Szárazságtűrő kukoricahibridek

Hirdetés

Szárazságtűrő kukoricahibridek

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyre fontosabbá válik a kukoricahibridek hő- és szárazságtűrő képessége a termésbiztonság szempontjából - közölte Szél Sándor, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Zrt. főosztályvezetője az intézet országos fajtabemutatóján. Kedvező időjárási viszonyok között, jó minőségű talajon, korszerű agrotechnológia mellett egyes táblákon 14-15 tonnás hektáronkénti kukoricatermés is elérhető.
Az évjáratok hatása azonban rendkívül erős, hiszen például csapadékszegény, aszályos években nagyon erős ingadozások tapasztalhatók, és a terméskiesés nagysága a 30 százalékot is meghaladhatja - tudatta Szél Sándor. A tapasztalati tények és a szántóföldi kísérletek is azt mutatják, hogy a Gabonakutató Nonprofit Zrt. hibridjei a multinacionális cégek fajtáinál sokkal jobb hő- és szárazságtűrő képességgel rendelkeznek - hangsúlyozta a szakember.


A szegedi kutatóintézet sikeresen állít elő hibrideket
A szegedi kutatóintézetben végzett nemesítési munka eredményeként sikerült előállítani több olyan rövid tenyészidejű, szuperkorai érésű hibridet is, amelyeknek köszönhetően olyan északi területeken is lehetővé válik a kukorica termesztése, ahol néhány évtizede még elképzelhetetlen volt. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács elnöke az MTI szerint elmondta: az Európai Unióban Franciaország után Magyarország a második legnagyobb kukorica vetőmag előállító. A 1,3 millió hektáros hazai kukorica vetésterület elenyésző hányadán, csupán 16 ezer hektáron termelnek vetőmagot. Vannak olyan régiók, ahol a magyar nemesítők és vetőmagtermelők komoly sikereket tudnak elérni: idén hazánk volt Oroszország legnagyobb hibrid kukorica vetőmag beszállítója – közölte Takács Géza.

Szakáll Sándor, a Csongrád megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta: a Dél-Alföldön jó, közepes kukoricatermés várható. Bár a tavaszi belvizes időszak elmúltával igen kedvezőek voltak a terméskilátások, az augusztus végén érkezett hőség mintegy 10-20 százalékos terméskiesést okoz. Csongrád megye idén mintegy 50 ezer hektáron vetettek kukoricát, a termésátlag 5,5-6 tonna körül alakul hektáronként. A megyében a silókukorica aratása befejeződött, a bioetanolgyártáshoz felhasznált termény betakarítása most zajlik, a szemeskukoricáé egy-két héten belül kezdődhet el - közölte az igazgató.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ökoszisztéma

a —>bioszférának olyan része, amelyben az élettelen —>környezet a benne kialakult... Tovább

49/2006. (VI. 28.) FVM rendelet

a tojótyúktartó telepek nyilvántartásba vételének szabályairól szóló 74/2003. (VII. 1.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.