Így termessz spárgát!

Így termessz spárgát: kezdd el januárban!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A spárgát könnyű termeszteni, tavasz közepétől nyár elejéig ízletes új hajtásokat hoz – ez egy isteni, egészséges csemege, amelyet meg kell kóstolni mindenkinek. Ezeket a nagy évelő növényeket a földben kell termeszteni, nem pedig konténerekben, azonban az új növényeknek néhány évbe telik, mire ehető hajtásokat hoznak, ezért kezdetben türelemre van szükség: a harmadik évtől már szedhetőek.

Spárga termesztése

Mag vagy gyöktörzs?

A spárgát nehezebb magról termeszteni, ezért kifejezetten ajánljuk, hogy szerezz be 1 éves spárga gyöktörzsöket, melyeket széttárva kell elültetni földmélyedésekbe, ekörül pedig ki kell alakítani egy kiemelt ágyást, amit fel kell tölteni folyamatosan, ahogyan növekedik a növény.
Azonban, ha mégis a magvetés mellett döntesz, akkor el kell fogadnunk, hogy több időbe telik, mire begyűjthetjük a spárgát. Az első 3 évben csak felkészítjük a növényt ehhez a folyamathoz. Hosszú idő, de megéri, hisz egy szép munka részesei lehetünk, nem mellesleg a spárga kifejezetten drága az élelmiszer boltokban, így spórolni is tudunk a termesztésével. 

Januárban elvethetjük a magokat

Januárban megkezdhetjük a magok elvetését, de egyelőre poharakba vagy tálcákba, komposztos jó minőségű földbe. Nagyon lassan kelnek ki a növénykék, gondozd őket, megfelelő locsolással, majd június elején ültesd el a végleges helyükre kerti komposztos vagy trágyás földbe és olyan helyre, ami legyen napfényes.
Egy helyre ültethetjük a bazsalikommal, paradicsommal és petrezselyemmel is.

A spárga növekedése

A jó növekedés érdekében a spárganövényeket jól kell táplálni, és gyommentesen kell tartani. A növényeknek szükségük lehet támogatásra, valamihez érdemes kikötni őket, mivel meglehetősen magasra nőnek, és a szezon végén le is kell vágni belőlük. 
A spárgaágyat tartsuk gyommentesen, mert a spárganövények jobban fejlődnek a gyomok sokasága nélkül. Inkább kézzel gyomláljunk, mint kapával, mivel a növénynek sekély gyökerei vannak, amelyek könnyen károsodhatnak.

Ha leteltek az évek, jöhet a spárga begyűjtése

Nem egyszerű kivárni ennyi időt, de megéri, jöhet a begyűjtés folyamata, ami igényel időt és munkát is. Április és június között zajlik a begyűjtés, ilyenkor naponta kell szedni őket. A sípokat mindenképp tőből törjük le, hogy ne rohadjon be a megmaradt növény. 

Ezért egészséges a spárga

Ezek a növények tele vannak tápanyagokkal, jó rostforrást és C-vitamint is biztosítanak. Kiváló K-vitamin forrás is, amely nélkülözhetetlen tápanyag a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz. Nevezetesen, a spárga krómot is tartalmaz, egy olyan nyomelemet, amely fokozhatja az inzulin azon képességét, hogy glükózt szállítson a véráramból a sejtekbe – ez jó hír, ha figyelünk a vércukorszintünkre. Diétabarát is, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így beilleszhtető bármilyen étrendbe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cymoxanil hatóanyagú gombaölő szerek

kombinált készítmények: a cymoxanil szisztemikus hatású növényvédő szer, —> kontakt... Tovább

Barcsi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Barcs Széchenyi út 20. 7570 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés