Őszi kedvencünk - Sütőtök szezon a láthatáron

Közeleg a sütőtök szezon! Mikor szüreteljük le a tököt, hogy ne csak díszként használhassuk

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tanuld meg, hogyan kell megmondani, mikor kell leszedni a tököt a tőkékről a legfrissebb és legízletesebb termésért, hogy az ősz kedvencét hozzáadhassuk bármilyen ételhez!

sütőtök szezon

Sütőtök szezon a láthatáron!


A sütőtök nagyon sokoldalú, és ha tudjuk, mikor kell leszedni, a legfinomabb és legérettebb tököt fogjuk élvezni.


Zöldség – nos, szigorúan véve gyümölcs –, amely az ősz szinonimája, a sütőtök a sok téli tök közé tartozik, amelyeket ebben az évszakban lehet fogyasztani, akár levesekhez, pörköltekhez adjuk, vagy pörkölik, hogy kihozza az édes ízeket, vagy halloween díszekhez faragjuk.


Ha már ismerjük a sütőtök termesztését, már alig várhatjuk, hogy megérkezzenek ezek a finom kiegészítések az őszi receptek repertoárjához. Felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulnak majd a veteményeskert ötleteihez.


Mikor szüreteljük a sütőtököt?


A sütőtöknek hosszú a tenyészideje, így remélhetőleg jól kezdheted a termést azáltal, hogy tudod, mikor kell tököt ültetni az őszi betakarításhoz.

A sütőtök termesztése némi türelmet igényel, mivel várni kell egy ideig, mielőtt megmondjuk, mikor kell tököt szüretelni, de megéri a várakozás, amikor annyi tök- és tökrecepthez hozzáadhatja ezt a csodás őszi kedvencet.

A nagyobb, színesebb sütőtöknek általában több időre van szüksége a növekedéshez, az éréshez, majd a betakarítás előtt a szántóföldön történő kigyógyulásához. Ez egyes fajtáknál akár 120 napig is eltarthat. Egyes kisebb cukortökökhöz azonban csak 80-90 napra van szükség – így valamivel kevésbé sürgős, hogy ezeket a fajtákat az év elején a talajba juttassuk.

Honnan tudjuk, hogy a sütőtök megérett?


Különböző módokon lehet megmondani, mikor kell leszedni a tököt. Az alábbiakkal ellenőrizheted, hogy a sütőtök készen áll-e a szedésre:
-    A sütőtöknek élénk narancssárga színűnek kell lennie
-    A szár és a szőlő kiszáradnak, és elkezdenek hervadni
-    A héjnak keménynek kell lennie. Ha puha, ne szüreteljük a sütőtököt

Kipróbálhatjuk, hogy a sütőtök készen áll-e a szedésre, ha a körmünket a külső bőréhez vagy héjához döfjük. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a döfésnek. Egy másik módszer annak megállapítására, hogy a sütőtök érett-e, ha koppintáskor üreges hangot ad ki.

A sütőtök betakarításához egy ollóval vagy egy éles késsel vágjuk le a szárát, és hagyjunk néhány centimétert a sütőtökön. Ne törjük le a szárat, mert az rothadni fog.


Mikor túlérett a sütőtök?


A sütőtököt csak bizonyos körülmények között hagyhatjuk túl sokáig a szőlőn. Általában az ősz közepétől kell leszedni a tököt a szőlőről – attól függően, hogy mikor ültették.


A lehető legtovább a szőlőn kell hagyni őket, hogy érjenek, és a hús megédesedjen. Segíts nekik, hogy minél több napsütésben részesüljenek, távolíts el minden nagy levelet, amely árnyékba veti a gyümölcsöket.


Gyakran előfordulhat, hogy a növény elpusztul, mielőtt azt érezné, hogy készen áll a betakarításra. Ez rendben van – hagyd a gyümölcsöket ott, ahol vannak, amíg jobban el nem színeződik, és meg nem éri őket az őszi nap.


Mindazonáltal mindenképpen be kell vinni őket az első fagyok előtt, vagy amikor az éjszakai hőmérséklet várhatóan rendszeresen 10 fok alá süllyed.
A fagy károsíthatja a gyümölcsöt, ami befolyásolja az ízét, és azt is eredményezheti, hogy nem tárolódnak megfelelően.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

veszettség

A v. vírusa (Lyssavirus) iránt - eltérő mértékben - az összes melegvérű állatfaj és az... Tovább

erős méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon, szájon át... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés