Hadüzenet a szagoknak, szaghatás, telep, állattenyésztés, Biothys Hungary Kft.

Hadüzenet a szagoknak

Varga Mariann
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Senki nem gondolná, hogy a kellemetlen szaghatások megszűntetésére "amely nem csak a lakott területek közelében lévő állattartó telepeknek okoz gondot" olyan megoldás létezik, amely használata során hasznot termel. Pedig van ilyen megoldás.
Hadüzenet a szagoknak, szaghatás, telep, állattenyésztés, Biothys Hungary Kft.

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az állattartó telepeken keletkező kellemetlen szagokat a nagy mennyiségben termelődő CO2 (széndioxid), H2S (kénhidrogén) és az NH3 (ammónia) okozza. Ez utóbbi nem csak zavarja a gondozókat és a közelben élőket, hanem magára a tartott állatra is veszélyes. Ez az anyag ugyanis maró hatású a szemre, a bőrre és a légzőrendszerre. A legtöbb kötőhártya-, tüdő- és mellhártya megbetegedést meg lehet előzni vagy a betegségekből eredő elhullást minimálisra lehet csökkenteni, ha az ammóniaszintet csökkentjük.

A Biothys Hungary Kft. olyan technológiai eljárást dolgozott ki, amellyel a fent említett három molekula (CO2, H2S, NH3) jelenlétét a zárt istállózott állattartásban jóval az EU által előírt egészségügyi határérték alá lehet csökkenteni.

A Kft. egy hígtrágyatárolónál, illetve két sertéstlepen végzett kísérleti szagtalanítást. A hatékonyság megállapítását segítette, hogy Dr. Wittmann Mihály (a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar professzora) az egyik sertéstelepen a rendszer telepítésekor, illetve az üzembe helyezést követő 26-dik napon a Kft. munkatársaival méréseket végzett a káros vegyületek szintjének megállapítására. Az ammónia szintje nem változott, ellenben az adott idő alatt a 750 darab sertés 20 kg-ot gyarapodott, tehát a trágyatermelésük is megnövekedett. A széndioxid szintje igen kedvező lett, a hidrogénszulfidot pedig nem is lehetett érezni (kellemetlen záptojásra emlékeztető szag). Nem lehetett a sertések közt tüsszögést vagy köhögést hallani. A gondozók is elégedettek voltak a rendszerrel, ugyanis a sertések nyugodtabbak lettek és jobban ettek, mint a rendszer telepítése előtt. Ez később abban is megnyilvánul, hogy a sertések 10-15 nappal előbb érik el a vágósúlyt, mint azok a sertések, akiknek az óljában nem történt légtisztítás. A rendszer ráadásul teljesen zárt istállóban került beépítésre, és az említett 26 nap alatt nem is történt szellőztetés az épületben. A rendszer sikeres működését az is bizonyítja, hogy a telepen akkor tüdőgyulladásos járvány söpört végig. A kísérletben részt vevő istállóban csak egy sertés hullott el. Az állatorvosi boncolást követően pedig kiderült, hogy ő is szívrohamban. Tehát nem károsult sem a tüdőszövet, sem pedig az emésztő szervek. Arról nem is beszélve, hogy ha a magas ammónia szint nem gyengíti le az állatok szervezetét, más betegségeknek is jobban ellenállnak.

De mint tudjuk, az ammónia nem csak az állatok egészségét veszélyezteti. A gondozók szervezetének az ammónia ugyanakkora, néha még nagyobb megterhelést jelent. A zárt istállós telepeken a gondozóknál kötőhártya és légzőszervi megbetegedés fordul elő a leggyakrabban. Ezért az ammóniaszint csökkentése az ott dolgozók érdekében is szükségessé vált.

Ugyanúgy, ahogy az állattartó telepek közelében élőket is zavarja a kellemetlen szag, a hígtrágya tárolók közelében élőket is. Ezt is megoldotta a Biothys Hungary Kft. Az egyik hígtrágya tárolónál a kijuttatás során korábban 4 km-es hatósugárban lehetett a szagokat érezni. Ezt a Kft. 400 m-re csökkentette. Így a telepnek nem kell már a környéken élők feljelentésétől tovább tartania.

A szagtalanítás a falusi turizmusnál is sikerrel alkalmazható, mivel az istállók, és a trágyatárolók környékét szagtalanítva, ezzel kellemesebb környezetet teremtve több turistának válhat vonzóbbá egy tanyán töltött hétvége. A városokban és nagyközségekben egyre szigorodnak az állattartási törvények. Ennek többek közt az állattartás miatt fellépő szagok az okai. Ezt ki lehet küszöbölni egy szagtalanító rendszer felszerelésével. Így a szomszédokat nem zavarja a későbbiekben a szag.

Ha cikkünk felkeltette érdeklődését vagy további információkra kíváncsi, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a biothys@biothys.hu email címen.


Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tógazdaság

A tenyésztett halak szaporítására és nevelésére szolgáló tavakat,épületeket és... Tovább

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

Tovább a lexikonra