Készítsünk együtt mennyeien finom almalekvárt, amit imádni fog az egész család. Nagyon jó szolgálatot tesz majd egész évben palacsinta, gofri sütésnél, de kiváló más süteményekhez is, vagy egy egyszerű pirítóshoz reggelire. Mutatjuk a legfinomabb almalekvár receptjét!
Miért készítsünk almalekvárt?
Rengeteg almád van otthon, és véletlenül sem szeretnéd megvárni, hogy megromoljanak, de almás pitét meg nem készíthetsz minden nap, és végtelen sok kompót sem hiszed, hogy el fog fogyni? Tudtad, hogy van az oldalon almabor recept is?
Viccet félretéve, lehet, hogy a baracklekvár sokkal népszerűbb, de almából is lehet mennyeien finom lekvárt készíteni, amit aztán egész évben fel elehet használni sütemények töltelékéhez. Mutatunk egy nagyon jó almalekvár receptet, amivel nem tudsz melléfogni! Nem lesz túl bonyolult az egész, nem fog az egész folyamat sokkal több időbe telni, mint egy óra, úgyhogy álljunk is neki! Ez a folyamat sem sokban fog különbözni más lekvár főzési folyamatoktól, de ha még nem vagy gyakorlott akkor is menni fog!
Hozzávalók az almalekvárhoz
1 kg alma
fél citrom leve
400 g kristálycukor
1 fahéjrúd
5 szegfűszeg
Az almalekvár elkészítése
Az almalekvár elkészítéséhez először is az almát kell előkészítenünk. Az almát megmossuk, megpucoljuk, majd vékony szeletekre, vagy cikkekre vágjuk tetszés szerint, de lehetőleg egyforma méretűre. Nálunk az 1-1,5 cm-es kockák jöttek be. Ez mehet a lekvárfőző fazékba, majd erre ráfacsarjuk a citrom levét, majd beledobjuk a fahéjrudat, a szegfűszegeket, és rátesszük a cukrot is. Közepes lángra kapcsolunk, és 15-20 percig főzzük időnként megkevergetve.
Ezután kivesszük belőle a fűszereket, a fahéjrudat mindenképpen, és ha megtaláljuk a szegfűszegeket is. Ezután leturmixoljuk, de nem az egészet, csak olyan 2/3-át, hogy azért legyenek benne gyümölcsdarabkák is, bár ez ízlés kérdése. Majd fertőtlenített üvegekbe rakjuk a lekvárt, és 5 percre fejtetőre állítjuk. A tartósításhoz egy 1 késhegynyi nátrium-benzoátot is lehet használni.
Melyik alma jó lekvárnak- az almalekvár készítésének titka?
A legjobb lekvár almák sokféle ízt tartalmaznak, leginkább olyan fajták keverését javasoljuk, mint a Pink Lady, Granny Smith és a SweeTango. Ne aggódj, ha ezek közül csak egy van kéznél, vagy éppen teljesen másféle almád van, mindegyik alma nagyszerű önmagában is a lekvár készítéséhez. A pektin nélküli lekvárkészítés titkos összetevője az idő. A gyümölcsnek és a cukornak sok időre van szüksége a főzéshez és besűrítéshez.
A hosszan tartó, lassú forralás kivezeti a nedvességet a gyümölcsből, ezzel is segítve a tartósítást és a sűrítést. A gyümölcsök víztartalma is változó, és egyes gyümölcsök hosszabb ideig is lekvároghatnak.
Variációk és ízesítési javaslatok az almalekvárhoz
Az almalekvár nagyszerűsége abban rejlik, hogy sokféleképpen lehet variálni és új ízekkel gazdagítani, így sosem válik unalmassá. Ha fűszeres változatot szeretnél, bátran kísérletezz más fűszerekkel: egy kis friss gyömbér csípős, meleg aromája izgalmassá teszi a lekvárt, míg a szerecsendió egy mélyebb, kicsit karácsonyi hangulatú ízt kölcsönöz neki.
A vaníliarúd hozzáadása pedig bársonyosan édes, krémes illatot és ízt varázsol az almalekvárba, ami tökéletesen illik a hideg őszi-téli reggelekhez. Ha pedig még különlegesebb élményt szeretnél, próbálkozz gyümölcs kombinációkkal: a körte és az alma harmóniája édes és lágy ízvilágot eredményez, míg az áfonya hozzáadása frissítő savasságot kölcsönöz, ami remekül ellensúlyozza az alma édességét.
A szilvával párosítva a lekvár gazdagabb, mélyebb gyümölcsös karaktert kap, ami ideálissá teszi sütemények töltelékeként vagy akár sajtok mellé is. Ezekkel a variációkkal az almalekvár igazán sokoldalú lesz, és minden alkalommal új élményt nyújt majd az asztalnál.
Gondok az almalekvároddal?
Túl folyós vagy túl sűrű lekvár: Ha a lekvár túl folyós, érdemes tovább főzni alacsony hőfokon, hogy elpárologjon a felesleges folyadék, vagy adhatunk hozzá egy kis pektint, hogy sűrűbb legyen; ha pedig túl sűrű, egy kevés víz hozzáadásával lazíthatunk rajta.
Ízesítési hibák: Ha a lekvár túl édes lett, citromlé hozzáadásával frissíthetjük az ízt, ha pedig túl fűszeres, egy kis extra gyümölcs hozzáadásával enyhíthetjük a fűszerek intenzitását.
Reméljük, hogy az almalekvár készítése örömteli élményt nyújt számodra, és az elkészült finomság minden egyes falatja a család kedvence lesz! Jó étvágyat és kellemes lekvárfőzést kívánunk!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.