Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben hetven százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról

Stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben hetven százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára egy csütörtöki budapesti konferencián.

Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben hetven százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról

 

Az agrárgazdaság teljesítményéről a Világgazdaság által szervezett konferencián a helyettes államtitkár kifejtette: miközben 2012-ben az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság termelése 9,2 százalékkal visszaesett, a kibocsátási érték 2,8 százalékkal nőtt. A magyarázat az, hogy a felvásárlási árak 13,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növénytermesztésben 17,1, az állattenyésztésben 10,2 százalékkal.
 
Az agrárium tavaly 8,1 milliárd euró értékű exportbevételt produkált, a külkereskedelmi egyenleg 3,6 milliárd euró aktívumot jelez. De nem kedvező az összetétel - jelezte Feldman Zsolt -, miután az export 46 százaléka alapanyag, 20 százaléka félkész termék, és csupán 34 százalék a késztermék. Eközben az importban fordított az arány, azaz a késztermékek részesedése 46 százalék, az alapanyagoké 25 százalék - tette hozzá.
 
Ezeken az arányokon kíván változtatni az agrárgazdasági stratégia, növelve a kész- és félkész termékek arányát, ami az állattenyésztés és a kertészet fejlesztését jelenti - magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar élelmiszer- kereskedelemben a hazai termékek arányát nyolcvan százalékra kellene emelni. Jelenleg az arány hetven százalék. Célként jelölte meg Feldman Zsolt az évi tízmilliárd eurós exportbevételt is.
 
A 2014-2020 közötti költségvetési periódusban az EU-ból érkező agrártámogatások összege 12,3 milliárd euróra nő a jelenlegi periódusban elért 10,4 milliárdról - közölte a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy a 2014-es év átmeneti lesz, a 2013. évi terület alapú támogatással számolhatnak a termelők.
 
Az agrártárca stratégiáját ismertetve Feldman Zsolt első helyen a vízgazdálkodást, illetve az öntözést említette. Az öntözhető terület nagysága jelenleg százezer hektár, ezt minimum 300 ezerre kellene növelni. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a 2009-2010-es EU-s pályázatok során 9,4 milliárd euró támogatással harmincezer hektár öntözésére nyílt lehetőség, de hozzátette, hogy a gazdaságok, illetve a gazdák támogatási igénye 28 milliárd euró volt.

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

élesztőgyári törköly

élesztőgyártásnál keletkező melléktermék, minősége az alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet