Sövények a kertben, amelyek menedéket nyújtanak az állatoknak télen

A legjobb sövény fajták vadon élő állatok számára – Nem csak menedék, de táplálék is

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tedd környezetbarátabbá kerted a vadon élő állatok számára legvonzóbb sövényekkel, amelyek nem csak menedéket nyújtanak számukra a hideg napokban, de némi élelmet is találhatnak rajta.

sövények télen a kertbe

Sövények a kertben, amelyek menedéket nyújtanak az állatoknak télen

A téli kert nemcsak gyönyörű, de menedéket biztosítanak a sövényeink a madaraknak és a beporzókat is ösztönzik a telkünkre.

Az élőhelyet, élelmet és védelmet kínáló sövények felbecsülhetetlen értékű kiegészítői a vadon élő kerteknek. A sövények sűrű lombozatot biztosítanak, tökéletes menedéket biztosítanak a madarak számára, hogy fészkelhessenek benne, a rengeteg bogyóval díszített ágak örvendetes táplálékforrást jelentenek, a tüskés lombozatú növények pedig megvédhetik a madarakat a ragadozóktól, és biztonságban tartják fészkeiket.

Itt összegyűjtöttük a legjobb növényeket, amelyeket beilleszthetünk a téli kertbe, hogy a lehető legnagyobb előnyt nyújtsa a madarak, emlősök és állatok számára télen.

Sövényeink télen 

A vadon élő állatok számára sövény ültetése elengedhetetlen a biológiai sokféleséghez a kertben, de a sövények értékes kiegészítői a kerti magánélet védelmének is. A legjobb vadon élő sövények kutatása során győződj meg arról, hogy olyan sövénynövényfajtákat építettél be, amelyek táplálékot és védelmet is biztosítanak a vadon élő állatok számára.

A galagonya kulcsfontosságú sövénynövény, de fontos a bükk, mezei juhar, mogyoró, gyertyán, orsó, vándorfa és mértékkel a magyal is. A vadrózsa és a lonc kiválóan kiegészítik a sövényeket, és hozzáadott nektárt biztosítanak.

1.    MOGYORÓ (CORYLUS AVELLANA)

Az egyik legsokoldalúbb sövénynövény, a mogyoró megköti a barkákat, amikor a levelek megsárgulnak és ősszel lehullanak. Februárban virágport bocsátanak ki, amikor a kis gesztenyebarna női virágok kinyílnak, majd ősszel a diófélék.Ez a levelek kombinációja (amelyek vonzóak a hernyók számára); barka (amelyek népszerűek a beporzók körében) és mogyoró, amelyek a mogyorót a vadon élő állatok egyik legjobb sövényévé teszik.
 

A mogyoró jó magas energiatartalmú táplálékforrás a vadon élő állatok számára, és népszerű az egerek, mókusok és mókusok körében. Kedvelik még a harkályok, a bluejay-k és a szerecsendiók.

2.    ÉGER (ALNUS GLUTINOSA)

Az éger az agyagos talaj egyik legjobb fájaként ismert, de a vadon élő állatok számára is kiváló sövény. Tökéletes nedves és vizes talajokhoz, az éger rendkívül tartós növény, és nagyszerű, gyorsan növekvő sövényként szolgál – évente legalább 23 hüvelyk magasságot fog megnövelni.
 

A levelek táplálékot adnak a gerinctelenek, például a legyek és vízibogarak lárvái számára. Az égerbarka a beporzók számára is kedvelt növény.

3.    MAGYAL (ILEX AQUIFOLIUM)

Az egyik legszebb örökzöld növény, a magyal egyben az egyik legjobb sövény a vadon élő állatok számára.
 

A tüskés lombozatú vadbarát sövény – például a kökény vagy a magyal – választása olyan bokros élőhelyet biztosít, amely biztonságban tartja a táplálékforrásokat és a fészkeket a ragadozóktól, például macskáktól vagy más nagyobb madaraktól. Ha ezeket a sövényeket a madárasztal vagy a függesztett etető alja köré ülteted, az is megvédheti a gyanútlan madarakat, miközben esznek.

Amíg nem bánod a kertben a tüskés leveleket, télen a vadon élő sövényből örökzöld magyal ragyog, de természetesen hím és nőstény növényekre van szükség a bogyókhoz. Felbecsülhetetlen értékű a magyal kék pillangó számára.

4.    BORBOLYA

Az egyik legjobb örökzöld cserje, a borbolya széles színskálát kölcsönöz a hátsó udvarnak, a tavaszi zöld levelektől szép fehér virágokkal a narancssárga bogyókig, amelyek a levelekkel együtt télen vörösre mélyülnek. Mivel az öntözés szempontjából nem túlságosan rászoruló, a borbolya az egyik legjobb sövény a vadon élő állatok számára a szárazságtűrő ültetési ötletek kiegészítésére.
 

5.    LEVENDULA

Ha alacsony sövényt keresel, esetleg ösvény ötletek keretezéséhez, akkor a levendula remek választás. A levendulák „szárazságtűrők, és csodálatos táplálékforrást biztosítanak a méheknek.
 

Rengeteg különböző levendulafajta áll rendelkezésre, de ha a legjobb levendula sövényeket keresed a vadon élő állatok számára, akkor a Lavandula Provence nagyszerű választás. Az egyik legmagasabb levendulafajta, körülbelül 35 hüvelyk magasra nő.

6.    GALAGONYA

Az Észak-Amerika keleti részén őshonos skarlátszínű galagonya gyönyörű piros bogyói és tüskés ágai jellemzik. Az egyik legjobb piros bogyós fa, felbecsülhetetlen értékű a madarak és más vadon élő állatok táplálékában, míg a tövisek védelmet nyújtanak a ragadozók, például sólymok vagy macskák ellen. A szép fehér virágok a tavaszi és nyári hónapokban sok méhet és lepkét is vonzanak.
 

Milyen sövények nyújtanak menedéket a madaraknak télen?

A galagonya, a berberis, az éger és a mogyoró mind jó sövény a madarak számára. Az élőhely és a táplálék tökéletes keverékét biztosítják. Két vagy három sövénynövény ültetése nagyszerű módja annak, hogy változatos sövényt biztosítsunk, amely a madarak és más vadon élő állatok széles körét vonzza.

MILYEN VADÁLLAT ÉL A SÖVÉNYBEN?

A sövény nem csak az állatok táplálékát szolgálja. A vadvilág legjobb sövényei a madarak és más vadon élő állatok számára is élőhelyet biztosítanak. A madarak télen sövényben élnek majd, és tavasszal biztonságos helyként is használják fészkük építésére. Az egerek is sövényben hibernálnak, akárcsak más kisemlősök, például a mókusok.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

eketalp

az évek folyamán azonos mélységben és irányban forgatott talajban a barázda fenekén kemény,... Tovább

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek