Szalma talajtakarás: így takard a kertedben a talaj szalma mulcs segítségével, hogy még termékenyebb legyen a veteményeskerted!

Így takard a veteményeskertedben a talajt szalmával a leghatékonyabban

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szalmatakaró réteg eltünteti a növényeket, és a kertet ápolttá és rendezettté varázsolja. Bár előzetesen némi erőfeszítést igényel, a szalmával való mulcsozás hosszú távon időt takarít meg a gyomlálás és öntözés terén is. Hacsak nem kertészkedsz nagy léptékben, általában egy vagy két bálára lesz szükséged a teljes zöldséges talajtakaráshoz. Íme, amit tudni kell az ehető növények körüli szalmatakarás használatáról.

Szalma mulcs

Mi az a szalma?

A szalma a búza vagy a zab (vagy más gabonafélék) betakarítása után megmaradt szárított szár. A gabona eltávolítása után a szárított szárakat bálákba kötözik. Ideális esetben nagyon kevés mag vagy gyom található a szalmabálában. 

A szalmával történő talajtakarás előnyei

A szalmatakaró nemcsak elnyomja a gyomnövekedést, hanem mérsékli a talaj hőmérsékletének és nedvességtartalmának ingadozásait. A jó szalmatakaró borítás hűvösebben tartja a növényeket, és minimálisra csökkenti a stresszt a nap melegebb szakaszaiban. Mivel a szalma csökkenti a párolgást a talaj felszínéről, nem kell olyan gyakran öntözni.  A nedvesség napközbeni szabályozása kulcsfontosságú az olyan élettani problémák megelőzésében, mint a gyümölcsök megrepedése, vagy akár a virágok végrothadása a paradicsomban. A jó réteg szalmatakaró segít megelőzni a fröccsenő eső által gyakran terjedő betegségeket is. 

Tippek a szalmatakaráshoz a veteményeskertben

Míg a szalma kiváló talajtakaró a veteményeskertben, néhány dolgot tudni kell, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az ilyen típusú talajtakaróból. 

1.    Tiszta szalmát használj – ne szénát! Bár hasonlónak tűnhetnek, a szalma és a széna egy fontos tulajdonságban különbözik: az állatok takarmányozására termesztett széna magokat tartalmaz. Ha talajtakaróként használják, ezek a magok kicsíráznak, és gyomproblémát okoznak. A jó minőségű szalma kevés magot tartalmaz. Szalma vásárlásakor vizsgáld meg a bálát, hogy nincs-e benne gyomnövény – ugyanis a gazos szalma a kertbe is veti a gyomokat. Érdemes körülnézni, hogy megbízható forrást találjunk a minőségi szalmához; általában egy helyi gazda, faiskola vagy kertészet tud segíteni.

2.    Ültetés előtt vigyél nitrogénforrást a talajba. Ahogy a szalma lebomlik, átmenetileg megfosztja a talajt a nitrogéntől. Ez könnyen elkerülhető, ha az ültetés és a talajtakarás előtt komposztot, jól rothadt trágyát, féregöntvényt vagy kiegyensúlyozott szerves trágyát adsz a talajhoz.

3.    A talajtakaró felhordása előtt gyomláld meg a kertet. Míg a talajtakarás megakadályozza a legtöbb új gyommag kicsírázását, fontos, hogy eltávolítsd a meglévő gyomokat, mielőtt kiterítenéd a szalmát. 

4.    Vidd fel a szalmát legalább 10-20 cm mélyre. Bár ez soknak hangzik, a szalma gyorsan összenyomódik, és ahhoz, hogy a talajtakaróból a lehető legtöbbet hozzuk ki, jó fedésre van szükség. Ez a szigetelő réteg elősegíti a hasznos mikrobákat, amelyek elősegítik a talaj felépítését. Segít megelőzni az eróziót is.

5.    Ne mulcsozz le egészen a növény száráig. Alaposan takard le a sorok közötti teret, de ne egészen a növényi szárakig, mert ez elősegítheti a gombás betegségek elterjedését. Jó hüvelykujjszabály az, hogy hagyj egy-három hüvelyk helyet a növényi szár körül, hogy jó légáramlást biztosítson és elkerülje a rothadást.

6.    Ha szükséges, adj hozzá több szalmát a növekedési időszakban. Mivel a szalma gyorsan lebomlik, a növekedési időszak felénél ellenőrizni kell, és szükség esetén további szalmát kell hozzáadni a jó borítás fenntartásához. A kellően vastag talajtakaróréteg különösen fontos a nyári melegben.

7.    Használd a szalmát a talaj építéséhez. A vegetációs időszak végén a szalma talajtakaró javítja a kert talaját. Mivel olyan gyorsan lebomlik, a szalma talajjá alakítható a talajműveléssel, hogy elősegítse a mikrobiális aktivitást. Az egész folyamat egészségesebbé teszi a talajt, és jobban képes előállítani és megtartani a növényeinkhez szükséges tápanyagokat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS