesztéséhez

A szárazságtűrő növények egyik előnye, hogy nem igazán igényelnek különösebb odafigyelést, miután sikerül megerősödniük kertedben. Olyan körülmények között is jól érezhetik magukat, amikben más növények képtelenek lennének életben maradni. Ez főleg annak köszönhető, hogy nagy részük a Földközi-tenger térségéből származik, ahol hozzászoktak a meleg, száraz éghajlathoz. Íme néhány további tipp a szárazságtűrő gyógy- és fűszernövények termesztéséhez!

Figyelj oda rá, hogy tápanyagokban gazdag talajba ültesd őket. Ez nagyon sokat segít gyógy- és fűszernövényeidnek, még akkor is, ha jól tűrik a tápanyagszegény körülményeket. Nehéz olyan növényt találni, ami nem teljesít jobban gazdag talajban! Fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültesd őket. Mivel többségük egyenesen érzékeny a túlzott nedvességre, sokat számít, ha a talaj nem marad sokáig vizes egy esőzés vagy öntözés után.

hirdetes

Ügyelj növényeid ideális ültetési távolságára, különösen, ha párás helyen neveled őket. A túl sűrűn ültetett növények között nem jár eleget a levegő, amitől a betegségek könnyebben terjedhetnek közöttük. Szükség esetén ritkítsd is meg őket, hogy jól szellőzhessenek! Használj talajtakarót növényeid körül, ha kerti ágyásokba ülteted őket. Ez ideális vízmegtartást kínál nekik, így nem kell majd vízben ülniük, de lesz is elegendő folyadékuk, amiből gazdálkodhatnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


izotóptemető

a közepes és hosszú felezési idejű radioaktív izotópot tartalmazó hulladékok tárolására... Tovább

koraérés

a fejl. szakaszok felgyorsulása és így a teljes kifejl. állapotának korábbi bekövetkezése.... Tovább

Tovább a lexikonra