Így szabadulhatsz meg te is a spanyol házatlan csigától - Mi hatásos a meztelencsigával szemben?

hirdetes

A spanyol házatlan csiga legnagyobb ellensége

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ismerd meg a spanyol házatlan csiga legjobb ellenszerét

Védekezés

Az indiai futókacsa remekül elbánik ezekkel az alattomos csúszómászókkal, éppen ezért sokan kifejezetten ebből a célból tenyésztik őket. Ezeknek a szárnyasoknak a jótékony hatását a nyugati országokban már rég felismerték és sikeresen alkalmazzák is a spanyol meztelen csigák ellen. Ha ezeket a kacsákat szabadon eresztjük a kertben, nem kell attól tartanunk, hogy ártani fog a veteményesnek, viszont abban biztosak lehetünk, hogy a kertben ólálkodó meztelen csigákat mind egy szálig el fogják pusztítani.

Az indiai futókacsa amellett, hogy kiirtja a kert meztelencsiga állományát, még a földbe elásott petéket is megtalálja. Viszont ha ilyen állatot viszünk haza, egy valamire ügyelni kell: mindig legyen vizük, különben a torkukon akadhatnak a csigák.

Spanyolcsigákat riasztó növény a begónia, a feketeribizli, a paradicsom, de becserkészhetjük sörcsapdával is. Hatásos lehet a vízelvonó szerek – só, mész – használata. De a csiga besózása állatkínzás és környezetszennyezés. Létezik biológiai fegyver is, az Indonéziában tojástermelésre kinevelt "indiai" futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica), ami megeszi a spanyolcsigát. Nyugat-Európában sok ilyen kacsát tartanak, és bérbe adják a csiga elleni védekezésre. Hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sün.

hirdetes

Élhetünk a biológiai védekezés nyújtotta lehetőségekkel is. Kíméljük a házatlan csigákat pusztító állatokat, például: futóbogarak, elsősorban futrinkafélék; bábrablók, barna- és zöldvarangy, ásóbéka, tarajos gőte és lábatlan gyík; természetes ellenség lehet a fogoly, fácán és a vakondok is.

hirdetes

A kémiai védekezés a csigaölő szerek alkalmazását jelenti. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban (palántaágyban és üvegházban) zöldségfélék, dísznövények védelmére, gyakran használt módszer ez a fajta védekezés.

További lehetőségek

A védendő területen kívül is összecsalogathatjuk a csigákat Termőhely kiválasztás: kerüljük a mély fekvésű, vizenyős területeket. Csigakerítést helyezhetünk ki a betelepedés irányára merőlegesen megakadályozandó a csigák bejutását a védendő területre.(készíthető fémlemezből is, min. 20 cm magasságú legyen, tetején 45 fokos szögben visszahajló peremmel – a perem a csigák bevándorlásának irányába nézzen)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2022-11-17

Ehetnek a cicák felvágottat? Mennyire valók a csemegehúsok a macskáknak?

Ha tegyük fel, egy pulyka szendvicset eszel, egészen nagy esély van rá, hogy macskád kérni fog majd belőle. Adhatsz belőle neki, milyen felvágottat ehetnek?

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

kórokok

betegséget előidéző ingerek; ált. csak akkor érvényesíthetik hatásukat, ha a szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek