Őszi kedvencünk - Sütőtök szezon a láthatáron

hirdetes

Közeleg a sütőtök szezon! Mikor szüreteljük le a tököt, hogy ne csak díszként használhassuk

ZH

Tanuld meg, hogyan kell megmondani, mikor kell leszedni a tököt a tőkékről a legfrissebb és legízletesebb termésért, hogy az ősz kedvencét hozzáadhassuk bármilyen ételhez!

sütőtök szezon

Sütőtök szezon a láthatáron!


A sütőtök nagyon sokoldalú, és ha tudjuk, mikor kell leszedni, a legfinomabb és legérettebb tököt fogjuk élvezni.


Zöldség – nos, szigorúan véve gyümölcs –, amely az ősz szinonimája, a sütőtök a sok téli tök közé tartozik, amelyeket ebben az évszakban lehet fogyasztani, akár levesekhez, pörköltekhez adjuk, vagy pörkölik, hogy kihozza az édes ízeket, vagy halloween díszekhez faragjuk.


Ha már ismerjük a sütőtök termesztését, már alig várhatjuk, hogy megérkezzenek ezek a finom kiegészítések az őszi receptek repertoárjához. Felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulnak majd a veteményeskert ötleteihez.


Mikor szüreteljük a sütőtököt?


A sütőtöknek hosszú a tenyészideje, így remélhetőleg jól kezdheted a termést azáltal, hogy tudod, mikor kell tököt ültetni az őszi betakarításhoz.

A sütőtök termesztése némi türelmet igényel, mivel várni kell egy ideig, mielőtt megmondjuk, mikor kell tököt szüretelni, de megéri a várakozás, amikor annyi tök- és tökrecepthez hozzáadhatja ezt a csodás őszi kedvencet.

A nagyobb, színesebb sütőtöknek általában több időre van szüksége a növekedéshez, az éréshez, majd a betakarítás előtt a szántóföldön történő kigyógyulásához. Ez egyes fajtáknál akár 120 napig is eltarthat. Egyes kisebb cukortökökhöz azonban csak 80-90 napra van szükség – így valamivel kevésbé sürgős, hogy ezeket a fajtákat az év elején a talajba juttassuk.

hirdetes

Honnan tudjuk, hogy a sütőtök megérett?


Különböző módokon lehet megmondani, mikor kell leszedni a tököt. Az alábbiakkal ellenőrizheted, hogy a sütőtök készen áll-e a szedésre:
-    A sütőtöknek élénk narancssárga színűnek kell lennie
-    A szár és a szőlő kiszáradnak, és elkezdenek hervadni
-    A héjnak keménynek kell lennie. Ha puha, ne szüreteljük a sütőtököt

Kipróbálhatjuk, hogy a sütőtök készen áll-e a szedésre, ha a körmünket a külső bőréhez vagy héjához döfjük. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a döfésnek. Egy másik módszer annak megállapítására, hogy a sütőtök érett-e, ha koppintáskor üreges hangot ad ki.

A sütőtök betakarításához egy ollóval vagy egy éles késsel vágjuk le a szárát, és hagyjunk néhány centimétert a sütőtökön. Ne törjük le a szárat, mert az rothadni fog.

hirdetes


Mikor túlérett a sütőtök?


A sütőtököt csak bizonyos körülmények között hagyhatjuk túl sokáig a szőlőn. Általában az ősz közepétől kell leszedni a tököt a szőlőről – attól függően, hogy mikor ültették.


A lehető legtovább a szőlőn kell hagyni őket, hogy érjenek, és a hús megédesedjen. Segíts nekik, hogy minél több napsütésben részesüljenek, távolíts el minden nagy levelet, amely árnyékba veti a gyümölcsöket.


Gyakran előfordulhat, hogy a növény elpusztul, mielőtt azt érezné, hogy készen áll a betakarításra. Ez rendben van – hagyd a gyümölcsöket ott, ahol vannak, amíg jobban el nem színeződik, és meg nem éri őket az őszi nap.


Mindazonáltal mindenképpen be kell vinni őket az első fagyok előtt, vagy amikor az éjszakai hőmérséklet várhatóan rendszeresen 10 fok alá süllyed.
A fagy károsíthatja a gyümölcsöt, ami befolyásolja az ízét, és azt is eredményezheti, hogy nem tárolódnak megfelelően.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-12-06

Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

2022-11-28

5 perces karácsonyi finomság, a legjobb adventi édesség: a kandírozott dió

A kandírozott diót percek alatt elkészítheted, és a család ugyanúgy imádni fogja, mintha egy teljes napot robotoltál volna a konyhában. Tökéletes ajándékba is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai sugárhatás

az->ionizáló sugárzás, a radioaktív sugárzás által az élőlényekben kiváltott hatás.... Tovább

géncentrum

bizonyos növényfajok feltételezett keletkezési helye, ahol azok a legnagyobb formagazdagságban... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Zöldségtermesztés