Hogyan termesszünk egzotikus gyümölcsöket itthon?

hirdetes

Ismerd meg az egzotikus Strawberry-guava növényt, amelynél nem lesz édesebb gyümölcs a kertedben!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A strawberry-guava egy nagy cserje vagy kis fa, amely Dél-Amerikában őshonos, és szereti a meleg klímát. Van néhány jó oka annak, hogy a strawberry-guava növényeket válasszuk a közönséges guava helyett, ideértve a vonzóbb gyümölcsöt és lombozatot, valamint a jobb ízű trópusi gyümölcsöt. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a strawberry-guava gondozásáról.

strawberry guava

Mi az a Strawberry Guava?

A strawberry-guava (Psidium littoralei) vagy szarvasmarha-guava, lila guava vagy kínai guava néven is ismert, bár Amerikában őshonos. A magyarul eper guava növény általában 2-4,5 m magasságra nő, bár magasabbra is nőhet. Ahogy a neve is sugallja, ez a fa általában vörös gyümölcsöt terem, de sárga gyümölcsök is lehetségesek.
 

Az eper guava termése hasonló a közönséges guaváéhoz: illatos, lédús pép magokkal. Az ilyen típusú guava íze azonban állítólag eperesszenciát tartalmaz, és kevésbé pézsmásnak tartják. Frissen fogyasztható, vagy pürét, gyümölcslevet, lekvárt vagy zselét készíthetünk belőle.

hirdetes

Hogyan neveljünk strawberry-guava fát

Egy másik előnye a közönséges guavaval szemben, hogy az eper guava gondozása általában könnyebb. Ez a fa keményebb és nehezebb körülményeket is elvisel, mint a közönséges guava. Bár a melegebb éghajlatot részesíti előnyben, az eper-guava egészen -5 C-ig ellenálló marad, így itthon is termeszthetjük akár. Teljesen napsütésben működik a legjobban. Strawberry-guava fa termesztésekor a talaj szempontjai nem túl fontosak. Elviseli a rossz talajokat, amelyeket más gyümölcsfák nem, beleértve a mészkő talajokat is. Ha rossz a talajzat, a fának több öntözésre lesz szüksége, hogy gyümölcsöt hozzon. A piros gyümölcsöt termelő eper-guava fa nagyon szárazságtűrő, míg a sárga gyümölcsöt termő fa esetenként több öntözésre kényszerül. Ezeket a fákat általában kártevő- és betegségmentesnek tekintik.

hirdetes
 

Az eper guava növények gyümölcse ízletes, de finom. Ha azért termesztjük ezt a fát, hogy élvezzük a gyümölcsét, akkor éréskor azonnal használjuk fel. Alternatív megoldásként feldolgozhatjuk a gyümölcsöt, hogy püré vagy más formában tároljuk. A friss gyümölcs nem tart tovább két-három napnál.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

borona

vontatásra készült munkagép; a talaj elmunkálásának nélkülözhetetlen eszköze. Sokoldalú... Tovább

Lenti Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Lenti Szabadság tér 9. 8960 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés