Mik a legjobb sövények a kertbe?

Ez az 5 legjobb sövény, amin nem lát át a szomszéd

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A sövények remek választást jelentenek a privát szféra megteremtéséhez a kertben, de nem mindegyik sövény alkalmas arra, hogy távol tartsa a kíváncsi szomszédok pillantásait. Ha olyan sövényt keres, ami hatékonyan takarja a kertet, és nem enged betekintést, az alábbi 5 fajta kiváló választás lehet:

Sövények, amin nem lát be a szomszéd

1. Oszlopos tuja (Thuja occidentalis 'Smaragd')

•    Előnyök: Gyorsan növekszik, sűrű lombja van, sötétzöld színű, télálló, igénytelen.
•    Hátrányok: Metszést igényel a formájának megőrzéséhez, nem szereti a pangó vizet.
•    Magasság: 2-4 méter

Ahhoz, hogy oszlopos tuját ültess, válassz napos vagy félárnyékos helyet a kertedben. Áss egy gödröt, ami kétszerese a tuja gyökérlabdájának, helyezd bele a növényt, töltsd vissza a földet, és alaposan öntözd meg. Ügyelj arra, hogy a növények között legyen elegendő hely, körülbelül 60-90 cm távolság.

Oszlopos tuja

2. Leyland ciprus (x Cupressocyparis leylandii)

•    Előnyök: Nagyon gyorsan növekszik, sűrű lombja van, sötétzöld színű, egész évben megtartja a leveleit.
•    Hátrányok: Metszést igényel a formájának megőrzéséhez, sok vizet igényel, hajlamos a gombás megbetegedésekre.
•    Magasság: 4-6 méter

A Leyland ciprus gyorsan növő, sűrű lombú örökzöld, ami napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. Ültetéskor hagyj 2-3 méter távolságot a növények között. Metszeni évente többször kell formájuk megőrzése érdekében, és bőséges öntözést igényelnek, különösen száraz időszakokban. Vigyázz a gombás megbetegedésekre, ezért kerüld a túlöntözést.

Leyland-ciprus

3. Japánbirs (Chaenomeles japonica)

•    Előnyök: Szép virágokat hoz, tövises ágai visszatartják az embereket és az állatokat, igénytelen.
•    Hátrányok: Levelei ősszel lehullanak, metszést igényel.
•    Magasság: 1-2 méter

A japánbirs (Chaenomeles japonica) egy vonzó dísznövény, mely tavasszal gyönyörű virágokkal díszít, tövises ágainak köszönhetően pedig védőnövényként is funkcionál. Igénytelen jellege miatt könnyen gondozható. Bár ősszel a levelei lehullanak és rendszeres metszést igényel, hogy formáját megőrizze és ösztönözze a bőséges virágzást, 1-2 méteres magasságával ideális választás kisebb kertekbe is. Napos vagy félárnyékos helyet válassz neki, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Metszd vissza kora tavasszal, hogy elősegítsd az új hajtásokon való virágzást.

Japánbirs

4. Mahónia (Mahonia aquifolium)

•    Előnyök: Örökzöld, sötétzöld levelei télen is díszítik a kertet, sárga virágai illatosak, nem igényel sok gondozást.
•    Hátrányok: Túlzott napsütésben megéghetnek a levelei, a bogyók mérgezőek.
•    Magasság: 1-2 méter

A Mahónia (Mahonia aquifolium) egy örökzöld cserje, amely télen is díszíti a kertet sötétzöld, fényes leveleivel, tavasszal pedig illatos, sárga virágokat hoz. Könnyen gondozható, de figyelni kell, hogy ne tegyük túlzott napsütésnek kitett helyre, mivel levelei megéghetnek. Mivel a bogyói mérgezőek, helyezkedjen úgy a kertben, hogy ne legyen könnyen elérhető kisgyermekek vagy háziállatok számára. A Mahónia 1-2 méter magasra nő, így tökéletes választás alacsony sövénynek vagy ágyások díszítésére. Félárnyékos helyet kedvel, és jól viseli a városi környezetet is.

Mahónia

5. Tiszafa (Taxus baccata)

•    Előnyök: Kevés gondozást igényel, lassú növekedés (ritka nyírás)
•    Hátrányok: Minden része mérgező (kesztyű viselése ajánlott)
•    Magasság: 1-3 méter

A tiszafa (Taxus baccata) kitűnő választás, ha kevés gondozást igénylő, lassan növő sövényre vágysz, ami ritkább nyírást igényel. Bár lassan nő, idővel 1-3 méter magasra is megnőhet, így biztosítva a kívánt magánosságot és zöld kerítést. Mivel minden része mérgező, a tiszafával való munka során mindig viselj kesztyűt, hogy megvédjed magad. A tiszafa árnyéktűrő növény, tehát jól érzi magát napos és félárnyékos helyeken egyaránt, ami rugalmassá teszi kertjének különböző részein való elhelyezés szempontjából. A tiszafa szép, sötétzöld színe és sűrű lombja egész évben díszít, így a kerted minden évszakban élvezhető marad.

Tiszafa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

kolomp

a legelőre együtt járó juhok, ritkábban szarvasmarhák közül kiválasztott állatnak a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek